banner
8 år sedan
6015 Har läst om projektet
0 0

Rådhus Skåne i Kristianstad blev Årets Bygge 2015

Bevakat av:
banner

Det blev ett stort jubel i Kristianstad när Rådhus Skåne vann Årets Bygge 2015. Projektets välfungerande partneringsamarbete och innovativa BIM-användning gjorde stort intryck på juryn. Totalt omfattar projektet 22 500 kvm kontorslokaler varav 17 500 kvm är nybyggnation. Tre befintliga byggnader har bevarats och totalrenoverats liksom 150 m rikt dekorerade 1800-tals fasader.

Rådhus Skåne ger ett gediget intryck. Av 100-tals bygg- och anläggningsprojekt som färdigställdes under 2014 är bara 20 nominerade, vilket är en stor merit i sig. Juryn utgick i sin bedömning från fem huvudkriterier: samverkan, teknik och innovationer, hållbarhet, säkerhet och arbetsmiljö samt kvalitet, tid och budget. Projektet Rådhus Skåne präglades av en väl fungerande process och en rad utmaningar som man löst på ett bra sätt. Särskilt utmärkande är konststycket att integrera ett nytt kontorshus i ett gammalt kvarter på ett föredömligt sätt. Priset är inget arkitektpris.

Sammansvetsat team

Bakom Rådhus Skåne finns ett väl sammansvetsat team. Byggherren Kristianstads kommun har tillsammans med bland annat Fojab Arkitekter, NCC, konstruktören WSP, installatören Bravida och konsulten ÅF skapat ett modernt kontorshus i en historisk stadsmiljö.

– Vi siktade på Miljöbyggnad nivå brons, vilket var kravet. Men efterhand som vi byggde såg vi att vi skulle klara nivå silver, och projektet är nu certifierat enlig Miljöbyggnad Silver. Idag är hela kvarteret en stor byggnad med samma fasad utåt som döljer nybyggnationen innanför. Den nya delen är ett öppet landskap med ljusgårdar som lättar upp inomhusmiljön, säger Ulf Jönsson, produktionschef på NCC.

Det nya huset är nästan dubbelt så stort som det gamla och består av ett helt kvarter med en ganska stor innergård. Byggnaden mitt i kvarteret är två våningar högre än de övriga delarna. Kvarteret i huvudsak har fyra våningar, medan den inre delen har sex våningsplan. Något man inte ser från gatan.

– De gamla fasaderna vågade man inte ändra på och tilläggsisolering skulle skada fasaden. Det har vi kompenserat med bra fönster och dörrar. I delar där det är nytt har vi mer isolering. På så sätt klarade vi silver, säger Ulf Jönsson.

Som regionhuvudstad använder kommunen 40 procent och Region Skåne 60 procent av rådhusbyggnaden. Invändigt är byggnaden traditionellt byggd med stomme av stål och betong. Grundläggningen är platsgjuten.

Natursten

Materialvalet är påkostat med bl a travertin sten, en slags natursten som påminner om marmor, som ytskikt i ljusgård och invändigt. Trägolv, trädörrar och träpaneler i ask. I övrigt är väggarna målade i ljusa neutrala nyanser. Säkerhetsaspekterna är genomarbetade med bl a brandskydd. Mattorna vid kontorsplatserna är mjuka vilket dämpar akustiken. Miljön upplevs som lugn och tyst.

WSP Management genom Lars Gustafsson kom in i projektet redan 2010. Då var uppdraget att ta fram programhandlingar för hela kvarteret som skulle ligga till grund för upphandlingen av entreprenör med ett partnering-genomförande, vilket blev NCC. Tillsammans med Mårten Friberg på Fojab arkitekter skrevs BIM-manual för visualisering i 3D och mängdavtagning, mm från modellen.

I systemhandlingsskedet upphandlades Lars Johansson av NCC för att ta fram en systemhandling för projektet. All projektering utfördes i Revit vilket var en fördel i samgranskningen av alla i projektet.

Undvika kollisioner

– Med rätt hantering undviker man kollisioner och alla jobbar åt samma håll. I både bygg- och systemhandlingsskedet höll vi täta projektering- och teknikmöten samt CRA. Utmärkande för projektet var att vi jobbade tillsammans nära projektledning, arkitekt och entreprenör, säger Lars Johansson, gruppchef, WSP Byggprojektering.

Det jag kommer att minnas mest är stagandet och bevarandet av fasaderna och stålkonstruktionen på utsidan. Alla var oroliga över att det kunde spricka. Men genom att arbeta i samverkan med entreprenör fick vi använda vår kunskap och erfarenhet ställd på sin spets, säger Lars Johansson.

NCC överlämnade huset den siste januari 2014 och gör nu bara lite anpassningar. Från att vara en arbetsplats för 350 personer är det nu ca 700 personer som arbetar där.

Vad: Om & nybyggnad av kommun- och regionshus i Kristianstad

Byggtid: juni 2011-januari 2014

Byggherre: Kristianstads kommun Kommunledningskontoret 044-135000

Total- och byggnadsentreprenör: NCC Construction Sverige

Arkitekt: FOJAB arkitekter AB

Värde: Ca 450 miljoner kr

 

Kim Hall

Foto: NCC

 

Projektfilter
·
Projektkategori
Handel & Kontor
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt