banner
9 år sedan
4592 Har läst om projektet
2 0

Punkthus byggs på Hammarbyvägen i Väsby

Bevakat av:
Nytt-hus-Sigma
banner

Vid Hammarbyvägen på Sigma-området i Upplands Väsby bygger Väsbyhem fem punkthus. Punkthusen tillför området 97 lägenheter och de beräknas preliminärt stå inflyttningsklara från september i år till augusti nästa år. Inflyttningen sker etappvis hus för hus.

Med start i februari förra året påbörjades byggnationen av ett underjordiskt garage för att tillgodose behovet av parkeringsplatser i området. När garaget var på plats inleddes byggnationen av de fem punkthusen ovanpå garaget.

– Markarbetena var tekniskt komplicerade, det är ett område som är installationstätt med fjärrvärme, el och kraft i marken. Det är små byggytor på Hammarbyvägen och mycket ska få plats där. När vi har byggt över mark handlar det om en ganska vanlig produktion, säger Tomas Westerberg, fastighetsutvecklingschef vid Väsbyhem.

Punkthusen får fem våningar. Planerad lägenhetsfördelning är: Ettor om cirka 45 kvm, 25 stycken, tvåor om cirka 49-65 kvm, 44 stycken, treor om cirka 81 kvm, 3 stycken, fyror om cirka 103 kvm, 25 stycken.

Sigma-området
Hammarbyvägen är en del av Sigma-området, som ligger i Upplands Väsbys norra del. Det består till största delen av trevåningshus byggda på 1960-talet som under åren 2010-2013 har genomgått en total förnyelse genom ombyggnad.

I samband med förnyelsen av Sigma har nyproduktion av lägenheter skett genom påbyggnad av två våningsplan på ett befintligt hus. Ökad tillgänglighet har skapats genom att hissar installerats i påbyggnadshuset.

Området kallas för Sigma eller Apoteksskogen och har fått namn efter det legendariska Hammarby Apotek som ligger i närheten.

– Punkthusen på Hammarbyvägen handlar om en förtätning av Sigmaområdet. Eftersom det handlar om fem punkthus finns det en återupprepning som ger en produktionseffektivitet. Målet är att bygga stilrena och moderna hus som smälter väl in i området, säger Tomas Westerberg.

Gedigna material
Gedigna material används i projektet och husen får betongstommar. Lägenheterna får en prisvärd och hög standard.

– Vi vet historiskt att betong är ett bra material både energimässigt och är vettigt i ett framtida perspektiv. Vi använder oss av Sunda Hus när vi väljer material och produkter, säger Tomas Westerberg.

Energimålen är högt satta och punkthusen på Hammarbyvägen ska certifieras enligt Miljöbyggnad Silver.

Väsbyhem vänder sig inte till någon speciell målgrupp för de nya lägenheterna, men behovet av mindre lägenheter är stort i Upplands Väsby.

– För många av de som flyttar hit kommer det nog att vara den första egna bostaden. I vår lägenhetsfördelning har vi tagit hänsyn till lägenhetsfördelningen i resten av Sigmaområdet, avslutar Tomas Westerberg.

Fakta Hammarbyvägen

Vad: Nybyggnad av punkthus på Sigmaområdet, 97 lägenheter

Typ: Bostad

Kommun: Upplands Väsby

Byggstart: Februari 2014

Sista inflyttning: Augusti 2016

Byggherre: AB Väsbyhem

Total – och byggnadsentreprenör: JM Entreprenad AB

Arkitekter: Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB

Archus Arkitekter i Västerås AB (förfrågningsunderlag)

Fönster: Domlux.

Projektkategori
Bostad
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt