banner
4 år sedan
3957 Har läst om projektet
0 0

Skatteverket i Malmö kvar i nygamla lokaler

Bevakat av:
banner

Skatteverkets regionkontor i Malmö flyttar snart in i rejält ombyggda nygamla lokaler. En stor ljusgård har tagits upp och cellkontoren har ersatts med kontorslandskap för att öka informationsutbytet mellan myndighetens medarbetare.

Regionkontorets lokaler i byggnaden som i Malmö går under namnet Skattehuset var tidigare tillslutna och ineffektiva. Man ville ha något ljust och öppet som underlättar både informationsutbyte och gemenskap ‒ i likhet med Skatteverkets nya huvudkontor i Solna strand utanför Stockholm.

Tillsammans med Reflex Arkitekter, som ritat myndighetens huvudkontor i Solna, tog fastighetsägaren Niam och Newsec, som förvaltar fastigheten, fram ett förslag där Skatteverkets lokaler koncentreras till ena halvan av huset. Hela byggnaden är på 28 000 kvadratmeter och Skatteverket disponerar hälften av dessa.

Nästan allt nytt

Skatteverkets del av huset har totalrenoverats, en ljusgård på 100 kvadratmeter har byggts genom byggnadens alla sex våningar. I princip har endast fasad och fönster behållits. Ventilationssystemet har byggts ut, energisnålare armaturer och nya hissar har installerats. Byggnaden blir certifiering enligt Miljöbyggnad Silver.

I anslutning till ljusgården har en ny entré med reception byggts där alla måste passera genom för att komma in i huset. Tidigare fanns fem olika ingångar.

Alla interna utbildningsytor och externa mötesytor har placerats i entréplanet för att undvika onödiga störningar i kontorslandskapet. Skatteverkets medarbetare har ofta möten tillsammans med kolleger från andra skattekontor i regionen.

I bottenplanet finns också en stor matsal där alla medarbetare som har med sig egen mat kan äta tillsammans.

Arbetsplatserna för de nästan 700 medarbetarna är placerade kring ljusgården på sex vångar i kontorslandskap med upp till 20 platser per arbetsgrupp. Den nya hyran blir på cirka 1 700 per kvadratmeter och år exklusive tillägg. Ett tio-årigt grönt hyresavtal har tecknats.

Tung trappa i taket

Ola Kolmert, Asset Manager på Newsec Asset Management är mer än nöjd med resultatet.

‒ Det är en konst att förvandla en fastighet som känns tillsluten och oöverblickbar till att bli så öppen och ljus. Det är svårt att förstå att det är samma hus som tidigare, säger han.

Även Karl Lindberg, arbetschef hos Veidekke som är totalentreprenör är nöjd med och stolt över projektet.

Även Karl Lindberg, arbetschef hos Veidekke som är totalentreprenör är nöjd med och stolt över projektet.

‒ Det är oftast svårare än man tror att bygga om ett hus men det har gått väldigt fort. 14 000 kvadratmeter på tolv månader innebär ett högt tempo, men med ett involverande arbetssätt och tätt och bra samarbete med alla inblandade har detta fungerat utmärkt.

‒ Den största utmaningen utöver ljusgården var att vi var tvungna att hänga upp den nya sex-våningstrappan i taket då möjligheterna att föra ner lasterna rakt under den i källaren inte fanns, säger Karl Lindberg.

Plushuset

När Skatteverket är på plats i börjar rivningsarbetet i resten av byggnaden som kallas Plushuset. Även den delen av huset ska få en ljusgård. Här blir det däremot många fler och betydligt mindre hyresgäster, säger Ola Kolmert.

‒ Här planerar vi för stor flexibilitet med allt från rumsindelat till aktivitetsbaserade kontor och kontorshotell, med en minsta uthyrningsbar yta på 200 kvadratmeter. Vi vill också ha in en extern konferensaktör i bottenvåningen med små och stora mötesrum och en restaurang.

Fakta Skatteverkets nygamla lokaler

Vad: Ombyggnad och renovering av kontorslokalerna Nora 11.

Var: Malmö

Värde: 130 miljoner kr.

Byggstart: januari 2014

Färdigt: februari 2015

Byggtid: 14 månader

Byggherre: Niam Fond 4 Norra

Fastighetsförvaltare: Newsec Asset Management

Totalentreprenör: Veidekke Entreprenad

Arkitekt: Reflex Arkitekter och Cowi.

 

Hans Hellberg

 

 

Projektkategori
Handel & Kontor
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt