banner
8 år sedan
4515 Har läst om projektet
0 0

Sista putsningen innan slutbesiktning av Mariebergsområdet i Luleå

Bevakat av:
Marieberg-Gammelstad-Luleå-gavel
banner

 

Det omfattande ROT-projektet Mariebergsområdet i Gammelstad är i sin slutfas. Det kommunala bostadsbolaget Lulebo har investerat totalt 58 miljoner kr i en totalrenovering av fasad, nya energifönster, nytt takpapp och förlängning av takstol så att de översta balkongerna får tak.

– Sedan augusti 2013 har vi färdigställt 21 hus och räknar med att vara klara med fasadputsningen till slutbesiktningen i augusti. Allt har gått planenligt och nu har vi fått undan de flesta grejerna så att de boende kan njuta av att här inte längre är en byggarbetsplats, säger Thord Rova, platschef på HÖ-Allbygg AB som haft totalentreprenaden för projektet.

Mariebergsområdet är ett miljonprogram som byggdes på 1960 och 70-talet i Gammelstaden, Luleå. Under de senaste åren såg husen ganska slitna och tråkiga ut utvändigt. Planlösningen inne i lägenheterna är fina vilket också visar på att omflyttningen i bostadsområdet är väldigt liten.

Fasadrenovering

– Parallellt med fasadrenoveringen har vi även satsat på utomhusmiljön. Husen är i en grupp om tre i två plan. De gamla två-glasfönster har bytts ut mot nya energifönster med aluminium på utsidan i olika färger på de olika gårdarna. De nya fönstren ger en isolerande och ljuddämpande effekt och är underhållsmässigt bättre, säger Tommy Gabrielsson, projektledare på Lulebo AB.

Totalt har Lulebo ca 10 500 hyreslägenheter i sitt fastighetsbestånd. Investeringen i fasadrenoveringen är en av de största, men som också innebär både minskad energiförbrukning och ökad attraktionskraft i bostadsområdet.

Totalt har 161 lägenheter berörts av renoveringen, som på sikt kommer att medföra minskad energiförbrukning och bättre inomhusklimat. Den gamla tegelfasaden har man rivit och byts ut isoleringen mot ny tjockare glasfiberisolering. Där det funnits skadat material, så som spanter och invändig gips i ytterväggen, har man passat på att byta under renoveringen. Den nya fasaden kläs med fibercementskivor blandat med vit puts. I samband med den totala renoveringen byttes även balkongräckena ut mot glasräcken.

Tak över balkong

– Orsaken till att vi byter ut den gamla tegelfasaden är att fogarna hade frusits bort till en del. Dessutom saknades det tak över de översta balkongerna, säger Tommy Gabrielsson.

Informationen till de boende har varit en viktig del i arbetet eftersom de har bott kvar i bostaden under hela projektet. HÖ-Allbygg har kontinuerligt gått ut med information om vad de ska göra och hur lång tid arbetet beräknas att ta till de boende.

– I början fick vi många frågor, men de avtog allt eftersom vi blev färdiga. Vi satte upp lappar de dagar vi skulle byta fönster och behövde komma in i bostaden. Efter hand lärde vi oss hur lång tid vi behövde. Dessutom kunde de boende ringa direkt till mig om det var något de funderade över, berättar Thord Rova.

Resurskrävande

Även om det har varit resurskrävande så har toleransen hos de boende varit bra. Nu i sommar är projektet i sin slutfas och slutbesiktning äger rum i augusti. Medan ett fåtal är kvar för att slutföra putsningen på fasaden så har Thord och hans kollegor gått över till nya projekt.

– Just ni håller vi på med en nyproduktion i Piteå där vi bygger en skidtunnel för skidåkning. Första etappen är 400 m och innebär ny utmaning och kunskap för oss, vilket är stimulerande, tillägger Thord Rova.

 

 

FAKTA

Vad: Utvändig renovering på flerfamiljshus

Byggstart: augusti 2013

Färdigt: december 2014

Byggtid: 16 månader

Byggherre: Lulebo AB

Totalentreprenör: HÖ Allbygg AB

Arkitekt: ABM Arkitektkontor AB

Värde: cirka 58 miljoner kr
.

 

 

Foto: HÖ-Allbygg

Projektkategori
Bostad
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt