banner
8 år sedan
8280 Har läst om projektet
0 0

Nya studentlägenheter i Djurgårdsstaden

Bevakat av:
Gavel
banner

Byggvesta uppför 204 lägenheter i kvarteret Kosterhavet i Norra Djurgårdsstaden ‒ 113 studentlägenheter och 91 hyreslägenheter. Bygget har blivit försenat på grund av att den ursprungliga byggentreprenören gick i konkurs strax före jul.

De två byggnaderna som bildar kvarteret Kosterhavet i sydöstra hörnet av Norra Djurgårdsstaden ingår i Byggvestas koncept Egenvärmehus ‒ yt- och kostnadseffektiva lägenheter med låg energianvändning. Den beräknade energianvändningen är 55 kWh per kvadratmeter och år.

‒ Det är första gången vi bygger studentlägenheter i egenvärmehus, säger Cecilia Wallin, projektledare på Byggvesta. Det gör att det kan bli svårare att nå samma energieffektivitet eftersom det är fler personer som bor på mindre yta och förbrukar mer värme och varmvatten. Men vi räknar med att vi ska klara målet.

Studenthuset som blir åtta våningar högt består av 113 lägenheter om 1, 2 och 3 rum och kök. Lägenheterna på 3 rum är så kallade kompislägenheter. Storleken varierar från 26 upp till 47 kvadratmeter. Kallhyran för en 1-rumslägenhet blir cirka 6 350 kronor per månad och för en 2-rumslägenhet cirka 7 600 kronor per månad. Hyresgästerna betalar själva för värme och varmvatten.

‒ I huset kommer vi att ha en boendevärd på plats som hjälper studenterna med praktiska göromål och frågeställningar, inspiration till våra boendevärdar kommer från amerikanskt campus, säger Cecilia Wallin.

Försenat på grund av konkurs

Det andra huset består av 91 vanliga hyreslägenheter från 2 rum och kök på 48 kvadratmeter till 4 rum och kök på 97 kvadratmeter. Kallhyran för en trerumslägenhet på 73 kvadratmeter blir cirka 12 900 kronor per månad.

Rikare växtlighet på gården, fågelholkar och sedumtak är några exempel på att kvarteret byggs med gröna förtecken. Dessutom värms alla bostäder med ett FTX-system med frånluftsåtervinning.

De första hyresgästerna skulle egentligen ha flyttat in i april. Men bygget har blivit försenat sedan byggentreprenören Byggmästargruppen Entreprenad GL gick i konkurs i december. Bygget stoppades mitt i stommontaget. Byggvesta bygger nu vidare i egen regi med hjälp av Ebab och de ursprungliga underentreprenörerna.

Första inflyttning i hyreslägenheterna blir i stället i oktober i höst. Studenthuset blir inflyttningsklart i mars 2016.

Fina lägenheter

Niclaz Salminen är vd för Stockholms Elektriska som svarar för elinstallationerna i projektet. Han är nöjd med hur Byggvesta lyckats hålla alla underentreprenörer skadeslösa efter byggentreprenörens konkurs. Han är också imponerad över utformningen på lägenheterna.

‒ De har hög standard med bra planlösningar och ljusinsläpp. Dessutom gillar jag designen på lamporna i studenthuset, säger han.

Fakta Kvarteret Kosterhavet

Vad: Nybyggnad av 204 lägenheter

Typ: Hyres- och studentlägenheter

Kommun: Stockholm

Värde: 100-200 miljoner kronor

Byggstart: februari 2014.

Färdigt: mars 2016

Byggtid: Två år

Byggherre: Byggvesta

Arkitekt: Reas Arkitekter

Byggnadsentreprenör: Egen regi.

Elentreprenör: Stockholms Elektriska.

 

 

 

 

Projektkategori
Bostad
banner

Kommentarer till Nya studentlägenheter i Djurgårdsstaden

  • Bra! Mer studentbostäder till oss studerande.. Stod i kö i två år innan jag fick min, verkligen en brist i den redan tuffa boendesituationen i sthlm!

    StudKTH 4 maj, 2015 15:58 Svara

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt