banner
8 år sedan
3461 Har läst om projektet
1 0

Scandic brandcertifierar alla sina hotell

Bevakat av:
Europa-fasad-2012102942994
banner

Scandic blir först i landet med att certifiera alla sina hotell enligt normen ”Brandskyddat hotell”. Certifikatet borgar för att man tar brandsäkerhetsfrågorna på allvar.

Konceptet ”Brandskyddat hotell” har tagits fram i samarbete mellan Brandskyddsföreningen och Visita, branschorganisation för svensk besöksnäring. Brandskyddsföreningen genomför inspektioner och utfärdar certifikat när alla normer är uppfyllda.

Det handlar både om att brandskyddsutrustningen fungerar som det är tänkt och att alla medarbetare har kunskap i brandskydd.

Scandic har hittills certifierat drygt hälften av sina 82 hotell, berättar dess säkerhetschef Peter Claesson.

‒ Att ha ett bra brandskydd är tryggt både för våra gäster och medarbetare men också en marknadsfördel. Det blir allt vanligare att större bolag som köper in hotellnätter för sina anställda efterfrågar brandsäkerhet på samma sätt som man tidigare efterfrågat miljövänlighet och tillgänglighet. Då är det värdefullt att kunna visa upp ett certifikat som är utfärdat av en oberoende part, säger Peter Claesson.

Men det har varit svårare att få certifikatet än vad han trodde från början.

‒ Vi har jobbat länge med brandsäkerhet och började med de hotell som vi trodde var quick fix, men ändå inte var det. Men när vi väl fått certifikaten vet vi att vi gjort allt som krävs och det känns tryggt, säger Peter Claesson.

Hans Andersson är brandingenjör på Brandskyddsföreningen och den som ansvarar för inspektioner och certifiering. Han anser att certifieringen fyller en allt viktigare funktion i dag när hotellägaren själv har ansvaret för det systematiska brandskyddsarbetet och kommunernas tillsynsbesök skiljer i kvalitet.

‒ Många tror att man har ett bra brandskydd om man haft besök av en lokal brandskyddsmyndighet, men så är det inte. De upptäcker inte alla brister, säger Hans Andersson.

Flera av de brister som upptäcks inför certifiering är byggnadstekniska. Det kan handla om att dörrar är för smala, korridorer för långa eller att utrymningsvägarna är felplacerade. Men det råder också en hel del missförstånd kring hur så kallade ”tysta larm” ska fungera.

­‒ På många håll går larmet från ett hotellrum bara till receptionen eller vidare till larmcentral. Men det måste alltid aktiveras en signal som kan höras i det rum där ett tillbud uppstår. Det ska låta minst 75 decibel på huvudkudden. Här borde de som installerar larmen ta ett större ansvar för vad som gäller enligt föreskrift, säger Hans Andersson.

­‒ Vi upptäcker också en rad brister i dokumentationen. De flesta revisionsbesiktar sitt brandlarm varje år som man ska men många struntar i att åtgärda upptäckta brister.

Det är mer än tio år sedan någon människa dog i en hotellbrand och antalet bränder har gått ned. Fortfarande sker dock nästan två så kallade tillbud i veckan på svenska hotell och pensionat.

 

 

Projektkategori
Hotell
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt