banner
8 år sedan
7294 Har läst om projektet
2 0

Seniorboendet Våghuset i Limhamn blir något ut över det vanliga

Bevakat av:
Våghuset-vardagsrum-1
banner

Kvalitet och gedigenhet kännetecknar det nya seniorboendet som ligger längs Limhamnsvägen, ett stenkast från havet. Arkitekturmässigt smälter Våghuset med 46 bostadsrätter väl in. Tegelfasad är inspirerad av de gamla Limhamnskåkarna i närheten.

För många Limhamnsbor har den numera nedrivna cementfabriken betytt mycket för utvecklingen i det gamla fiskesamhället. På samma plats där lastbilarna vägde lasten uppför nu Riksbyggen ett seniorboende inom sitt Bonum koncept för 55+. Bonum står för ett seniorboende utöver det vanliga med vackra, ljusa och toppmoderna 2-4 rumslägenheter om 56-124 kvm. Bonum erbjuder en Bonumvärd som sköter om fastigheten på ett professionellt sätt, men erbjuder också individuell hjälp som alla som bor i huset kan beställa.

Flaggskepp

– Detta blir ett av Bonums flaggskepp. Vi har satsat särskilt på arkitekturen i detta projekt. Läget är centralt med närhet till havet, Limhamns fiskeläge och Malmö city, säger Emil Nilsson, projektledare på Bonum Syd.

Huset är estetiskt tilltalande där arkitekten Johan Celsing låtit sig inspireras av det pittoreska Limhamnsteglet. Materialvalet är påkostat och varje lägenhet har minst två balkonger. Gavellägenheterna får tre generösa balkonger.

– Limhamn är eftertraktad stadsdel i Malmö, därför gick försäljningen av lägenheterna väldigt snabb. De största lägenheterna med takterrass gick snabbast, berättar Jon Ossler, marknadsområdeschef på Bonum.

Planlösningen är öppen med stora fönsterpartier och högt till tak, 2,7-3,1 m. Materialvalet i inredningen är av hög klass med parkettgolv i ask, vitmålade väggar och Vedumkök med rostfria vitvaror. Helkaklade badrum med tvättmaskin och torktumlare. Klinkergolv i våtutrymmen.

Takterrass

Sedan augusti 2013 har byggnationen av Våghuset pågått. Husets utformning är lite speciell med en liten vinkel i ena änden. Huset består av fem respektive sex våningsplan med takterrasser överst som dessutom har utsikt över havet mot Öresundsbron och Limhamns äldre stadsmiljö. Under huset finns ett platsgjutet garageutrymme med plats för ca 34 p-platser samt cykelförråd.

Byggnaden uppförs av Byggnadsfirman Otto Magnusson, som har totalentreprenaden, och består av prefab betongstomme, ytterväggar i betong på plan fyra och invändiga skalväggar. Projektet byggs enligt Miljöbyggnad Silver, vilket bland annat innebär sunda materialval.

– Det som utmärker Våghuset är den murade fasaden som sticker ut och är estetiskt tilltalande. Det är ett genomtänkt byggprojekt konstruktionsmässigt och innehållsmässigt, säger Stefan Olsson, arbetschef på Otto Magnusson.

Grundfilosofin i ett Bonum seniorboende är att varje del av boendet ska vara planerad och utformad för att göra livet tryggt, bekvämt och trivsamt. Eftersom det är en bostad man skall kunna åldras i finns det inga trösklar och ugnen i köket är monterad i arbetshöjd. Balkongerna är ordentligt tilltagna och möblerbara.

Automatisk dörröppnare

Ljudisoleringen mellan lägenheterna är förhöjd och husets gemensamma utrymmen har automatisk dörröppnare. Till detta finns ett tillvalsprogram som gör det möjligt för de boende att sätta sin personliga prägel på bostaden.

– Byggnadstekniskt har Bonum lyckats få fram genomtänkta lösningar. Byggnaden följer BBR-kraven och kvalitetssäkras kontinuerligt så att miljöfarligt material inte byggs in. Dessutom görs fukt- och täthetskontroller, förklarar Peter Johannisson, platschef på Otto Magnusson.

De flesta installationer är dolda för att få så raka väggar som möjligt. Dessutom installeras skvalpskydd i våtutrymmen som gör att om toaletten skulle få läckage så rinner vattnet ut på badrumsgolvet och förhindrar på så sätt fukt- och vattenskador. Avstängningsventiler installeras i varje schakt.

– Den största framgångsfaktorn i detta projekt har varit vårt samarbete. Det är en stor styrka att hantverkare, säljansvariga, projektledare och entreprenörer kan arbeta så bra tillsammans som vi har gjort under en totalentreprenad som denna, tillägger Stefan Olsson.

Fakta Våghuset Limhamn

Typ: seniorboende

Byggstart: augusti 2013

Färdigt: mars 2015

Byggtid: 15 månader

Byggherre: Bonum

Arkitekt: Johan Celsing

Byggentreprenör: Otto Magnusson

 

Foto: Kim Hall

Projektkategori
Bostad
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt