banner
9 år sedan
5410 Har läst om projektet
0 0

Piteå bygger allhus i centrum

Bevakat av:
banner

Fastighetsbolaget KB Stadsvapnet uppför ett allhus centralt i Piteå. Huset ska innehålla allt från kulturaktiviteter för och ungdomar till hotell och pub.

Det nya huset byggs utmed Storgatan, som är Sveriges första gågata i ett centrum. Byggnaden som får fyra våningsplan blir på totalt 4 400 kvadratmeter.

Under jord blir det parkeringsgarage. Entréplanet ska inrymma lokaler för kulturell verksamhet, bland annat en konsthall och en kreativ verkstad för barn och ungdomar. Dessutom blir här också restaurang och pub.

Plan två rymmer kontorslokaler för ett antal företag och högst upp blir det hotell med 29 hotellrum.

Det är första gången som vi bygger ett hus för så många olika verksamheter, berättar Kurt Nilsson, fastighetschef på Piteå Näringsfastigheter.

‒ Vi fick förfrågan om nya lokaler från flera olika verksamheter och bestämde oss för att försöka få ihop allt i en och samma byggnad. Och det har gått över förväntan, säger Kurt Nilsson.

Småskalig karaktär

Den största utmaningen har varit att behålla Storgatans karaktär av småskalighet. Det nya allhuset ersätter en gammal, lägre träbyggnad med anor ända från tidigt 1700-tal.

‒ Därför har vi hållit ned storleken på byggnaden mot Storgatan och även försökt återskapa det gamla husets karaktär såväl i färg som i form och material, förklarar Kurt Nilsson.

Det innebär bland annat att byggnaden åt det hållet har träfasad och mindre fönster medan det åt Prästgårdsgatan/Kyrkbrogatan består av en hel glasfasad i modernt snitt. Huset har betongstomme.

Inflyttning i det nya allhuset som troligtvis får namnet Stadsvapnet sker i mars. Sista helgen i april blir det invigning med pompa och ståt.

Fakta Kvarteret Stadsvapnet

Vad: Nybyggnad av allhus

Typ: Hotell, kontor, konsthall, garage med mera

Kommun: Piteå

Värde: Cirka 70 miljoner kr

Byggstart: november 2013

Färdigt: mars 2015

Byggtid: 16 månader

Byggherre: KB Stadsvapnet

Arkitekt: AMB Arkitekter

Byggledning: Tyréns

Totalentreprenör: Hellströms Bygg

Övriga entreprenörer: Nelab (el), Ivab (vvs), Amexo (ventilation), BDX (mark) samt Reglerautomatik (styr- och regler).

 

Hans Hellberg

Projektkategori
Bostad
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt