Internationellt sett ligger Sverige otroligt långt framme när det gäller fiberutbyggnaden. Näst bäst i Europa och hästlängder före Tyskland, Frankrike och Storbritannien trots Sveriges geografiska avlånga land och ”glesa” befolkningsstruktur. Men den stora utmaningen är att fiberfrågan i den offentliga sektorn inte har hamnat tillräckligt högt på dagordningen.
Idag är det vida känt att infrastrukturtekniken kan leverera nästan oändliga mängder information. Tekniskt bygger det på att ljus skickas i fiber, via svartfiber och glasfiberkabel i backen. Begränsningarna sitter i hårdvaran som består av modem och noder. Idag från 100 Mb/sek i kapacitet, som snart ökat tio gånger till gigabit och imorgon talar man om terabit.
Ständig fiberutbyggnad
– Utvecklingen går jättesnabbt och man ser inget stopp på den grundläggande grundfiberstrukturen. Fiber har man lagt ner i backen i 30 års tid och det pågår en ständig utbyggnad. Men det är inte alla hushåll som kan få fiber eftersom det kostar för mycket att dra fiberkablar till allt för glesa områden, säger Mikael Ek vd på Svenska Stadsnätsföreningen.Fibertekniken ersätter mycket av koppartråden och den ADSL-teknik som idag finns i många hem. Även Kabel-TV ersätts med ny fiberstruktur och levererar högre kapacitet än mobilt bredband.
– Konsumenterna efterfrågar allt mer kapacitet eftersom många vill se film på Netflix och TV-Play m fl. Radiotekniken kommer alltid att ligga efter medan i fibertekniken finns inga sådana kända begränsningar, säger Mikael Ek.
I en prisjämförelse är Sverige tredje billigaste i världen på 100 Mb/sek medan Danmark är dubbelt så dyr och Norge tre gånger så dyrt. Internationellt sett har Sverige gjort stora investeringar i fiberutbyggnaden och ligger näst bäst i Europa.
Tydlig konkurrens
Det finns en tydlig konkurrens där leverantörerna slåss om att bygga ut fiber till kunderna. Konkurrensen har medfört att även om 50 procent av hushållen har fiberabonnemang återstår 95 procent utbyggnadsbehov på marknaden.
– Bor du i storstad har du förmodligen fiberlösningar, medan i villastaden i de mindre orterna krävs det kommande stora utrullningar av fiber. Efterfrågan finns och många är beredda att betala för fiber. Men det finns också områden i Sverige där man inte är beredd att betala, säger Mikael Ek.
Innan arbetet med att lägga ut fiber i marken påbörjas görs en marknadsundersökning. När 50-60 procent tackar ja brukar ytterligare kunder teckna avtal under tiden arbetet pågår. I vissa offensiva bostadsområden har de boende samlat in en anmälningslista och begär in offerter.
Värdehöjande
Många fastighetsägare och mäklare har insett att fiberteknik är en värdehöjande åtgärd, även om det kostar ca 18 000 kr per hushåll att installera och sedan tillkommer en abonnemangsavgift.
– Den stora utmaningen vi har i framtiden är statens och kommunernas digitala service, där skolor och vårdinrättningar kan få problem att utnyttja den digitala tekniken på grund av att många kommuner inte har digitaliseringsfrågan tillräckligt högt på dagordningen, säger Mikael Ek.
Trots att Sverige har den bästa infrastrukturen på plats är den offentliga sektorn dåliga på att använda den gentemot konsumenter och vårdtagare m fl. när de jämförs med de nordiska grannländerna.
Foto: Svenska Stadsnätsföreningen