banner
8 år sedan
4574 Har läst om projektet
1 0

Smarta mat- och lyftlösningar vid Brobacken

Bevakat av:
brobacken-bild
banner

Det nya vård- och omsorgsboendet Brobacken i Väsby står klart i augusti i år. Boendet får 76 lägenheter på cirka 30 kvm, det har byggts i fem våningar och får åtta fristående avdelningar med egna mottagningskök. En enkel, funktionell och ergonomisk taklyftsutrustning från Handicare kommer att spela en viktig roll på boendet.

Maten kommer från det stora köket vid intilliggande Väsby Nya Gymnasium och transporteras därifrån via en stålspång som förbinder de två byggnaderna.

– Det är ett smart sätt och man behöver inte bygga ett kök till eftersom det redan finns ett i närheten. Vi bygger på en gammal industritomt med tidigare tung verkstadsindustri. Peab köpte hela området för ett antal år sedan för att utveckla området Messingen. Peab har byggt på den här marken och har sålt fastigheterna vart efter, säger Jörgen Karlsson, platschef vid Peab Bostadsproduktion.

Hemlikt
Huset byggs med en stål- och håldäckskonstruktion och får en putsad fasad. Huset är demensanpassad och ambitionen är att få det så hemlikt som möjligt. Projektet drivs i nära samarbete med medicinskt ansvariga vid Upplands-Väsby kommun.

Brobacken certifieras som Miljöbyggnad Brons och energianvändningen blir 75 kWh/kvm och år. Projektet startade med projektering i augusti 2013, pålningen och markarbeten inleddes i november 2013 och stommen restes i två etapper under våren 2014. Byggnaden står helt färdig i mitten av augusti i år då inflyttningen kan påbörjas.

Samarbete
Byggnaden är ritad av Rits arkitekter och den tillhörande gården är ritad av Funkia landskapsarkitektur. Samarbetet i projektet är tight, något som inte minst är viktigt då det rymmer många specialfunktioner.

– Jag har gjort mycket under mitt långa yrkesliv – allt från skolor och hus till broar och vägtunnlar, men aldrig något vård- och omsorgsboende. Jag har lärt mig mycket nytt, avslutar Jörgen Karlsson.

Peab har sålt Brobacken till en annan fastighetsägare som vid övertagandet hyr ut det till Upplands-Väsby kommun.

Viktig roll
Handicare AB har en viktig roll i projektet och är i full färd med att leverera 77 stycken taklyftsutrustningar till samtliga lägenheter och terapibadet. Samtliga lägenheter kommer att förses med traversanläggningar samt ett tiotal säkra, lättanvända och flyttbara lyftmotorer som ökar flexibiliteten i huset. I samband med installationerna kommer Handicare utbilda personalen i lyft- och förflyttningsteknik.

– Brobacken blir ett viktigt referensprojekt för oss då det ligger nära Arlanda och det blir lätt att visa upp för våra exportkunder, säger Cecilia Lundh, försäljningschef i Sverige vid Handicare AB.

Handicares uppgift är att göra vardagen enklare och att skapa förutsättningar för funktionshindrade och äldre personer att leva ett aktivt liv – på sina egna villkor. Samtidigt vill företaget också underlätta arbetet för vårdgivare och medhjälpare.

Logik och design

Taklyftsutrustningen ingår i SystemRoMedic från Handicare som bygger på enkelhet, logik, ergonomiska principer och design med brukaren och medhjälparen i fokus.

– Brobacken är ett strategiskt viktigt projekt för oss och vi kommer att bidra till en bättre arbetsmiljö för personalen samt kompletta lösningar som ger skonsamma förflyttningar för brukaren. Vi säljer inte bara en produkt, vi säljer en komplett lösning, avslutar Cecilia Lundh.

Fakta Brobacken
Vad: Nytt vård- och omsorgsboende i Väsby

Kommun: Upplands Väsby

Värde: Cirka 120-150 miljoner kr

Byggherre: Peab Sverige AB

Byggnadsentreprenör: Peab Sverige AB

Beställare: Upplands Väsby kommun

Arkitekt: Rits Arkitekter AB

Konsulter: Nymans Elektriska AB, Carl Hanssons Rör & Värme AB

Stomleverantör och entreprenör: Contiga AB

Taklyftar och utbildning: Handicare AB

Entreprenörer: Golv 2000 AB, Larsson Örnmark Målerifirma AB, Österhaninge Plattsättning AB, Peab Anläggning AB, Nymans Elektriska AB.

 

 

Projektkategori
Sjuk & Hälsovård
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt