banner
8 år sedan
4425 Har läst om projektet
1 0

Nytt hotellkoncept i centrala Stockholm

Bevakat av:
banner

Istället för tilltänkta kontorsfastigheter beslutade man sig på AFA Fastigheter för att göra en helomvändning och förvandla de båda huskropparna i kvarteret fyrkanten till ett citysmart, effektivt hotell i ny modern tappning.

 De före detta kontorslokalerna i kvarteret fyrkanten i city genomgår en askungeförvandling till ett nytt livsstilshotell.

– I och med denna satsning är morgondagens nya hotellkoncept fött. Vi satsar på hög standard rakt igenom och erbjuder ett smart, effektivt och tillgängligt boende för den moderne resenären, förklarar Henrik Arwidson på AFA Fastigheter.

I ett tidigt stadium kontaktades Millimeter arkitekter för att skissa upp en planlösning för det nya hotellet.

– Vi har ett hundratal hotellprojekt i bagaget och har även arbetat tillsammans med AFA Fastigheter i tidigare projekt. Samarbetet har alltid funkat mycket bra och det känns kul att få vara delaktig i detta spännande och unika koncept, konstaterar Mikael Liljefors, arkitekt på Millimeter arkitekter.

Läget på hotellet är guld även om det även bjuder på en stor utmaning då det råkar ligga i Stockholms andra och tredje brantaste backe vilket gör att fyra våningsplan i fastigheten är mörka och inte direkt lämpade att förvandla till hotellrum.

– Vi har dock löst det hela genom att placera gym, spaavdelning och bastu i dessa utrymmen vilket blir mycket lyckat, fortsätter Mikael Liljefors.

Alla inblandade skriver under på att det är en prövning att omvandla en fastighet men att det också finns en tjusning i själva utmaningen. Då hotellet är klart kommer det att finnas 201 hotellrum i kvarteret fyrkanten vilket också innebär en hel del nya installationer.

Sprinkler, el, ventilation och övriga installationer ska rymmas och samsas om utrymmet med modern teknik. På detta måste man även ta hänsyn till bland annat ljudfrågor, brandsäkerhet och tillgänglighetskrav. Det färdiga hotellet kommer även att certifieras enligt BREEAM In-Use vilket ställer ytterligare krav på miljö- och hållbarhetstänk som hela tiden finns med i beräkningarna.

– Projektet i sig är inte stort rent volymmässigt däremot får vi vara innovativa och kämpa på med de rent konstruktiva och byggmässiga frågorna och installationerna. Vi bygger hela tiden samtidigt som vi projekterar vilket kräver sin planering och logistik, menar Erik Leander på Peab som är totalentreprenör.

Han understryker att arbetet går mycket bra och ger en extra eloge till arbetsledare och produktionschef. Olika arbeten pågår i hela huset, då detta skrivs river man bland annat trapphus och bjälklag samtidigt som hotellrummen börjar ta form på de övre planen.

– Produktionen pågår verkligen i hela kåken på alla fronter, fortsätter Erik Leander.

På frågan vad man kan säga om slutresultatet förklarar Henrik Arwidson att man kommer att ha uppnått visionen och åstadkommit ett modernt, yteffektivt hotell med hög klass där inredningen är trivsam. Man har valt att använda naturmaterial som sten, trä, klinker och puts för att få till en ombonad känsla.

– Vi har fått in mycket färg och form i projektet. Färgskalan går i mörkbrunt, beige och grått. Jag tror inte att det finns en enda vit vägg i hotellet faktiskt, säger Mikael Liljefors.

Då rummen i snitt ligger på cirka 12,5 kvadratmeter har man lagt extra krut på de gemensamma utrymmena i entrén, lobby, baren och restaurangen som alla på sitt sätt inbjuder till umgänge. Loungen kommer att fungera som ett stort vardagsrum där man även kommer att kunna sitta och arbeta.

– Man kommer att finna allt man behöver på hotellrummen som dessutom håller hög teknisk standard, allt är komprimerat och anpassat för att passa den moderna flexibla hotellgästen. Stockholm har snart en ny träffpunkt i framkant att räkna med, avslutar Henrik Arwidson.

 

 

 

Projektkategori
Hotell
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt