banner
3 år sedan
1523 Har läst om projektet
0 0

Nya tag på Björkhaga

Bevakat av:
IMG_0112
banner

Efter tre års projektering pågår om- och tillbyggnaden av äldreboendet Björkhaga i Järpås. De utökade lokalerna kommer att inhysa förskola, folkbibliotek samt restaurang och komplettera den befintliga byggnaden där äldreboendet ligger idag.

Satsningen kommer även att innefatta ny fin parkmiljö runt byggnaden som inbjuder till umgänge. Den nya naturliga träffpunkten i Järpås är snart född.

Tempot har varit högt och tidplanen tajt under första etappen av bygget på Björkhaga. Under sex månader har man avklarat omkring 65 procent av själva byggprocessen vilket varit en utmaning och bedrift enligt arbetschefen Mic Möller på MVB Backgården Bygg AB.

– Tack vare korta beslutsvägar, hög kompetens och ett gott samarbete har det varit möjligt att genomföra projektet på ett tillfredställande sätt även om tidplanen varit mycket snäv.

Tillbyggnaden är på 600 kvadratmeter och projektet som helhet omfattar 5000 kvadratmeter samt uppfräschning av utemiljön. Björkhaga kommer att gå från enbart äldreboende till att bli en central mötesplats i samhället där även trygghetsboende, förskola, restaurang samt bibliotek kommer att inrymmas i de nya lokalerna.

– Målet är att skapa en mötesplats för alla i de olika verksamheterna. I och med att det även kommer att finnas en restaurang och ett bibliotek som är till för allmänheten blir det förhoppningsvis naturligt att träffas här, menar Henrik Johansson på Lidköping kommun.

Vilken är den största utmaningen i detta projekt?

– Tuffaste utmaningen är inte tidplanen eller byggprocessen utan att få alla inblandade byggarbetare att följa skyddsföreskrifterna genom att använda skyddshjälm, väst och skyddsskor. Vi är ett sammansvetsat team och alla jobbar mot samma mål, irritation uppstår endast när det gäller säkerhetsfrågor vilket inte på något vis är unikt för detta projekt. MVB har dock lyckats utmärkt i sitt skyddsarbete och inga personskador har uppstått på arbetsplatsen, fortsätter Henrik Johansson.

Bygget sker enligt direktiven för Miljöbyggnad silver och man tar således hänsyn till BASTA, Sunda Hus och Byggvarudeklarationen. För att uppfylla ljus- och energikraven har man bland annat valt att implementera Solatube som är ett effektivt dagsljussystem som fångar in dagsljus via kupoler på taket.

Ränder i kupolen gör att solens strålar bryter in i det högreflekterande röret för att sedan transporteras dit man önskar. Ett prisma i slutet av röret bryter ljusflödet och fördelar solljuset 360 grader i rummet vilket gör att man slipper bländas av ljuset och blir också av med ljusskuggor.

– Fördelarna är många. Solatube fångar in 100 procent dagsljus, ger 100 procent färgåtergivning, kräver ingen ström och går att komplettera med effektivt LED-ljus om så önskas, förklarar Christian Eliasson på Daylight Nordic AB.

Ljuset kan transporteras i tuben upp till 24 meter och klarar även snäva vinklar upp till 90 grader. Endast fem procent av ljusstyrkan avtar var tredje meter.

– Det går att göra elbesparingar på 70-80 procent under dagens timmar. Många LEED och BREEAM-projekt har med stor fördel använt sig av systemet för att klara de hårda ljus-och energikraven. Många förvånas över att det kommer in så mycket dagsljus med Solatube, lösningen är unik i sitt slag.

Eftersom ljuset går att leda kan man lysa upp mörka utrymmen där det annars kan vara svårt att sätta in ett fönster för att få in dagsljus. På Backhaga har man valt Solatube 750DS vars kupol samlar in dagsljus från alla håll. Systemet har även försetts med dagsljusdimmer vilket passar bra för verksamheten.

– Vi har hela tiden arbetat med de olika verksamheterna i fokus vilket gör att

Björkhaga kommer att bli modernt, trevligt, ljust och funktionsenligt med en inbjudande omgivning. Här kommer garanterat alla att trivas, avslutar Mic Möller.

 

Fakta Björkhaga

Byggherre: Lidköpings kommun

Arkitekt: LINK Arkitektur AB

Byggentreprenör: MVB Backgården Bygg AB

 

 

 

 

 

Projektkategori
Sjuk & Hälsovård
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt