banner
8 år sedan
4742 Har läst om projektet
1 0

Tredje gången gillt för HSBs lägenhetssatsning i Södertälje

Bevakat av:
banner

Redan tidigare gjordes två försök att bebygga Övre Villagatan i Södertälje. Båda gångerna gick det i stöpet. Nu var tiden mogen och de 44 bostadsrättslägenheterna som HSB Södertälje tillsammans med HSB ProjektPartner nu uppför gick åt som smör i solsken. Så snabbt kan konjunkturen vända.

Redan 2010 gjordes de första försöken att sälja radhus och parhus i bostadsrättsföreningen som då hette Sofieberg, men man lyckades inte hela vägen fram då 30 procent försålda lägenheter krävs för att starta byggprojektet. Andra försöket gjordes 2011, men även det utan framgång.

– Nu har marknaden mognat och efter att vi hade omarbetat det hela och presenterade ett nytt förslag med 44 lägenheter i tre hus blev det fart på försäljningen. Första veckan i september var de första 26 lägenheterna sålda och i december var det slutsålt, berättar Stefan Sand, projektledare på HSB ProjektPartner.

Punkthus

I november 2014 påbörjades byggstarten. Det ena av de tre punkthusen består av 16 lägenheter och de andra två med suterräng innehåller 14 lägenheter vardera. Området är gammalt och ligger på en sluttning i utkanten av Bårstaberget. Nedanför slänten ligger Villagatans stilfulla trävillor med promenadavstånd till Södertälje centrum.

De 44 lägenheterna varierar mellan två till fyra rum och kök på 48-91 kvm och husen byggs i fyra våningsplan med hiss. Samtliga lägenheter har ljusinsläpp från två olika väderstreck. Balkongerna är generösa så att man lätt får plats med en sittgrupp.

Lägenheterna har öppen eller halvöppen planlösning mellan kök och vardagsrum, medan ett fåtal har traditionellt slutet kök. Badrummen är generöst tilltagna med helkaklade väggar och klinker samt en mindre avdelning med plats för tvättmaskin, torktumlare, högskåp och bänkskiva.

Skjutdörrar

Det finns gott om förrådsutrymme i lägenheten och i källarplan, garderober med skjutdörrar i sovrum och hall. Golvet vid entrén till bostaden består av klinker och ekparkett i övrigt. Väggarna är vitmålade som standard. Köksinredningen är formad som ett L och är rustade med diskmaskin, induktionshäll, mikro och ugn.

– I tron att målgruppen skulle vara lite äldre, typ 55+, visade det sig att vi fick en ganska blandad kompott köpare. De mindre lägenheterna passar utmärkt som förstaboende för unga som flyttar hemifrån. Vi hade ett tiotal bosparare som köpte. Fördelen att bospara är att man går före i kön, säger Stefan Sand.

Projektet håller hög kvalitet och byggs enligt Miljöbyggnad silver. Energiförbrukningen är låg och man bygger långsiktigt med bra underhållslösningar. Byggmaterialet styrs av BBR och Svenska Keramikrådets rekommendationer.

Stommontering

– Vi har lämnat grundstadiet och påbörjat stommonteringen. Vi har lagt bjälklag på våning två i första huset, monterat väggar på de andra två husen och när vi går in i sommarperioden reser vi upp stommen. När vi kommer in sätter vi gång med installationer, ytskikt och kopplar radiatorerna till fjärrvärmen samt installerar FTX-system. Husen i sig är täta, säger Patrik Karlsson, platschef på Tegelstaden som är totalentreprenör i projektet. Husen är ritade av arkitekter på Engstrand & Speek. Inflyttning sker successivt våren 2016.

 

Fakta: Brf Skogsgläntan

Vad: Nybyggnad av flerbostadshus, bostadsrätter i Södertälje

Byggtid: nov 2014-mars 2016

Byggherre: HSB ProjektPartner

Totalentreprenör: Tegelstaden Bygg AB

Arkitekt: Arkitekter Engstrand & Speek

Värde: Cirka 100 miljoner kr

Kim Hall

Foto: HSB ProjektPartner

 

 

 

 

Projektfilter
Projektkategori
Bostad
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt