banner
8 år sedan
4531 Har läst om projektet
0 0

Omsorgsboende med hyresrätter på toppen byggs i Gävle strand

Bevakat av:
Kv-Iris-invändingt-Gävle
banner

 

Trycket på fler vård- och omsorgsboende i Gävle och behovet av fler hyresrättslägenheter fick det kommunala fastighetsbolaget Gavlegårdarna att slå två flugor i en smäll. I kvarteret Iris på Gävle Strand, cirka 100 meter från havet och tio minuters promenad från centrum, uppförs de 81 lägenheterna, varan tio är TryggBo-lägenheter och en övernattningslägenhet för anhöriga.

– Först hade vi tänkt bygga vårdboende i hela huset, men då föreskriver detaljplanen att det måste finnas ett indraget våningsplan högst upp. Därför valde vi att bygga tio hyreslägenheter, s k Tryggbo för 55+, med generösa takterrasser högst upp, förklarar Mattias Janson, projektledare för bygg på AB Gavelgårdarna.

Neutral entré

För att det inte skall kännas som vårdboende är entrén tämligen neutral med glasad ingång till administration å ena hållet och tio vårdboenden för palliativ vård å den andra. Två hissar är placerade i mitten av huset och går hela vägen upp till femte våningsplan.

– Det behövs inte tag för att öppna hissarna, men för att komma upp till plan fem krävs tag. Till plan fyra kan du alltså åka utan tag, precis som i en vanlig hiss, förklarar Mattias Janson.

Bruttoytan på hela byggnaden är ca 7000 kvm. Ettorna är ca 33-39 kvm, tvåor ca 45-54 kvm och treor ca 85 kvm. Det finns förråd till varje lägenhet. Fläktrummet är avskärmat så att det inte skall störa de boende. För att inte sprida ljudet från fläktrummet har man byggt stumma väggar och uppreglat golv.

Vårdboendet består av tio lägenheter om ca 33 kvm i vardera riktningen om hissen. I varje avdelning finns samlingsrum, matsal och kök samt sjuksköterskans. Ett populärt inslag är de stora balkongerna om ca 35 kvm. Tror du blandar ihop balkongerna från vårdenheterna och de tio hyresrätterna. De stora balkongerna till vårdavdelningarna ligger centrerat på byggnaden.

Miljöeffekt

Det blir en miljöeffektiv byggnad där bergvärme och -kyla kommer förvärma/kyla tilluften i ventilationsaggregatet. Byggnaden kommer även att ha avloppsvärmeväxlare. Med uppvikt plastmatta i vårdboendet, klinker på väggar i badrum, möjlighet för tvättmaskin i badrummet med dusch samt tapeter på väggarna i bostaden och målade väggar i de allmänna ytorna blir det en vårdboendeform som håller hög standard.

När arkitekten Patrick Barnekow, på A-Sidan Arkitektkontor i Uppsala, skulle formge byggnaden inspirerades han av de rödvita stugorna i regionen, där av förklaringen till de putsade vita ytorna och röda skivfasaden.

Projektet är en samordnad generalentreprenad med åtta entreprenörer, där Peab är samordnad generalentreprenör. De prefabricerade fasadelementen är producerade av Skonto Prefab Sia i Lettland.

Prefabricerade fasadelementen

– Vi har fått upp stommen och håller just nu på med yttertaket och innerväggarna. Målningsarbetet är på gång inom kort. Stommen består av betong och de prefabricerade fasadelementen skall putsas och kläs med röda skivor, säger Krister Olsson, platschef på Peab.

En Generalentreprenör, sju underentreprenörer och en byggherre kräver en del möten. Var tredje vecka träffas parterna för byggmöte, där diskuteras kommande arbete och upplägg. Leveranserna måste detaljplaneras tidigt för att arbetet skall fortlöpa så smidigt som möjligt. De prefabricerade fasadelementen transporteras med lastbil från Skonto Prefab i Lettland.

– Vi har designat, konstruerat och levererat ett antal betongelement till olika skolor, vårdhem och sjukhus i Sverige under de senaste fem åren. I detta projekt har vi levererat olika typer av väggar för fasad och innerväggar, olika typer av bjälklag som HDF och filigran samt balkonger och trappor etc. Den stora utmaningen i detta projekt var att binda ihop skarvarna mellan våningsplanen, d v s filigran och fasadelementen, förklarar Andis Linde, ansvarig exportsäljare på Skonto Prefab.

Med tanke på att pålningsarbetet påbörjades i mitten av juli 2014 och betongplattan gjöts i september samtidigt som sandwichelementen monterades har projektet löpt på bra. Slutbesiktning beräknas ske i februari 2016.

 

 

Fakta

Vad: Nybyggnad av vård- och omsorgsboende på Gävle Strand

Byggtid: maj 2014-november 2015

Byggherre: AB Gavlegårdarna

Samordnad generalentreprenör: Peab

Arkitekt: A-Sidan Arkitektkontor AB

Värde: Cirka 150 miljoner kr.

 

Foto: Skonto Prefab

 

 

Projektkategori
Sjuk & Hälsovård
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt