banner
8 år sedan
4385 Har läst om projektet
0 0

Scenkonstmuseet flyttar in i Anrikt hus på Östermalm

Bevakat av:
20140813_103212
banner

Det vitkalkade huset på Sibyllegatan på Östermalm i Stockholm, som senast inhyst Musik- och teatermuseet, har hängt med sedan 1600-talet och använts för många olika ändamål. Nu är det dags att varsamt renovera lokalerna för att inackordera det nya Scenkonstmuseet.

Från allra första början och 350 år framåt drev man ett bageri i byggnaden som också är allmänt känt som Gamla Kronobageriet. Samtidigt har vissa delar av byggnaden använts som brännvinslager medan andra fått tjäna som vapenkammare då de som tidigare funnits på gamla slottet Tre Kronor förstördes då slottet brann ner till grunden. Som ett minne finns också en inbyggd vapensköld på fasaden som en gång ska ha funnits på det gamla slottet.

– Det är ett häftigt projekt och vi på Q-gruppen är glada över att få vara med om att förvalta och förädla byggnaden, säger Henrik Matséus på Q-gruppen.

Att renovera kulturmärkta fastigheter är en utmaning som kräver yttersta noggrannhet och gedigen kunskap.

– Vi brinner för arbete med kulturbyggnader, inte minst med ett kulturmonument av denna kaliber, det finns trots allt ett begränsat antal hus som är just blåklassade vilket är den högsta graden av kulturmärkning.

För att bevara byggnaden och flirta med svunna tider men samtidigt låta den präglas av 2000-talet är man noga med materialvalet då man renoverar. Det är viktigt att lägga stor vinn vid detaljer och man låter moderna råare, rustika och mer industriella material samsas med gedigna material från tidigare epoker. Tanken är att det man tillför huset idag ska hålla många, långa år framöver.

– Vi har bland annat installerat nya toalettgrupper där vi låtit zinkplåtar på dörrarna utgöra en distinkt modern detalj som fortfarande är diskret men passar väldigt bra i sammanhanget. Vi har också byggt in metalldetaljer och glaspartier som andas nutid men samtidigt smälter in naturligt i byggnaden.

Ny ventilation, moderna installationer, nya wc-grupper och uppfräschade ytskikt som slipade golv samt ökad tillgänglighet enligt dagens krav står på agendan. Allt arbete utförs i nära samarbete med en antikvarie från Antikvarieämbetet som tillsammans med Fastighetsverket har utarbetat ett gediget kompendium gällande renoveringen. Henrik Matséus konstaterar att byggnaden är mycket väl bevarad och att huset är i gott skick. Bortsett från en väl bevarad byggnad med rediga gamla murstockar är det dock svårt att gissa sig till vad huset använts till genom århundradena, det är något man helt enkelt får läsa sig till. Själva Kronobageriet var verksamt till 1950-talet och delar av byggnaden härjades av brand på 1940-talet. Den senaste renoveringen skedde på 1970-talet.

– Vi som arbetar med byggnaden kan dock tydligt se de tillbyggnader och förändringar som gjorts sedan huset byggdes. Det går att följa de olika renoveringarna från olika tidsåldrar, vilket är roligt. Men det krävs nog ett tränat öga för det, menar Henrik Matséus.

Vad tror du om slutresultatet?

– Det kommer att bli jättebra! Vi har lagt ner stor möda och stort engagemang. Visst är det lite bökigt att renovera gamla fastigheter, men det är en fjäder i hatten för oss att få ha varit med om att förvalta denna kulturhistoriska byggnad. Det är ett spännande och roligt projekt och Scenkonstmuseet kommer att få tillgång till mycket bra lokaler som kommer att passa verksamheten perfekt. Vi är stolta över att vara delaktiga i den här renoveringen.

Att det vitkalkade huset på Sibyllegatan varit med om mycket råder det ingen tvekan om. Vem skulle inte vilja att dessa väggar kunde tala?

 

 

 

Projektkategori
Handel & Kontor
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt