banner
8 år sedan
5339 Har läst om projektet
0 0

Nytt släcktorn på beprövad grund hos SSAB – även denna gång i betong och trä

Bevakat av:
SSAB-släcktorn-lyft-1
banner

Vid koksverket hos SSAB i Luleå byggs ett nytt släcktorn. Det gamla från 1975 är nästan uttjänt och kommer att avvecklas. Tack vare ny anläggning sänks drift- och underhållskostnader. Tornet utrustas också med rening som gör att företaget klarar nya villkor för stoftutsläpp som miljödomen kräver med början 2016.

I Sverige finns två släcktorn, i Oxelösund respektive Luleå. Ett släcktorn används för att med vatten kyla koksen från koksverket. Därefter används koksen som reduktionsmedel vid tillverkningen av råjärn. Koksen rullar ut från koksverket i en vagn som i Luleås fall rymmer 28 ton. I kyltornet duschas denna sats med 60 kbm vatten.

– Det befintliga släcktornet har körts i fyrtio år och går nu nästan på övertid. Med nytt torn kommer vi att få en helt modern anläggning och därmed ett minskat underhållsbehov. Samtidigt kommer vi att klara de nya utsläppskraven, berättar Kent Mörtberg, projektledare från avdelningen för anläggningsteknik.

Två delar

Konstruktionen av nya tornet har flera gemensamma drag med det gamla, med en basbyggnad i betong och en överbyggnad i trä. Processdelen i betongbyggnaden är fodrad med tegel för att tåla den höga temperaturen. Släckvattnet övergår delvis till ånga som passerar överbyggnaden. Denna består av tryckimpregnerat limträ. Innerväggarna är klädda med impregnerad 35 mm furu. Precis som när gamla släcktornet byggdes 1975 är det Martinssons Trä AB som levererar överbyggnaden.

Basbyggnaden är 20 meter hög och överbyggnaden 21 meter. Den väger 130 ton och lyftes på med en mobilkran den 23:e mars. Förutom överbyggnaden har också ett trapphus tillverkats i trä – som är korslimmat.

Det blir en trappa inomhus i nederdelen och ett yttre trapphus på överbyggnaden, samt tre gångplan för service och underhåll, berättar Kent Mörtberg. Jämfört med vårt gamla torn blir detta en rejäl förbättring av arbetsmiljön.

Bättre styrning

Processerna i tornet blir också förbättrade. Släckningsvattnet blir som tidigare industrivatten som tas från älven. Detta kommer att renas i en sedimenteringsbassäng som är större än den gamla. En fjärdedel av vattnet går ut som ånga, medan resten återanvänds och cirkulerar genom reningen. För släckningen ska fler och finare dysor användas och med känsligare ventilstyrning.

Ångan som passerar genom överbyggnaden kommer att renas mer än tidigare. Tvärsnittsarean är större och fler bafflar för rening installeras. Helt nytt blir ett första steg för grovrening av ångan. Det renare släckningsvattnet kommer också att bidra till renare ånga. Genom dessa åtgärder kommer företaget att klara det nya kravet på högst 25 gram stoft per ton koks.

– Nu är vi inne i en installationsperiod då maskinutrustning och ledningar ska på plats. Anläggningen kommer att ha ganska få drifter, främst till släckvattenpumpen och en reservpump, samt pumpen för vattnet till reningsanläggningen. Vatten pumpas upp till tankar. Släckvattentanken kommer att ha en volym för en ”dusch” och lite till. Reningsvattentanken blir på ungefär 20 kubikmeter.

Spåret för koksvagnen kommer att förlängas fram till nya tornet. Inkoppling av detta planeras till juni. Koksverket kan inte stoppas; den energigas som produceras där används nämligen som bränsle till koksugnarna och i stålprocessen. Projektledningen kommer att använda utrustning för nödsläckning vid sidan om tornet, för att skapa ett tidsutrymme att koppla in nya släcktornet.

Styrningen av släcktornet implementeras i kontrollrummet för koksverket. I normala fall går driften av detta helt automatiskt. Gamla släcktornet ska rivas. Arbetet kommer att utföras kring koksvagnens spår och med detta hela tiden i drift. Som sagt – ett koksverk stoppas aldrig.

 

FAKTA KOKSVERKET SSAB

Byggtid: augusti 2014–augusti 2015

Byggherre: SSAB AB

Byggentreprenörer: AB Berggren & Bergman, Martinssons Trä AB

Maskinleverantör: ThyssenKrupp

 

 

 

 

 

Projektkategori
Industri
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt