banner
9 år sedan
4573 Har läst om projektet
1 0

Tillvaratar solenergi när Ystad får ny tränings- och handbollsarena

Bevakat av:
Ystad-Arena-natt
banner

Handboll är stor sport i Ystad. Många duktiga handbollsspelare har vuxit fram i Österporthallen. Nu satsar kommunen på att bygga en ny flexibel arena med plats för skolans elever, handbollsträning och tävling med plats för ca 2500 personer i publiken. Samtidigt planerar kommunens energibolag solfångare på taket för att värma upp byggnader kopplade till fjärrvärmenätet.

Österporthallen är inte bara en tränings- och skolhall utan även en matcharena som byggdes 1974. För en ystadbo ligger handbollen varmt om hjärtat och det har också fått kommunen till att investera i en helt ny arena. Byggnaden på ca 9 000 kvm totalt består av två sammanbyggda delar där omklädningsrum, toaletter och andra gemensamma utrymmen har samlats strategisk så att båda hallarna kan utnyttja det.

Matchplan

– Den nya matchhallen består av två träningsplaner som lätt kan göras om ett en matchplan med ca 2000 sittande och ca 500 stående i publiken. Sittplatserna på långsidorna skjuts åt sidan när det är träning. Medan träningshallen som är tänkt att användas för skolans elever och som träningshall på fritiden är en separat del i hela arenabyggnaden. Matcharenan beräknas bli färdig i december 2015 medan träningshallen ska vara klar i slutet av 2016, berättar Ann-Sofi Eriksson, projektledare Ystad Kommun.

Matcharenan kan göras om till två fullstora handbollsplaner med tillhörande säkerhetszoner. Dessa är primärt avsedda för träning och matcher för de fyra lokala handbollsklubbarna; Ystad IF, IFK Ystad, Vinco och IK Pandora. Totalt kommer ca tio lag från ovan nämnda klubbar att ha denna hall som sin hemvist. Byggnaden kommer även att fungera som en mötesplats med mötes-, event- och konferensmöjligheter.

– Vi har satsat särskilt på att ge publiken en helhetsupplevelse. Det ska kännas som att den nya arenan smakar mer för alla besökare. Pauserna är lika viktiga som själva matcherna. Arenan skall vara en mötesplats där man träffar vänner och bekanta, säger Ann-Sofi Eriksson.

Flera linjer

Därför finns det kiosker på både entréplan och ovanvåningen med flera linjer som underlättar när man handlar. Många toaletter är fördelade i hela byggnaden, främst kring matcharenan.

Utvändigt byggs ett arenatorg som binder samman träningshallen och matcharenan med det nybyggda badhuset. Här kommer även att finnas ca 40 parkeringsplatser och en större parkeringsplats för ca 200 bilar anläggs väster om arenan.

På den höga delen av byggnaden har Ystad Energi för avsikt att bygga en solfångaranläggning för fjärrvärmenätet. Anläggningen skulle i så fall bli upp till 300 kvm till en början och beräknas att producera 0,7 kWh per kvm.

Solfångare

– Det krävs viss konstruktion på taket så att det tål solfångare. Energin leds vidare till en fjärrvärmeväxlare som levererar fjärrvärmen vidare ut på nätet. Anläggningen ligger i linje med vår fjärrvärmeverksamhet där vi hela tiden söker klimatneutrala energialternativ. Faller allt väl ut och vädret tillåter, kan vi leverera fjärrvärme med start våren 2016, säger Karin Lintrup, marknadsansvarig på Ystad Energi.

Fakta Ystad Arena och Träningshall

Värde: ca 200 miljoner kr

Byggstart: augusti 2014

Färdigt: december 2016

Byggtid: 27 månader

Byggherre: Ystad Kommun

Arkitekt: Uulas Arkitekter AB

Byggentreprenör: NCC Construction AB

 

 

Projektkategori
Sport & Fritid
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt