banner
8 år sedan
3577 Har läst om projektet
4 0

Sjöutsikt från Sjökortet

Bevakat av:
Sjokortet_gardsperspektiv
banner

Riksbyggens Brf Sjökortet byggs längs med Lillåuddsallén på Lillåudden i Västerås och alla 28 bostadsrätter får generösa inglasade balkonger och sjöutsikt mot Mälaren.  Lägenheterna får hög standard med fina materialval som ger en sval och modern skandinavisk känsla.

Byggstarten inleddes sommaren 2014 och just nu är byggnaden en tät byggnad med ett tätt klimatskal. Inflyttning beräknas till november i år.

Varje lägenhet är i ett plan, och storlekarna går från tvåor på 62 kvm till fyror på 106 kvm. Det blir högt i tak (2,6 m), fina och genomtänkta material, sjöutsikt och genomgående ljusinsläpp i nästan alla lägenheter.

Härligt umgänge
I huset kommer det att finnas en gemensamhetslokal med övernattningsmöjligheter och föreningen kommer även att ha en stor gemensam gård med plats för härligt umgänge.

– På Brf Sjökortet ville vi göra något mer. Både för människan och naturen. Som första flerbostadshus i Västerås siktar vi därför på Miljöbyggnad Guld, säger Henrik Sjölund, projektledare vid Riksbyggen Bostad Öst.

Solceller på taken och solfilm på fasaden visar på både ett stort ekonomiskt engagemang och en miljömedvetenhet utöver det vanliga.

– Något annat som borgar för hållbarheten är vårt sätt att jobba långsiktigt i och med att vi även jobbar för att förvalta de fastigheter vi bygger och vill göra det under hela byggnadens livslängd.

Mindre beroende
Solenergin medför att boende och föreningen blir mindre beroende av el från elleverantörerna. Detta skapar en stor trygghet ekonomiskt för föreningen under lång tid och är dessutom bra för naturen och gör att boendet inte blir ett i mängden.

I Brf. Sjökortet får alla lägenheter dessutom individuell mätning av hushållsel samt varmvatten. Man betalar enbart för det som används.

Materialvalen är gjorda för att få en låg kostnad för underhåll. Säkra och beprövade montagelösningar som tegel och Cembritskivor används som fasadmaterial. Stommen har platsgjutits och har ytterväggar av utfackningstyp med både stål och träreglar. Materialvalen har gjorts utifrån ett långsiktigt perspektiv där den förvaltande sidan har varit med och lyft fram värdefulla erfarenheter. Stort arbete gällande fuktsäkerhet har gjorts där en särskild fuktkonsult är inkopplad.
Bra inomhusklimat
– Vi lägger stort fokus på ventilationssystemet. Det suger inte enbart bort os från matlagningen och fukt ur badrummet på ett effektivt sätt – vi tar samtidigt till vara på värmen i luften och återvinner den. Förutom ett bra inomhusklimat i lägenheten blir uppvärmningskostnader lägre och miljöpåverkan mindre, säger Henrik Sjölund.

I Brf Sjökortet är den sociala hållbarheten viktig. Förutom gemensamhetslokal som också kan användas som övernattningslägenhet inbjuder gården till både rörelse och vila på den stora gröna gräsmattan under de vackra träden eller i de utemöbler som ska finnas fint placerade i området.

Föreningen vill också vara delaktig i den relativt nya stadsdelen Lillåudden och Riksbyggen är bland annat därför en av sponsorerna till de personer som ideellt plogar Mälarisen, vilket kommer alla skridskoåkare i Västerås till gagn.

Fakta: Brf Sjökortet
Vad: Nybyggnad av lamellhus, 28 bostadsrätter, på Lillåudden i Västerås
Byggherre: Brf Sjökortet c/o Riksbyggen
Total-, byggnads- och stomentreprenör: Aros Bygg & Förvaltning AB
Arkitekt: Sweco Architects AB

Björn Asplind

Projektfilter
Projektkategori
Bostad
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt