banner
8 år sedan
6550 Har läst om projektet
0 0

Spa och trädgård på nytt boende för äldre i Gävle

Bevakat av:
banner

Svenska Vårdbyggen AB bygger 54 nya lägenheter för Björsjö vård- och omsorgsboende i Gävle. Lägenheterna byggs i en U-formad huskropp med två plan och en indragen vindsvåning. Hyresgäst blir Attendo Individ och Familj AB.

Huset är byggt med utevistelse och trädgård som tema. Enligt Liz Wirdenius, projekt- och fastighetsutvecklare vid Svenska Vårdbyggen, var det ett naturligt val.

– Det fanns redan en stor trädgård i området, och vi valde därför ett tema som passar bra in i den befintliga miljön. Temat ger förstås också de boende en trevlig miljö, säger Liz Wirdenius.

Huset är byggt i två plan, plus en indragen vindsvåning. De 54 lägenheterna är fördelade på sex avdelningar, tre per plan. Det är nio bostäder i varje avdelning. 49 av lägenheterna är enrummare. De har en liten hall, ett rum för säng och tillhörigheter, skåp, diskbänk, en häll för matlagning, och ett litet kylskåp.

Parboende
Fem av lägenheterna är gjorda för parboende, med ett litet extrarum. Erfarenhet från tidigare vårdbyggen visar att de flesta hyresgästerna vill ha gemensamt kök, så det finns förstås också. Det finns även grovtvättstugor, och ett växthus där de boende kan plantera växter.

I vindsvåningen finns utrymmen för administration och personal. Där finns också utrymmen för fysisk träning och en Spa-anläggning med bubbelbadkar. Trädgården utanför huset har en uppvärmd gångslinga, vilket minskar risken för att halka på vintern.

Totalentreprenör i projektet är HMB Construction AB. Enligt Olle Erixon från HMB Construction AB, arbetschef i projektet, har samarbetet i projektet fungerat mycket bra. Det görs noggranna genomgångar av huset vid byggmötena.

– Det görs också förbesiktningar, så att misstag kan rättas till och förbättringar göras på ett tidigt stadium. Det gör att kvaliteten på arbetet blir mycket hög, säger Olle Erixon.

Gott samarbete
HMB Construction har genomfört flera vårdbyggen i Gävle. Företaget har samarbetat med Svenska Vårdbyggen tidigare, och det är till stor del på grund av det tidigare goda samarbetet som man blivit tillfrågade igen.

– Vård- och omsorgsboende-projekten har gett mycket värdefull erfarenhet, som vi kan dra nytta av vid andra projekt runt om i Sverige, avslutar Olle Erixon.

Byggprojektet i Björsjö startade med en muntlig överenskommelse i december 2013, alldeles före julafton. Kontrakt skrevs i januari, och det första spadtaget togs den 6 maj 2014. Projektet skall vara klart i april i år.

Inflyttning i maj
Inflyttning sker från den 1 maj i år. Kommunen gör behovsprövningar för att besluta vilka som får bo i området. Hyresgästerna får bidrag från kommunen och betalar bara en mindre del av hyran själva.

Svenska Vårdbyggen, som driver projektet, grundades 1982. Vid starten hette företaget Svenska Stålbyggen, men under åren har verksamheten breddats till att omfatta även vård-, senior- och äldreboenden.

Fakta Vård- och omsorgsboende på Björsjö, Gävle
Vad: Nybyggnad av 54 vård- och omsorgsboendelägenheter
Typ: Vård- och omsorgsboende
Kommun: Gävle
Byggstart: februari 2014
Färdigt: april 2015
Byggtid: 14 månader
Byggherre: Svenska Vårdbyggen AB
Total- och byggnadsentreprenör: HMB Construction AB
Arkitekter: Tengbomgruppen AB, Maxim Arkitekter AB
Konstruktör: Christer Waller Byggkonsult AB
Elkonsult: El-Teknik i Gävle AB
Entreprenörer: Isolar Lösullsentreprenad, Gästrike Plåt AB, Valbo Fasad AB, Högströms Golv & Kakel, Forsby Måleri AB, Helin & Hellström Plattsättning AB, Rockpart AB, BJ Markbyggnads AB, El-Teknik i Gävle AB, Caverion Sverige AB
Värde: Cirka 60 miljoner kronor

 

Projektkategori
Sjuk & Hälsovård
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt