banner
8 år sedan
5541 Har läst om projektet
1 8

Träkronan – juvelen i Piteås krona

Bevakat av:
Atrakronan
banner

Den första omgången i Träkronan i Piteå rymmer 14 lägenheter från 51 till 132 kvm med två till fem rum och kök. Inflyttningen är i juli i år.
Hela kvarteret Stora Örnen utvecklas av Skoogs Fastigheter AB till en helt ny central stadsdel där boende, handel, hotell och mötesplatser integreras.

Ett nytt landmärke skapas när det nya hotellet Träkronan blir Piteås högsta byggnad med 15 våningar och 53 meter högt. Hotellet kommer att stå klart för öppning under senare delen av 2016.

Lägenheterna i Träkronan har en genomgående hög standard. Ledorden i utformningen av de nya bostäderna är kvalitet, välplanerat och modernt. Såväl kökets vitvaror som badrummets kakelplattor är omsorgsfullt handplockade. Skoogs grundtanke har varit att erbjuda bra standard och kvalitet – man ska kunna bo i hyresrätt utan att behöva tumma på kvalitet. Stora fönster skapar rymd och ger ett fint ljusinsläpp.

Läget på bostäderna är perfekt. Här bor man mitt i city med shopping-, kultur- och serviceutbud precis utanför dörren. Mellan husen anläggs en lummig innergård med planteringar, grillplats och sittgrupper i en smakfullt upplyst och harmonisk miljö.

Hela kvarteret
Projekt Träkronan omfattar hela kvarteret Stora Örnen och inkluderar gallerian Småstaden, Skoogs City Hotell och intilliggande lägenheter och kontor. Här ska en helt ny stadsdel utvecklas, med boende, handel, hotell och mötesplatser integrerade, mitt i centrala Piteå.

Den totala investeringen beräknas till cirka 300 miljoner kronor och omfattar ett nytt hotell i 15 våningar med 97 rum, konferensdel, skybar samt spa, cirka 70 nya lägenheter, fyra stadsradhus, kontorslokaler och en rejäl utbyggnad av Småstaden, där till exempel Systembolaget ska hyra en helt ny och större butik.

– Satsningen i nya Småstaden kommer att göra Piteå mer attraktiv som handelsstad. Det är riktigt roligt att se den positiva utvecklingen och det stora intresset från både individuella butikskoncept och kedjor. Det känns som om Piteå har hamnat litet på efterkälken, trots att vi är en stor turiststad. Nu bygger vi ett nytt landmärke och Piteås högsta byggnad med 15 våningar som blir 53 meter högt, berättar Christina Skoog, VD för byggherren Skoogs Fastigheter AB, entusiastiskt.

Partner
Skoogs Fastigheter AB valde Nåiden Bygg AB som partner i projektet. Uppdraget löper över tre år och omfattar om- och tillbyggnad av Småstaden samt viss nyproduktion.

– Vi är oerhört stolta och glada att Skoogs Fastigheter anlitar oss. Att få vara med och utveckla Småstaden och Piteå tillsammans med Skoogs är stimulerande för hela bolaget. Vi räknar med att projektet under den mest intensiva byggfasen kommer att sysselsätta cirka 50 personer, säger Peo Patomella, arbetschef, Nåiden Bygg AB.

– Nåiden Bygg motsvarade den kravspecifikation som vi har ställt, dessutom delar bolaget samma värderingar som Skoogs Fastigheter. Vi ser fram emot ett gott samarbete de kommande åren, säger Christina Skoog.

Inte trä
Precis som många andra kommuner växer Piteå och fler människor behöver bostäder.

– Träkronan blir juvelen i kronan i Piteå och vi har gjort allt för att sätta vår prägel på byggnaderna. Det ska bli effektfullt och urbant. Tanken var att vi skulle bygga husen med stommarna i modern träbyggnadsteknik, men tyvärr satte brandkraven i detta komplexa kvarter stopp för det.

– Nu bygger vi i stället med matrisgjuten prefab-betong och får fasader i aluminium, men ser till att vi ändå får med så mycket trämaterial som möjligt i byggnaderna. Vi har jobbat hårt för att hitta en lösning som på ett elegant sätt associerar till trä samtidigt som det ger ett modernt intryck. Det har varit väldigt viktigt för oss att hitta en fasad som både sticker ut och harmoniserar med omgivningen på samma gång, avslutar Christina Skoog.

Fakta Träkronan:
Vad: Ny och ombyggnad av gallerian Småstaden i Piteå. 97 hotellrum, cirka 70 lägenheter och totalt cirka 30 butiker.
Byggherre och byggledare: Skoogs Fastigheter i Piteå AB
Total-, byggnads- och markentreprenör: Nåiden Bygg AB
Arkitekter: Arkitekthuset Monarken Piteå AB (lägenheterna)
BSK Arkitekter AB, ETTELVA Arkitekter AB (hotellet)
Investering: cirka 300 miljoner kr.

Fakta Skoogs:
Familjeföretaget Skoogs bildades 1962/63 av Tage Skoog. Koncernen som fortfarande ägs av grundarfamiljen heter idag Skoogs Handels AB och förfogar över fem varumärken med huvudinriktning bränslen/energi, fastigheter och hotell. Inom fastigheter finns även ett stort engagemang för handel och shopping i och med köpcentrumet Småstaden. Skoogs Fastigheter AB äger och förvaltar kommersiella fastigheter, kontor, köpcentrum och privata bostäder. Merparten av beståndet ligger i Piteå, där man kan erbjuda affärslokaler i stadens absoluta centrum. Företaget har även mindre fastigheter i Övertorneå, Haparanda, Älvsbyn och Malå.

Illustration: ETTELVA Arkitekter

Projektkategori
Bostad
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt