Stockholms Byggmästarförenings ROT-pris 2015 tilldelades kvarteret Mimer 8 i Vasastan i Stockholm för bästa ombyggnad. Den nya satsningen som innebar att omvandla Norrtulls Amsalbyggnad till skolmiljö har varit en fullträff.
Det var år 2011 som Ramsbury Property AB, som sedan tidigare bland annat äger en handfull fastigheter i Stockholm city, förvärvade kvarteret Mimer 8. Det fanns en detaljplan som var A-klassad samt en planändring att förhålla sig till som tillät en förändring av fastigheten till skol- och utbildningsverksamhet. Då Ramsbury Property AB som ägs av H&M:s storägare Stefan Persson som också sitter med i styrelsen för Viktor Rydbergsstiftelsen, beslutades det inom kort att lokalerna i byggnaden skulle omvandlas till undervisningssalar. Visionen om ett utbildningscampus började sakta växa fram och ta form. De befintliga hyresgästerna fasades ut. Kvar blev dock den befintliga hyresgästen Stiftelsen Lilla Akademien som under en period varit ägare till delar av byggnaden.
– Lilla Akademien är en utmärkt hyresgäst och de hyr fyra av de fem byggnaderna. Den femte byggnaden kommer att inhysa Viktor Rydberg, förklarar Lars Drangel på Ramsbury Property AB.
Att omvandla de före detta amsalarna till skolmiljö har gått bra. De hinder som dykt upp under projektet har dock gått att övervinna tack vare gott samarbete mellan beställare, arkitekter och entreprenörer.
– Vi har hela tiden vetat vad vi velat med omvandlingen men inte alltid vetat hur vi skulle gå till väga. Samarbete med Riksantikvarieämbetet har därför varit ovärderligt då de hjälpt oss att genomföra våra planer på ett för byggnaden korrekt sätt.
Kvarteret har varit med om en del förändringar och renoveringar under årens lopp och ändringarna har varit mer eller mindre väl dokumenterade.
– I en renovering likt denna måste man hela tiden vara flexibel då man egentligen aldrig riktigt vet vad man kommer att finna! Projektet har krävt en del tankeverksamhet och fortlöpande projektering.
För att kunna bedriva skolverksamhet i den femte byggnaden har man förutom undervisningsrum bland annat behövt en samlingsaula och en matsal vilket krävt att man behövt riva en del hjärtväggar. Tack vare den generösa takhöjden har alla moderna installationer nät och kablar som medför nya funktioner fått plats. För den som inte känner till husets historia är det omöjligt att gissa att lokalerna i hus fem en gång varit Norrtulls Amsalbyggnad.
– Det kommer att se ut som en skola från dag ett för de elever som kommer hit för första gången. Det kommer att uppfattas som en skola med moderna undervisningslokaler. Ett tränat öga kan se spår av svunna dagar i räcken och trappor.
En fin och trevlig innergård med uppehållsytor gör projektet komplett och redo att välkomna Viktor Rydbergs elever. Även om det varit krävande att få ihop projekteringsorganisationen på ett bra sätt har man rott projektet i land och det med 2015 års ROT-pris i handen.
– Priset är en mycket trevlig bonus och ett kvitto på att vi har lyckats med uppgiften att få in moderniteter i en anrik byggnad på ett bra sätt. Det är ett fint erkännande även om det viktigaste för oss är att våra hyresgäster kommer att trivas och är nöjda med vad vi åstadkommit.
Vad har du att säga om projektet som helhet?
– Projektet har satt yrkesskicklighet likväl som tålamod på prov, det vore lögn att säga att vi inte upplevt frustration. Men skam den som ger sig, vi har nått våra mål och har fått allt som vi vill ha det! Alla inblandade har gjort ett fantastiskt jobb och med gemensamma krafter hjälpt till att föra kvarteret Mimer in i det nya milleniet. Väl omhändertagande av byggnaden samt hållbar planeringen på lång sikt gör att vi spår kvarteret en ljus framtid och ett långt liv framöver.