banner
8 år sedan
9799 Har läst om projektet
0 0

Sundbybergs simhall invigd med badbomb

Bevakat av:
banner

Den 31 januari 2015 invigdes Sundbybergs simhall efter en omfattande renovering och tillbyggnad av den befintliga byggnaden. Då dörrarna öppnades ringlade en 200 meter lång kö av förväntansfulla badentusiaster

 – Det är kul att se badhuset i bruk och en skön känsla att se det färdiga resultatet och efter ett års slit! Vi är mycket nöjda med resultatet och responsen från besökarna har varit god, konstaterar Anders Wassberg på Åke Sundvall Byggnads AB, som närvarade vid invigningen.

Resultatet har blivit en trivsam och tillgänglig simhall för alla brukare. Den nybyggda multibassängen går exempelvis att anpassa efter målgruppen då den försetts med en höj- och sänkbar botten. För att ytterligare öka tillgängligheten har bassängen även försetts med en hiss så att rullstolsburna själva kan ta sig ner i vattnet.

Multibassängen är delvis tänkt att användas för friskvård, vattengympa samt simskola. En bro för avdelning av bassängen samt en vägg som kan avdela rummet finns också i bassängen som mäter 25 meter. Miljön kring den nya bassängen är ombonad då man valt mycket träinslag. Temperaturen i bassängen ligger på 29 grader.

Den ursprungliga bassängen har rustats upp med nytt kakel och tillsammans med nyförvärven finns numera fem bassänger totalt i Sundbybergs badhus. De små har fått ett eget spännande litet badland som inspirerats av sagans skatter. Fina figurer pryder bassängen där vattennivån är mellan 2-4 dm.

– Här har man valt att satsa på mycket färg vilket känns roligt. Det finns en stor färggrann regnbåge på väggen och vid regnbågens slut finns en härlig guldskatt på vilken barnen kan åka rutschkana, fortsätter Anders Wassberg.

Första dagen besökte omkring 1700 personer simhallen som beräknas ta emot 500 personer i snitt per dag under ett år. Kapaciteten per dag är dock det dubbla.

– Vi är mycket glada och nöjda över att kunna möta dagens behov med ett modernt, attraktivt och tillgängligt simhall. Hit är alla välkomna och vi har anpassat simhallen efter olika behov och målgrupper, säger Fredrik Richard, pressansvarig i Sundbybergs stad.

Han konstaterar att många sett fram emot nyöppningen efter ett halvårs stängning.

– Det är en viktig mötesplats. Här umgås och badar barnfamiljer, motionssimmare. Simsällskapet SS04 har verksamhet i alla åldrar med upptagningsområde i både Solna Sundbyberg. Simföreningen har även varit involverade och delaktiga i utformningen av simhallen vilket varit bidragande till det goda resultatet.

Ännu ett steg för att göra badet tillgängligt är att det numera även är HBT-certifierat vilket innebär att personalen utbildats och certifierats i ett inkluderande bemötande.

Man har även byggt ett tredje omklädningsrum som framför allt riktar sig människor med könsneutral identitet, funktionsnedsatta som kanske har ledsagare av annat kön eller människor som av religiösa skäl vill byta om enskilt. Besökare byter om en åt gången och helt enskilt. Det finns också nya omklädningsrum som är avsedda för skolklasser och simföreningar

– Det är viktigt att kunna tillmötesgå behovet och vi är stolta över att Sundbybergs simhall är de första HBT-certifieras i Sverige.

Kvar återstår endast en del av soldäcket, en del markarbete samt några smärre finjusteringar innan allt är färdigt.

– Vi är så gott som i hamn och har nått målet med önskat resultat. Den svåraste biten med att hålla allt tätt trots stort ångtryck är avklarad och resultatet mycket bra. Det finns många delar vi är nöjda med i det här projektet, menar Anders Wassberg.

Det första officiella doppet tog kommunstyrelsens ordförande Jonas Nygren genom att köra en badbomb med kläderna på vilket gjorde stor succé. Den inofficiella invigningen gjordes dock redan på julafton då hemlösa bjöds in till simhallen för att bada och få håret klippt av volontärfrisörer. Efteråt dukades det upp ett julbord i samarbete med svenska kyrkan.

Fakta Sundbybergs Simhall

Byggherre: Sundbybergs stad

Arkitekt: UD Urban Design AB

Byggnadsentreprenör: Åke Sundvall Byggnads AB

 

 

 

 

Projektkategori
Sport & Fritid
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt