banner
8 år sedan
7544 Har läst om projektet
0 1

Nya studentlägenheter och BMSS gruppboende i Göteborg

Bevakat av:
aIMG_5721_enhanced
banner

SGS Studentbostäder bygger 89 studentlägenheter och ett gruppboende med sju BMSS-lägenheter i Sandarna i Göteborg.

Det nya 5-våningshuset vid Sandarna på Fridhemsgatan i Göteborg är en del av SGS Studentbostäders satsning för att minska den skriande bristen på studentbostäder.

– Det är en angelägen fråga att bygga studentbostäder, säger Magnus Bonander, fastighetschef på SGS Studentbostäder. Projektet i Sandarna är ett spännande och Innovativt projekt, med en kombination av studentbostäder och Bostäder Med Särskild Service (BMSS). BMSS-bostäderna hyrs ut till lokalförvaltningen i Göteborgs kommun.

Studentbostäder

Det nya huset kommer att rymma 89 studentbostäder. Det blir 81 stycken ettor med kokvrå på 25 kvm, 3 stycken tvåor på 33 kvm, och 5 stycken treor på 59 kvm. Treorna har två sovrum och ett generöst tilltaget vardagsrum.

SGS Studentbostäder har utgått från studenternas behov.

– Eftersom studenter oftast har begränsad ekonomi, behöver de bra spis, och rymlig kyl och frys med plats för veckans matlådor, säger Magnus Bonander.

Bostäder med särskild service (BMSS)

– Genom att bygga BMSS-bostäder i huset löser vi problem för människor med funktionsnedsättningar, berättar Magnus Bonander.

Det finns sju gruppbostäder för boende med behov av särskild service. Det innebär att personal måste finnas till hands hela tiden. Gruppbostäder byggs så att de är samlade kring gemensamma utrymmen. Avsikten med BMSS-bostäder är att täcka de boendes hela behov av stöd. Det omfattar även fritids- och kulturintressen.

PEAB Sverige/Region Göteborg var totalentreprenör för projektet. Arkitekter var Mats & Arne Arkitektkontor AB. Byggstart var i februari 2014. Projektet kostar ca 90 mkr. Bostäderna var klara för inflyttning i mitten av juni 2015.

Bostadsbrist

De nya bostäderna vid Sandarna behövs. Göteborg har haft mycket ont om studentbostäder i många år. Trots starka ambitioner att bygga fler bostäder, har det varit svårt att få upp takten i bostadsbyggandet. Kötiden för en studentbostad i Göteborg är över 60 veckor.

Problemet finns inte bara i Göteborg. Bostadsbristen för studenter är akut i stora delar av landet. Totalt är det ungefär 300000 vuxna mellan 20 och 27 år som står utan bostad. Trots förslag om förenklade byggregler, effektiviserade byggprocesser, mer fokus på bostäder för unga, så är det svårt att bygga tillräckligt snabbt. Bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan har tidigare i år sagt att det behövs ca 250000 nya bostäder för unga fram till 2020.

– Vi kämpar på allt vi kan för att möta efterfrågan, säger Magnus Bonander.

FAKTA

Värde: ca 90 mkr
Byggherre: SGS Studentbostäder, områdeskontoret Studenthemmet Olofshöjd
Totalentreprenör: PEAB Sverige/Region Göteborg
Arkitekt: Mats & Arne Arkitektkontor AB.

Foto: Henrik Mårtensson

Projektkategori
Bostad
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt