banner
8 år sedan
2979 Har läst om projektet
2 0

”Vårt öde är hållbarhet”

Bevakat av:
banner

I januari 2015 slogs portarna upp till det första BIOhotellet i Colombias huvudstad Bogotá. Konceptet är nytt och hotellet unikt i sitt slag. Att ansvara för människa och miljö både nu och i framtiden är ledord som genomsyrar hela verksamheten ner på detaljnivå till minsta tvålkopp.

 I den väl bevarade gamla kolonialstaden Usaquén, som nu mera blivit en stadsdel av den ständigt växande huvudstaden, finner man Colombias enda och första BIOhotell. Exteriören i jordnära toner och delvis grönskande fasad symboliserar BIOhotellet och signalerar tydligt den hållbara och miljövänliga filosofin som utgör grunden för hela hotellverksamheten.

På frågan vad det innebär att vara ett BIOhotell svarar arkitekten Felipe Borda Clopatofsky att det handlar om att ta ansvar för dagens generation likväl som för kommande generationer. Bland annat genom att ta vara på en del av lösningen när det gäller de nya klimatförändringarna samt att spara på energi och vatten.

– Det handlar också om att öka medvetenheten bland människor samt skapa förutsättningar för ”gröna” innovativa affärer. Vi arbetar hårt med miljöaspekten samt med sociala och ekonomiska aspekter, det gäller att finna en tydlig balans mellan de tre områdena.

Redan från början var siktet inställt på LEED Gold vilket ställer mycket höga krav på inomhusmiljö, energi samt vattenförbrukning och materialval för att ge några exempel. För att uppnå certifieringen har man bland annat solpaneler på taket som producerar energi, man använder återvunnet och återvinningsbart material och tar vara på så väl regnvatten som vatten från exempelvis avlopp, disk- och tvättmaskiner, diskhoar och handfat, så kallat graywater.

Själva hotellet i sin helhet är designat för att vara så energieffektivt som möjligt på alla plan. Inget är lämnat åt slumpen. Man kan även stoltsera med att ha uppnått den prestigefyllda PRECO-certifieringen från Bogotás hållbarhetskonstruktion då hotellet uppfyller alla krav för att nomineras.

För att behålla certifieringarna krävs kontinuerlig och regelbunden kontroll av alla system, dessutom måste man påvisa att man hela tiden försöker att effektivisera verksamheten ytterligare. Personal från LEED kontrollerar årligen att verksamheten hela tiden lever upp till satt standard. Först om alla krav är uppfyllda förnyas certifieringen i ytterligare i ett år.

I dagsläget står solcellerna för sex procent av den totala energiförbrukningen på hotellet, dagtid men endast lite belysning igång kan den siffran uppskattas till 50 procent. Kommunalt vatten förser hotellet med dricksvatten och vatten till duschar och handfat. Återvunnet vatten används för toaletter, bevattningssystem och städning.

– Vi återanvänder effektivt regnvatten, vatten från duschar och handfat samt grundvatten efter att ha renat vattnet i hotellets eget reningsverk. På så vis sparar vi vatten upp till 48 procent jämfört med ett normalt hotell, fortsätter Felipe Borda Clopatofsky.

Grundaren och hjärnan bakom hotellkonceptet är ägaren Samuel Huerta som efter närmare fem års planering etablerat det nya hotellkonceptet som går väl i linje med dagens hållbarhetstänk.

Felipe Borda Clopatofsky föredrar att referera till hotellbyggnaden som en hållbar byggnad och inte enbart en BIObyggnad då konceptet inte enbart handlar om miljö utan även om sociala och ekonomiska aspekter. Som arkitekt har han hela tiden använt sig av så mycket återvunnet och återvinningsbart material som möjligt då det gäller interiör och design av hotellet. De tidigare byggnaderna på tomten har till 90 procent återanvänts i andra projekt.

Det här är som sagt det första BIOhotellet i Colombia. Hur har responsen på hotellet och konceptet varit?

– Responsen har varit otrolig! Vi tar emot studenter, lärare, politiska ledare, hållbarhetsexperter för att ge några exempel, som alla är intresserade av hotellet och historien bakom konceptet. Antalet resenärer som söker efter denna typ av hotell och boende ökar och resenärerna blir positivt överraskade när de kliver in i hotellobbyn. Det här är ett mycket tilltalande koncept som gör gott för både människa och natur. Som designer gläder jag mig åt att ha vara involverad i detta projekt. Det är uppenbart mer kostsamt att satsa på en byggnad likt denna men vi har bevisat att det går. Vi har lyckats med bra lönsam arkitektur som går hand i hand med riktlinjer för hållbar utveckling. Jag blir väldigt stolt när folk från hela världen kommer på besök och utbrister ”wow, vilket ställe”.

Även läget på hotellet har wow-faktor då det ligger på endast sju minuters promenadavstånd från områdets centrala torg där man finner ett rikt utbud av pubar, restauranger och teatrar. Området sjuder av kulturella aktiviteter och är väl känt för sin charm. På söndagarna äger en av de mest populära och kända loppmarknaderna i huvudstaden rum som besöks av Bogotábor så väl som av turister.

– Usaquén är ett finansiellt växande område och räknas till ett av huvudstadens mest intressanta. Här finns kommersiella och medicinska center, diverse kontor, parker och fina huvudgator. Det känns naturligt att hotellet ligger just i detta händelserika område.

Vilken är målgruppen?

– Hotellet är designat att passa resenärer från hela världen som söker ett hållbart och innovativt boende som vill förbättra och säkerställa framtiden för framtida generationer.

Hotellets 70 rum kan delas in i fyra olika kategorier från 28 kvadratmeter upp till 60 kvadratmeter. Genom anslutningssystem går det att länka samman olika rum vilket ökar flexibiliteten.

Hur skulle du beskriva rummen?

– Rummen svarar till vårt motto som lyder ”hållbar komfort”. De är fräscha, ljusa med rena öppna ytor inredda med varma färger och mycket trä för att skapa trivsel och en ombonad känsla. Just trä i inredningen är viktigt för att skapa den rätta känslan och atmosfären. Likaså detaljer som duschfönster och öppna jacuzzis som låter naturligt dagsljus flöda fritt i hela rummet. Mjuka mattor och ett otroligt sofistikerat varmvattenpanelsystem bakom väggen som värmer upp rummen plus excellent ljudisolerade fönster skapar den perfekta balansen mellan komfort och teknologi.

Hotellet beskriver Felipe Borda Clopatofsky som ett gott exempel på en samtida, hållbart, funktionellt, väl genomtänkt ochklimatsmart byggnad som samtidigt håller högsta möjliga inredningsdesign.

I hotellet finns förutom lobbyn en restaurang, som endast serverar organisk mat, samt ett flexibelt mötesrum för upp till 90 sittande mötesdeltagare med en angränsande öppen utegård där man odlar över 740 olika örter och grönsaker till förfogande för köket. Uppe på det gröna taket där gräset växer frodigt finns en terras med bar där gästen får en fantastisk vy över stadsdelen. Det finns även tillgång till gym, wellness center med bastu, ångbad och massagepool. I källaren finns 31 parkeringsplatser för hotellets gäster.

Vad gör hotellet unikt och varför ska man bo på BIOhotellet?

Innovation gör hotellet unikt. Man ska bo på hotellet för att man vill finna något nytt. Det här är en plats där natur, teknologi, komfort, och service möts och våra gäster märker skillnaden. Vi har planerat och byggt ett hotellkoncept där inte bara gästerna och vår planet drar fördel av konceptet utan där investerarna även säkerställer hållbar och lönsam investering av tid. Allt här handlar om ett enda mål: bättre livskvalitet utan att kompromissa förmågan för kommande generationer.

Ofelia Vasquez Graah-Hagelbäck

 

Projektkategori
Hotell
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt