banner
8 år sedan
5300 Har läst om projektet
1 0

Total renovering av Östra Hamngatan 45

Bevakat av:
Wallenstam-Danske-Bank
banner

Wallenstam renoverar och gör påbyggnad av sin fastighet i kvarteret Hemhultaren på Östra Hamngatan i Göteborg. När arbetet blir klart nästa år kommer göteborgsflanören framförallt att lägga märke till taket på huset och kanske att fönstren fått solskydd. Men det är framförallt inne i huset som förändringarna görs och här kommer hyresgästerna att uppskatta totalrenoveringen.

Bakgrunden till renoveringen är att Wallenstam vill skapa ett effektivt kontors- och butikshus. Samtidigt är kraven på varsamhet stora. Projektet genomförs dessutom med siktet att uppfylla Miljöklassad Byggnad på silver-nivån.

I gatuplan finns butikerna Karltex och Kronans apotek samt Danske Banks kundyta. Putsen och fasadens detaljer har sett lite slitna ut, men nu åtgärdas fasaden. Putsen lagas och fasaden målas. Dessutom monteras nya fönster och markisoletter. Entréerna får nya dörrar i trä.

Fastigheten har en bruttoyta på ungefär 2500 kvadratmeter och hela denna, fördelad på fem plan renoveras. Dessutom görs en mindre påbyggnad på ungefär 65 kvadratmeter. Det är framförallt interiört som byggnaden förnyas.

– Vi bygger om enligt Danske banks koncept, berättar Eva Skoow, projektchef på Wallenstam. Utegården byggs igen på plan 2 och där blir det konferensrum. På plan 3 blir det pentry med fikarum och glastak längst upp. Takplanet med konferensrum och kontor blir unikt med glastak mot Östra Hamngatan och Vallgatan. Varannan glasskiva är elektrokromatisk, det vill säga skiftar färg beroende på solinstrålningen och vartannat glas har elektrisk uppvärmning för att klara kallraset under kalla årstider.

Fastigheten får ny hiss. Textilmattor läggs i kontor och konferensrum och parkett i kunddelarna. Elinstallationerna byts och LED-belysning installeras. Alla vatten- och avloppsledningar byts. En ny kyl- och värmepumpsanläggning placeras i Wallenstams fastighet bredvid. Anläggningen får el från Wallenstams egna vindkraftverk och byggnaden blir därmed koldioxidneutral.

– En stor utmaning med projektet är konstruktionen; att göra om från mindre kontor till landskap, samt taket och ändring av gårdens utformning. Sedan är det trångt om utrymme för installationer och trapphusen är också små.

– När det hela står klart blir det ett lyft för hyresgästerna och göteborgaren i gemen kommer nog framförallt att lägga märkte till det nya taket, avslutar Eva Skoow, projektchef på Wallenstam.

 

Fakta Östra Hamngatan 45, kv Hemhultaren

Renovering och påbyggnad, kontors- och butikshus

Kommun: Göteborg

Byggstart: maj 2014

Färdigt: maj 2015

Byggtid: 13 månader

Byggherre: Wallenstam

Arkitekt: Semrén & Månsson AB

Byggentreprenör: BRA Bygg AB

Golventreprenör: Randén Mattor AB

Målning: Göteborgs Måleri Kjell Börjesson & Co

Elentreprenör: City El & Data Väst AB

Vententreprenör: Ventilationsgruppen AB

 

Kjell-Arne Larsson

 

 

 

 

 

 

 

Projektkategori
Handel & Kontor
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt