banner
8 år sedan
5702 Har läst om projektet
1 0

Sprinklersystem i bostaden räddar liv

Bevakat av:
banner

Merparten av alla dödsbränder, ca 85-90 procent, i Sverige och utomlands uppstår i bostaden och väldigt sällan på hotell eller arbetsplatsen. Av dessa är äldre personer och män klart överrepresenterade. Män i åldersgruppen 80 år och äldre löper mer än sju gånger högre risk att omkomma i bränder än män i åldersgruppen 15-24 år. Fysiskt- och psykiskt sjuka samt funktionsnedsatta personer är också utsatta. Därför försöker Sprinklerfrämjandet få fler fastighetsägare att investera i sprinklersystem.

– Man tror ofta att i hemmet har man kontroll, men så är det inte. Ofta är det äldre som inte kan ta sig ut på egen hand, personer som går på mediciner och medelålders män som druckit eller tar droger som inte själva kan ta sig ut när det brinner. Då hjälper det inte med brandvarnare. Boendesprinkler är det mest effektiva, säger Jan Wisén, rådgivare på Sprinklerfrämjandet.

Enligt en amerikansk undersökning kan antalet bränder minskas helt med boendesprinkler. Boendesprinklerns främsta uppgift är att rädda liv genom att den aktiveras i brandens tidiga skede och förhindrar därmed övertändning av bostaden.

Övertänt

– Det tar inte mer än fyra-fem minuter förrän ett modernt möblerat rum är övertänt, vilket gör det omöjligt för räddningstjänsten att utföra livräddningsinsatser, säger Gösta Holmstedt, brandingenjör och brandsakkunnig på Sprinklerfrämjandet.

Spisen är i särklass den vanligaste brandorsaken beroende på att många glömmer att stänga av spisen vid matlagning. Torrkokning och överhettning av olja är de vanligaste orsakerna till att brand uppstår.

– Det bästa sättet att förhindra att en brand uppstår på spisen är att installera en spisvakt som stänger av spisen innan branden uppstår. En spisvakt består dels av en timerenhet, dels av ett övervakningsskydd, antingen rökdetektor, ett överhettningsskydd eller en rörelseavkännare, förklarar Jan Wisén.

Tekniken att utveckla särskilda sprinklersystem för bostäder och boendemiljöer introducerades i USA och Kanada i början av 1970-talet. Genom de särskilt utvecklade sprinklerhuvudena aktiveras systemet inom ca två minuter under brandens tidiga utvecklingsskede. Branden släcks innan den når övertändningsfasen.

Portabla sprinkler

– Idag är det lättare att installera sprinkler i befintliga hus och ännu lättare i nybyggda hus. Det finns portabla sprinklers som man kan sätta in i en lägenhet. Sprinklersystemen är tillförlitliga. De utlöses inte av sig själva, säger Jan Wisén.

Sprinkler är ett vattenledningssystem med glasbehållare som påverkas av värme vid 70 grader. Sprinkler är dimensionerad att snabbt slå ner brand så att den är under kontroll.

– När man ändå skall renovera bostäder kan man fälla in sprinklersystem dolda i taket. Man ser dem inte. Det är som små luckor under taket. Vi ser att det är allt fler fastighetsägare som ser värdet i att få åtgärdat branden snabbt innan det blir för stor skada, säger Jan Wisén.

Sprida information

Sprinklerfrämjandet gör därför allt för att sprida information och ge rådgivning så att fler fastighetsägare, stora bostadsbolag och kommuner ser värdet i att investera i boendesprinkler som räddar liv. Äldreboende och serviceboende samt andra verksamheter som bedriver industri, hotell och stora anläggningar har krav på sprinklersystem.

– De större aktörerna har kunskap och motivation, men det finns stor okunskap om boendesprinklers förträfflighet hos många fastighetsägare. Detta vill vi förbättra innan det är för sent, tillägger Gösta Holmstedt.

Projektkategori
Bostad
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt