banner
8 år sedan
5648 Har läst om projektet
0 8

Nytt bibliotek och matsal när Vega skola byggs om och till

Bevakat av:
AVega-skola
banner

Vid den gamla järnvägsknuten ligger Vännäs med sina ca 8 500 invånare längs med Inlandsbanan, 3,5 mil från Umeå in i landet. Vännäs har vuxit som en följd av tillväxten i Umeå och antalet barn på orten har ökat. Här uppförs Sveriges nordligaste internationellt certifierade passivhusskola.

Den nya skolbyggnaden består av en huskropp på ca 5 500 kvm i två plan med undervisningslokaler i båda planen, personalarbetsplats på plan två i huvudsak. Intilliggande byggnad innehåller matsal, kök medan den andra huskroppen är en idrottshall. I en av byggnaderna finns en förskoleklass och specialämnen.

Passivhus

Byggnaden certifieras som internationellt passivhus och Miljöbyggnad nivå guld. Det ställer höga krav på komfort, kvalitet, inomhusmiljö och materialval. Projektet är en generalentreprenad där Vännäs kommun har detaljstyrt innehållet. Energiförbrukningen beräknas till 28 kWh per kvm/år. Skolan värms upp av fjärrvärme från ett lokalt värmeverk som använder till största del biobränsle.

Konstruktionen består av betongplatta på mark, stålkonstruktion och betongkassettbjälklag. Klimatskalet och innerväggar är av trä med träbaserat isoleringsmaterial som har alla största volymandelen av allt byggmaterial som användas i byggnationen.

För att få ett tätt och beständigt byggnadsskal används OSB-skiva med tejpade skarvar i de viktigaste delarna. Väggarna är isolerade med cellulosa. Fastighetsenergianvändning minskas genom en CO2 styrd ventilationsanläggning med över 95 procent värmeåtervinning och en dagsljusstyrd LED belysning.

Nyproduktion

– En del av den befintliga skolbyggnaden är riven och 5 500 kvm är nyproduktion. Den nya skolbyggnaden är ganska flexibel med en del klassrum och bibliotek och små pentryn. Byggnaden är i två plan medan fläktrum är placerad på tredje plan, säger Per Linghult, vd på VNB Byggproduktion.

I februari 2014 påbörjades rivningsarbetet och vid påsken började man gjuta platta på mark. Under sommaren höll man på med grundläggning och stomme parallellt. Vid årsskiftet var huset tätt.

– När det är passivhus så använder man mer grundisolering, i detta fall 400mm XPS-isolering, den är speciellt beställd utan flamskyddsmedel och blåst med koldioxid. Det skiljer sig att bygga passivhus här i Västerbotten jämfört med resten av Europa. Kommer man riktigt söder ut då börjar det likna varandra för där bygger man för att skydda sig mot värmen, förklarar Per Linghult.

Kalla vintrar

Vintertid kan det bli minus 34 grader. Då gäller det att ha ett tätt hus med bra isolering. I Vega skola finns ett värmesystem med takvärme för att få ett system som inte är trögt.

Fasaden består av fasadskivor i laminat och bandslagen olackerad returaluminium som oxiderar och blir mörkare grå med tiden.

– Vi kommer att ha en ren och smutsig zon där eleverna får byta om till inneskor eller strumpor i omklädningsrum. Vi har diskuterat skrymslen och vrår för att förhindra krockar och mobbning. Dessa ytor är ordentligt tilltagna, säger Tore Forsberg, samhällsbyggnadschef i Vännäs kommun.

 

FAKTA

Byggstart: februari 2014

Färdigt: augusti 2015

Byggherre: Vännäs kommun

Arkitekt: SWECO Architects AB

Byggnadsentreprenör: VNB Byggproduktion AB

 

Foto: VNB Byggproduktion

 

 

 

Projektkategori
Skolor
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt