banner
8 år sedan
5317 Har läst om projektet
0 0

Sprickor i turbinlocket försenade provdriften

Bevakat av:
banner

När den nya turbinen till G1 vid Laxede kraftstation skulle monteras hösten 2014 upptäckte Andritz sprickor i turbinlocket. Enligt plan skulle G1 ha varit i drift, men fick förskjutas i 20 veckor i väntan på att ett nytt turbinlock tillverkades. Under tiden fortsatte arbetet på plats vid Luleälven och nu är provdriften avklarad utan problem.

Laxede Vattenkraftverk ägs av Vattenfall Vattenkraft AB och är ett konventionellt vattenkraftverk byggd ovan jord ca 100 km uppströms från Luleå. Luleälven är en av Sveriges viktigaste älvar när det kommer till vatten kraft.

Renoveringen av G3 är utförd och kraftverket är i drift. Nu är även G1 driftsatt och renoveringen av G2 återstår. Därmed ska vattenkraftverket vara säkerställt för drift i ytterligare 40 år.

Underhåll

När renoveringen är genomförd ökas den installerade effekten med 36 MW, vilket motsvarar en årlig produktionsökning på 15 GWh/år. Anläggningen blir därmed effektivare drift- och underhållsmässigt.

– Med effektivare turbin och generator ökar verkningsgraden samtidigt som åtgärderna medför ytterligare miljöförbättringar. Vi producerar mer elenergi med samma vattenmängd, förklarar Hans Renberg, projektledare på Vattenfall Vattenkraft.

Turbinen i G1 och G2 är en Kaplan med vattenfyllt nav. Individuella vridservon för ledskovlar ersätts med hel pådragsring. Fettsmorda lager ersätts med smörjningsfria och reglersystem byts ut mot nytt högtryckssystem.

Utseendemässigt ser turbinen ut ungefär som när anläggningen byggdes. Största synbara skillnaden är att skovlarna har utvecklats för att få ut maximal effekt. Efter att den nya turbinens ca 110 ton tunga löphjul sattes på plats upptäckte Andritz i höstas att det fanns sprickor i turbinlocket vilket gjorde att ett nytt fick tillverkas och projektet försköts i 20 veckor.

Sprickundersökning

– Vi skulle planenligt varit i drift i höstas. Men när vi hade demonterat allt och gjorde en sprickundersökning upptäckte vi att defekterna var så stora att vi fick tillverka ett nytt turbinlock, säger Stefan Olsson projektledare på Andritz Hydro AB Sweden.

Andritz Hydro tillverkade ett nytt turbinlock på kortast möjliga tid.

– Det finns alltid risker i alla projekt. Även om vi gör en massa beräkningar så uppstår oförutsedda saker och då gäller det att lösa problemet så att tidsplanen inte förskjuts allt för mycket. I övrigt har arbetet flutit på mycket bra, tillägger Stefan Olsson.

Provdriften är nu genomförd utan några problem. Nästa steg är aggregat 2. Det ska demonteras i vår och då avgörs också hur mycket som behövs göras.

Byta löphjul

– Aggregat 1 har under första kvartalet 2015 lämnats över till kommersiell drift och arbetet går över till renovering av G2, som beräknas vara genomförd till andra kvartalet 2016. Uppdraget vi har där är att byta löphjul och reglerutrustning, d v s i stort sett samma operation en gång till, säger Stefan Olsson.

Effekten på G1 och G2 höjs från 58 MW till 76 MW. Moderniseringen kommer att öka anläggningens beräknade livslängd med 40 år. Laxede vattenkraftverk byggdes 1958-1962 och producerar 885 GWh om året. Den har en sammanlagd effekt på 207 MW.

Fakta Laxede Vattenkraftstation

Vad: Generator- och turbinentreprenad G1, G2 och G3 samt ny aggregattransformator T12

Byggherre: Vattenfall Vattenkraft AB

Entreprenörer: Turbin – Andritz Hydro AB, Sweden

Generator: Alstom Hydro Sweden AB

Kontrollanläggning (I&C): Vattenfall Services Nordic

Transformator: Kolektor Etra Sverige AB

Byggtid: 2011-2016

Total investering: 400 miljoner kr

 

Bild: Andritz Hydro

Projektkategori
Energi
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt