banner
8 år sedan
14490 Har läst om projektet
1 0

Nya Olympia i Helsingborg blir inte bara fotbollsarena

Bevakat av:
banner

Allsvenska Helsingborgs IF:s hemmaarena Olympia höjer säkerheten när den byggs om för att ge fler sittplatser, kontor, restaurang och bättre entréer. Stängslet runt Olympia rivs och istället öppnas en park för helsingborgarna. Med slogan ” Inte bara fotboll” satsar Olympiaarenan även på konserter och andra större events.

– Som helsingborgare och HIF-supporter är det en ära att få rita det nya Olympia. Det blir en fantastiskt arena med tre helt nya läktare och vi bygger om och förbättrar den östra läktaren, säger Jonas Carlström, arkitekt på Jkab Arkitekter i Helsingborg.

Behovet av en upprustning av Olympia har funnits länge. När det visade sig att fotbollsstadion inte uppfyllde reglerna för SVFF 2014 och UEFA:s reglemente var saken klar för Helsingborgs stad att investera totalt ca 400 miljoner kr i en ”multiarena”. Det blir en arena som dessutom tillmötesgår publikens önskemål om tillgänglighet, komfort och upplevelser.

Ökar säkerheten

– När vi tittade på flödena på Olympia kom vi fram till att det saknades både toaletter och möjlighet för publiken att hinna handla i pausen. Vi ville öka säkerheten genom att göra entréerna större och bättre med bl. a automatisk registrering av biljetter, vilket också skulle underlätta för publiken att komma in på arenan. I loungen kan HIF-supportrarna ladda upp inför matchen, säger Larry Edman, kontrollansvarig på Helsingborgs Fastighetsförvaltning.

En av de båda ståplatsläktarna som nu finns flyttas och monteras upp på en träningsplan där HIF tränar, ett stenkast från huvudarenan. Den andra ståplatsläktaren delas i två delar varav den ena delen monteras upp på motorbanan i Väla Södra och den andra på Heden, friidrottsarenan i Helsingborg.

– Vi bygger tre nya läktare och bygger på den befintliga östra läktaren med ca 4 000 kvm i fyra plan med kontor, gym och omklädningsrum. De nya läktarna blir större och högre. På den södra läktaren bygger vi en stor sportbar med utsikt över fotbollsplanen. En 40 meter lång bardisk där man skall kunna titta på fotboll samtidigt som man har tillgång till restaurangens sortiment. Tanken är att supportrarna skall samlas och värma upp där. Faktiskt lite av ett säkerhetstänk, säger Jonas Carlström.

Supportrar

Den nya Olympiaarenan gör det lättare att få in supportrarna före matcherna. Problemet har tidigare varit att hemma- och bortasupportrar har gått in samtidigt och nästan samma väg från centrum till Olympia. Kollisionen undviker man nu genom att öppna upp för supportrarna i sportbaren innan bortalagets supportrar kommer till arenan, tillägger Jonas Carlström.

Den nya arenan kommer även att få utökat antal toaletter från 80 till 300. Det kommer att finnas 13 kiosker med många kassor i varje som öppnas samtidigt. Två restauranger och konferensmöjligheter skall göra Olympiaarenan attraktiv även dagar då det inte är match eller events och konserter.

Komplement

– Vi ser Olympia som ytterligare ett komplement till Helsingborgsarenan och Sofiero. Olympia har länge varit spretig med olika färger på läktarna. Nu får vi en enhetlig arena med en fasadbelysning som kvällstid visar att här pågår fotboll eller annat event, säger Jonas Carlström.

Helt färdig blir arenan först till säsongstart 2017. Under tiden ombyggnationen genomförs spelas fotbollsmatcherna som planerat. Peab påbörjade sitt arbete i november 2014 och bygger i etapper. Anläggningen kommer att dessutom att ha 1 000 kvm solceller på taket.

Fakta Olympia Arena

Vad: Om- ny- och tillbyggnad av fotbollsstadium i Helsingborg

Byggtid: november 2014-oktober 2016

Byggherre: Helsingborg stad

Total- och byggnadsentreprenör: Peab Sverige AB

Arkitekt: Jkab Arkitekter i Helsingborg

Värde: Totalt ca 400 miljoner kr

Kim Hall

Illustration: Jkab Arkitekter i Helsingborg

 

Projektfilter
· ·
Projektkategori
Sport & Fritid
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt