banner
8 år sedan
3758 Har läst om projektet
1 0

Skanska bygger, säljer och flyttar in i miljöcertifierad fastighet i Umeå

Bevakat av:
Cisternen-Umeå--1
banner

Skanska har tecknat avtal med NP3 Fastigheter om överlåtelse av kontorsfastigheten Cisternen i Umeå. Skanska bygger om och till för att kunna samla sina olika verksamheter på ett ställe. Fastigheten miljöcertifieras enligt BREEAM, nivå good.

– Vi har skrivit kontrakt med Skanska som därmed blir hyresgäster i byggnader som de själva har formgivit och byggt. För oss som förvaltare innebär det att vi har en stark hyresgäst i Umeå som vi ser synergieffekter av. Vi kommer att behöva Skanskas hjälp framöver, säger Josef Andersson, projektansvarig på NP3 Fastigheter.

Överlåtelsen av kontorsfastigheten Cisternen genomförs som bolagstransaktioner där köpeskillingen har beräknats utifrån ett fastighetsvärde om 88, 5 miljoner kr vilket innebär en direktavkastning kring 7,1-7,4 procent. Kontorsfastigheten omfattar totalt cirka 4000 kvm uthyrningsbar area och byggs om och till samt miljöcertifieras enligt Breeam, nivå good. Tillträde sker i december 2015.

Miljöcertifieras

– Med detta förvärv stärker vi vår närvaro i Umeå och ser fram emot fler samarbeten med Skanska. Vi är med under hela byggprocessen och att byggnaden miljöcertifieras betyder att vi som skall förvalta byggnaden får en kvalitetssäkring. Idag ställer hyresgäster krav och då gäller det för oss att kunna leverera det hyresgästerna vill ha. Skanska är ganska långt framme i hållbarhetsfrågor vilket känns tryggt för oss, säger Josef Andersson.

Skanska är ett av Sveriges största byggbolag med verksamhet inom hus- och anläggningsbyggnad samt utveckling av bostäder och kommersiella lokaler. Inom kommersiell projektutveckling initieras och utvecklas fastighetsprojekt inom kontor, hotell och samhällsfastigheter.

– Genom att vi nu samlar alla verksamheterna till Cisternen, som ligger alldeles intill E4 och Umeå flygplats, underlättar det för oss att få kontakt med varandra. Vecka 17 flyttar vi in i den nya tillbyggda kontorsdelen. I en annan del av byggnaden håller vi just nu på att färdigställa personalutrymme, nytt omklädningsrum och ny personalmatsal, säger Linda Nilsson, produktionschef på Skanska Sverige AB.

Fyra huskroppar

Fastigheten består av fyra huskroppar på totalt 4 700 kvm varav tre är sammanbyggda och en fristående. Två av huskropparna på ca 900 respektive 1200 kvm i två plan har funnits sedan tidigare och den tredje kontorsbyggnaden i tre plan är nybyggnation på ca 1200 kvm. Verkstaden är i ett plan om ca 480 kvm.

– Alla som suttit i den gamla byggnaden flyttar in i den nya så att den gamla delen kan renoveras i ordning. Där skall Skanska Installation El och TKI Teknikinstallationer AB flytta in. Hus och Väg- och anläggning som jag tillhör flyttar in i den nya tillbyggnaden, förklarar Linda Nilsson.

Den gamla byggnaden är en tegelbyggnad medan den nya tillbyggnaden har träväggar och fasadskivor. Inredningen blir öppet landskap med arbetsplatser samt vissa enskilda kontor. Konferensdelen och matsalen är placerad i den befintliga kontorsbyggnaden. Som nu skall renoveras.

Attraktiv arbetsplats

Byggprojektet påbörjades i mars 2014 och beräknas vara slutfört i oktober 2015. Just nu pågår inflyttning i den nya kontorsbyggnaden.

– Vi är mycket nöjda med att kunna skapa attraktiva arbetsplatser och samla Skanskas enheter i Umeå i ett miljöcertifierat kontor, säger Stefan Canderyd, affärsutvecklare vid Skanska Sverige.

 

Fakta Cisternen

Vad: Tillbyggnad av kontor och nybyggnad av lager i Umeå

Byggtid: mars 2014-oktober 2015

Byggherre: Skanska Sverige AB

Total- och byggnadsentreprenör: Skanska Sverige AB

 

 

Foto: Linda Nilsson/Skanska Sverige

 

 

 

Projektkategori
Handel & Kontor
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt