banner
3 år sedan
2418 Har läst om projektet
1 0

Ombyggnad av förskolor i sköna Sköndal

Bevakat av:
IMG_0111
banner

Stiftelsen Stora Sköndal Stockholm beslöt att renovera och bygga om två befintliga byggnader i Stora Sköndal till en förskola som när allt blir klart kommer att ta emot 153 förskolebarn. Etik och estetik är ord som hela tiden varit ledande genom omvandlingen och genomsyrar också själva verksamheten.

 – Vi har ett helt nytt och unikt koncept grundat på Stora Sköndals värden som för oss handlar om möten mellan människor. Vi bygger om två byggnader, Villan och Borgen, till förskolan Lilla Sköndal. Förskolan välkomnar alla barn och gör det möjligt för alla barn att ta del av alla delar av förskoleverksamheten oavsett svårigheter, förklarar Christer von Essen på Stiftelsen Stora Sköndal som grundades för 120 år sedan.

Han berättar att arkitekter och landskapsarkitekter fått tänka till lite extra för att byggnaderna och utemiljön ska vara tillgänglig för alla barn utan några undantag.

– Vi går längre än kraven för tillgänglighet för att realisera vår vision och resultatet blir mycket bra. Vi utför ett diakonalt uppdrag och hjälper till där samhället helt enkelt inte klarar av att uppfylla behoven vilket är oerhört viktigt och meningsfullt.

Konceptet innebär att man satsar på små barngrupper och mycket personal i väl anpassade lokaler. Trävillan i två plan samt en liten vind och tillhörande källarplan kallas rätt och slätt för Villan och är från 1950-talet.

Nyrenoveringen av byggnaden blev klar i januari 2015 då man också välkomnade 25 förskolebarn till den nya verksamheten. Då husen är K-märkta har man gått varligt fram med renoveringen och bland annat sett till att bevara den öppna spisen och stavparketten vilket bidrar till den gemytliga känslan.

Lokalerna är ljusa och ytan på 400 kvadratmeter väl tilltagen. På vinden har man inrett en liten myshörna kallad Rövarkula där de äldre barnen kan dra sig undan och läsa böcker, något som blivit mycket populärt och uppskattat. I källaren finner man en ateljé, ett rörelserum samt personalutrymmen.

– Renoveringen av Villan gick mycket bra, vi hann klart allt i tid och är nöjda med slutresultatet, konstaterar Alvaro Brito på Ebab.

Någon marknadsföring hann man aldrig med, ryktet om den nya förskolan spred sig snabbt och idag, tre månader efter starten är det kö för att få en förskoleplats på Villan.

– Det är kul att se byggnaden i bruk och vi har verkligen fått fantastisk respons från barn och föräldrar gällande hela verksamheten. Personalen som varit delaktig i själva utvecklingsprocessen är också mycket nöjda med resultatet, berättar Christer von Essen.

Villan ligger i en väl tilltagen parkmiljö som inbjuder till härlig och kreativ lek.

– Vi tror på konceptet och har verkligen sett till att satsa på alla fronter, allt är väl genomtänkt in i minsta detalj, inget har lämnats år slumpen. Vi arbetar med väl utvalda och naturnära material och ställer höga krav på så väl leverantörer som på oss själva.

I Borgen är man i slutfasen av projektet med kompletteringsarbeten. Man räknar med att välkomna barnen till de åtta avdelningarna till juli i sommar.

– Vi lägger de sista golvmattorna och är igång med skåpinredning, socklar och dörrar samt med komplettering av el, rör och ventilation. Vi har cirka två veckors produktionstid kvar innan vi är i hamn, berättar Alvaro Brito.

Han tycker att projektet i sin helhet gått bra även om tidplanen varit aningen pressad. Under projektets gång har det dykt upp några oförutsedda faktorer som påverkat produktionen, vilket snarare är regel än undantag vid ombyggnadsprojekt, men inget av någon större kaliber som orsakat problem.

– Det är omöjligt att förutse precis allt då man projekterar, vissa saker får man lösa på vägen, men vi är vana vid detta.

På Stora Sköndal ser man fram emot färdigställandet även av Borgen och är stolta över omvandlingen.

– Det blir en fantastisk gård och fantastiska lokaler, perfekta för verksamheten, det finns inget övrigt att önska. Vi visar med glädje upp vad vi åstadkommit här på Lilla Sköndal och är övertygade om att hög trivselfaktor, avslutar Christer von Essen.

Fakta Stora Sköndal

Byggherre: Stiftelsen Stora Sköndal

Arkitekt: Vegesack Arkitekter AB

Byggnadsentreprenör: Q-Gruppen AB

Projektkategori
Skolor
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt