banner
8 år sedan
11376 Har läst om projektet
0 0

Nytt kontorshus vid Gamla Ullevi

Bevakat av:
banner

Skanska bygger ett kontorshus för företag med intresse av att etablera sig på en ny attraktiv mötesplats i centrala Göteborg.

 – Detta läge är perfekt på alla sätt. Bara om vi tänker på de fysiska kommunikationerna, granne med både Heden, Drottningtorget med Centralstationen. Därutöver Trädgårdföreningen samt naturligtvis Gamla Ullevi med alla dess aktiviteter. Nu skapar vi en ny viktig mötesplats, säger Thomas Berntsson, projektchef, Skanska Fastigheter Göteborg.

Tanken med huset är just att skapa mötesplatser för att kunna träffa både kollegor och kunder med inspirerande miljöer som stödjer detta. Här kommer det att finnas restaurang och exponeringsyta med konferensmöjligheter.

Namnet på huset är ”Park49”, en hänvisning till adressen Parkgatan 49 men även till de gröna miljöerna som kommer att skapas i husen. Grönt på höjden med trädgårdar och balkonger som ska inspirera till både intressanta möten och möjlighet att arbeta ute, när vädret så tillåter.

Vattnet är temat

Kontorshusen kommer att bestå av två huskroppar som hakar i varandra. Den ena är på fem våningar med en fasad som är vågformad och den högre på tiovåningar med en fasad i vitt för att ge ett utryck av is.

– Husets arkitektur är inspirerad av vatten och hav där den låga byggnaden ska spegla havet och dess vågor och den högre byggnaden det vita höga isberget. säger Thomas Berntsson. Samtidigt har den gröna inspirationen hämtats från den intilliggande Trädgårdsföreningen med grönskade takytor och terrasser.

Spännande utveckling

Den ursprungliga svarta asfaltsytan ersätts med något attraktivt som kommer att synas över hela staden. Hela området står för en spännande expansion. Tidigare har här bland annat det nya Tingsrätten byggts. Detta kontorshus innebär därför ännu en ny viktig pusselbit i området.

Skanska vill skapa liv och rörelse i området och i byggnaden. Därför finns planer på en restaurang och en exponeringsyta i entréplan.

På den översta terrassen planeras för restaurangens gäster med panoramautsikt över Göteborg. Terrassen på plan sex är för hyresgästerna, en plats för avkoppling och inspirerande möten

Angelägen certifiering

Hållbarhet är viktigt när Skanska utvecklar nya kontorsprojekt med målsättningen så lite miljöpåverkan som möjligt. Byggnaderna kommer därför att certifieras enligt det internationella miljösystemet LEEDs högsta nivå, Platinum. Det innebär fokusering på energiförbrukning, sedumtak, gröna terrasser och hållbara materialval, som några exempel.

– Vi har noga planerat för ljusa och öppna arbetsmiljöer med ett bra inneklimat, säger Thomas Berntsson. Vi ser fram emot att välkomna de första hyresgästerna till Park49 under det första kvartalet 2016.

Fakta Gamla Ullevi

Projektvärde: Cirka 200 mkr

Bruttoyta: Cirka 10000 kvm

Byggstart: Maj 2014

Färdigt: Mars 2016

Byggherre: Skanska Fastigheter AB

Totalentreprenör: Skanska Sverige AB

Arkitekt: Arkitektbyrån Design Göteborg AB

Konstruktör: Skanska Teknik AB

Elkonsult: ÅF-Infrastructure AB

VVS-konsult: Bengt Dahlgren AB

Stomleverantör: UPB AS

Markentreprenör: Carlbergs i Göteborg AB

Pålningsentreprenör: Pålab

 

Marie Louise Aaröe

 

 

 

Projektkategori
Handel & Kontor
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt