banner
3 år sedan
2660 Har läst om projektet
1 1

Vinterträdgård för gemenskap och tryggt boende utmärker Kanalgården

Bevakat av:
banner

Mitt i centrala Sandviken byggs Kanalgården, ett trygghetsboende för de som passerat 70 år. Med unik vinterträdgård och smarta boendelösningar borgar det för både gemenskap och trygghet. De 52 hyreslägenheterna är redan kontrakterade och det redan finns kö.

Kanalgården består av två huskroppar i tre plan med en stor vinterträdgård emellan samt en restaurang öppen för allmänheten ut mot Jerntorget i centrala Sandviken. Husen innehåller 12 enrumslägenheter med kokvrå på 36 kvm, 29 tvårumslägenheter med kök på 55 kvm och elva treor med kök på 65 kvm.

Vinterträdgård

Samtliga kök är vända inåt vinterträdgården där det även finns en bred loftgång med sittplats och förrådsutrymme intill entrédörren till bostaden. Samtliga lägenheter har dessutom en balkong ut mot kanalen som rinner förbi och in mot stadsbebyggelsen. I samma del som restaurangen finns motionsrum och hobbyrum samt två gästrum där anhöriga kan övernatta.

– Vi har även tittat på lekutrustning i vinterträdgården för barnbarnen som kommer på besök. Tanken är att trädgården skall vara lättskött med växter och odlingsmöjligheter, trädgårdsplattor och konstgräs. Mycket av materialet suddar ut gränsen mellan ute och inne, säger Nils Simonsson, arkitekt på Arkitektgruppen i Gävle.

Tanken på att bygga ett trygghetsboende började i Kanalkyrkan intill berättar Lars Liljeblad, ordförande i Kanalkyrkan och numera även Kanalgården Sandviken AB.

Obebyggd tomt

– Det fanns en obebyggd tomt i nära anslutning till Kanalkyrkan, som ägdes av Sandvikens Kommun. Vi såg ett alternativt användningsområde och föreslog att bygga ett trygghetsboende. När vi berättade om våra tankar för stadsarkitekten tände hon direkt på idén. Sandvikens Kommun erbjöd oss att förvärva tomten, eftersom man såg ett stort behov av den här typen av boende i Sandviken, berättar Lars Liljeblad.

När Metodistförsamlingen i Sandviken anslöt sig till den Nya Kanalkyrkans församling såg de möjligheter att på ett bra sätt disponera de resurser som Metodistförsamlingen kunde ställa till förfogande för ett önskvärt trygghetsboende. Boverket sköt till investeringsbidrag. Danske Bank lånade resten och efter församlingsmötesbeslut i februari 2014 kunde spaden sättas i jorden i september månad.

Sandvikens kommun med sina ca 35 000 invånare visade sig ha behov av trygghetsboende. På nolltid var samtliga lägenheter uppbokade och det bildades snabbt en kö. Personer som ville flytta tillbaka till Sandviken hörde också av sig.

Kontaktytor

– Konceptet bygger mycket på att skapa kontaktytor. Med vårt koncept ska de som bor i huset kunna träffas och uppleva saker tillsammans i vinterträdgården eller på platser inne i husen. Men de skall också kunna dra sig tillbaka, förklarar Nils Simonsson.

I långa perioder har byggbranschen varit inriktade på att bygga för barnfamiljer. Det har också medfört att många äldre bor kvar i villan med gillestuga och stor tomt när de egentligen skulle vilja bo i en mer behändig bostad där de kan få ett socialt liv.

På Kanalgården kommer det att finnas en trivselvärd som ser till att det blir aktiviteter, underhållning och gemensamma utflykter som de boende kan ta del av. Tillgängligheten är en viktig del i konceptet.

Centralt

– Trygghetsboendet ligger centralt i Sandviken och blir en fortsättning av Jerntorget. Nära till butiker, buss och tåg. Samtidigt kan man ta en promenad eller cykla längs kanalen, säger Lars Liljeblad.

Huskonstruktionen består av betongstomme. Fasaden består av betong och skivmaterial i röda nyanser. Gavlarna till vinterträdgården består av stora glaspartier och en glasramp mot norr. Ytskiktet i lägenheterna består av trägolv och målade väggar. Inflyttningen sker under november månad 2015.

 

Fakta Kanalgården i Sandviken

Vad: Nybyggnad av trygghetsboende med restaurang

Byggtid: september 2014-november 2015

Byggherre: Kanalgården Sandviken AB

Byggnadsentreprenör: Bygg Essen

Arkitekt: Arkitektgruppen i Gävle AB

Värde: Ca 50-80 miljoner kr

Kim Hall

Illustration: Arkitektgruppen i Gävle AB

Projektfilter
·
Projektkategori
Bostad
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt