banner
8 år sedan
5845 Har läst om projektet
0 0

SEB flyttar till Fabeges nya kontorshus i Arenastaden

Bevakat av:
banner

Fabege bygger ett nytt kontorskomplex som blir nytt huvudkontor åt SEB. De nya kontorshusen ligger i kvarteret Pyramiden 4 i Arenastaden i Solna.

Projektet omfattar tre kontorshus på tolv våningar, totalt 90000 kvm, varav SEB kommer att hyra 67500 kvm av Fabege. De tre kontorshusen kommer att ha förbindelsegångar. Byggnaderna ska certifieras med BREEAM Excellent. Veidekke Entreprenad AB Region Anläggning Öst är totalentreprenör, Alessandro Ripellino Arkitekter AB är arkitekt och bland leverantörerna finns Scandia Steel som har levererat stålkärnepålar.

Förutom SEB:s kontor med 4500 arbetsplatser kommer det också att finnas restaurang, en kiosk och en idrotshall. Projektet beräknas kosta totalt 1,7 miljarder kronor. Hyresavtalet mellan SEB och Fabege löper på 20 år, och är värt 157 miljoner kronor per år, exklusive tillägg.

Grundentreprenör
Fabege valde Svevia som grundentreprenör för projektet.

– Svevias åtagande är att utföra mark-, betong-, och grundläggningsarbeten för att möjliggöra för husentreprenören att starta stommontage i april i år, berättar Jan Axelsson, arbetschef för Svevias Grundläggningsverksamhet.

För Svevia är det här ett viktigt projekt. Byggvärdet är 150 miljoner kronor, men det strategiska värdet är mycket större än så. När Svevia tecknade avtal om att utföra grundentreprenaden åt Fabege, var det Svevias och Fabeges andra samarbete på kort tid.

– Vi tror och hoppas att vi vann uppdraget för vårt stora engagemang tidigt i projektet, där vi kunde visa på kompetens gällande helhetsåtagande i de delar som vi är specialister inom, säger Jan Axelsson.

Ekonomisk helhet
Jan Axelsson berättar också att Svevia har varit med tidigt i processen för att hjälpa Fabege säkerställa att det väljs lösningar som ger den bästa tidsmässiga och ekonomiska helheten för projektet.

De senaste åren har Fabege och Svevia byggt upp ett nära samarbete. Sedan ett år tillbaka har företagen ett samarbetsavtal med varandra. Fabege är dessutom hyresvärd för Svevias huvudkontor.

Hela projektet, som skall vara klart 2018, sker i flera etapper. Svevia kommer att vara med fram till årsskiftet 2015/2016. Kontorsbyggnaderna tas i bruk i två omgångar. Den första inflyttningen blir i maj 2017.
Stålkärnepålar
Scandia Steel är en viktig leverantör i Arenastaden och har levererat närmare 600 ton med stålkärnepålar i diametern 150 mm. Stålkärnepålarna har levererats med gängor i längder upp till 12 meter.

Goda kommunikationer var ett krav i avtalet mellan SEB och Fabege. Arenastaden ligger 5 km från Stockholm Central. Solna station ligger i närheten. Det tar 7 minuter med tåg till Stockholm Central idag. Restiden kommer att minska till 6 minuter år 2017. Det finns också bussar och tunnelbana.

Starkt nav
Många andra stora företag flyttar till området, till exempel TeliaSonera, Sodexo, Vattenfall, Adidas, Olympus, Carlsberg och Peab. Detta gör att Arenastaden om några år kommer att vara ett av de starkaste naven i den svenska affärsvärlden.

Kvarteret Pyramiden 4, där de tre husen byggs, ligger i anslutning till Mall of Scandinavia, ett gigantiskt köpcenter som byggs av Unibail-Rodamco och invigs den 12 november i år. Med sina 230 butiker på cirka 101000 kvm uthyrningsbar yta blir Mall of Scandinavia ett av Skandinaviens största köpcenter. Butikerna och en biograf med hela 15 salonger, bidrar till att göra området attraktivt även för kontorsfastigheter.

Dessutom byggs infällda flerbostadshus och stadsradhus i och på Mall of Scandinavia. Alldeles i närheten stoltserar också färdigbyggda Friends Arena och Quality Hotel Friends.
Fakta Pyramiden 4
Fakta: Tre kontorshus i Arenastaden, Solna
Byggtid: april 2015-2018
Byggherre: Fastighets AB Solna Pyramiden 4, ägt av Fabege V 24 AB
Totalentreprenör: Veidekke Entreprenad AB Region Anläggning Öst
Arkitekt: Alessandro Ripellino Arkitekter AB
Leverantör stålkärnepålar: Scandia Steel Förvaltning AB
Värde: cirka 1,7 miljarder kr.

 

Björn Asplind & Henrik Mårtensson

 

Projektkategori
Handel & Kontor
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt