banner
8 år sedan
5026 Har läst om projektet
1 1

Nya lägenheter i Uppsala

Bevakat av:
Haubitsen
banner

NCC har fått i uppdrag av Uppsalahem att sammanlagt bygga 222 nya lägenheter i Kåbo. De nya byggnaderna kommer att smälta väl in i omgivningen och ge området ytterligare ett lyft.

 – Vi är mycket glada över att få tillföra Kåbo 90 studentlägenheter och 132 hyreslägenheter. Nytillskottet fyller ett stort behov och blir ett bra komplement till området. På den här tomten har vi snart bostäder för alla skeenden i livet, konstaterar Jeanette Nilsson på Uppsalahem nöjt.

Från början köpte Uppsalahem den största delen av marken från landstinget år 2009. En del av marken, där ett av studenthusen nu byggs, köpte man från Akademiska Hus. Ett av kriterierna var att man skulle bygga just studentlägenheter på marken då behovet av nya studentlyor i Uppsala är stort.

Den sista markbiten köpte Uppsalahem av Uppsala kommun. På Uppsalahem fick man börja med att riva ett befintligt bostadshus som var i dåligt skick till förmån för tre nya byggnader. Studentlägenheterna är fördelade på två separata byggnader med 45 lägenheter i vardera byggnad medan övriga bostäder ryms i en tredje byggnad som utformas runt en gård. På den 18 000 kvm stora tomten som är belägen mellan två universitet samt Akademiska sjukhuset i Uppsala finns även två skolor och en förskola. Till city cyklar de boende på fem minuter.

– Området är mycket trivsamt och de nya byggnaderna smälter väl in i omgivningen och den tidigare 50-talsstilen samtidigt som de bryter av den befintliga stadsbilden på ett snyggt och subtilt sätt.

På Uppsalahem har man valt att satsa på lite större studentlägenheter i kvarteret Haubitsen för att täcka in ytterligare ett behov. I studentbostadshusen kommer det således att finnas ettor på 34 kvadratmeter upp till treor på 66 kvadratmeter.

Totalt blir det 62 stycken ettor, 18 stycken tvåor och 10 stycken treor. Jeanette Nilsson beskriver lägenheterna som yteffektiva med slitstarka och väl valda material. Färgskalan går i ljusa neutrala färger. Varje lägenhet har en fransk balkong vilket gör att de känns extra ljusa och luftiga. I studenthusen finns även cykelrum, barnvagnsrum samt gemensam tvättstuga med självdoserande tvättmaskiner där själva tvättmedlet ingår i hyran.

– Uppsala är i ständigt behov av nya studentlägenheter och det här tillskottet välkomnas av studenterna. Vi bygger bra bostäder med bra standard samtidigt som vi lyckas hålla nere hyran, lägenheter likt dessa är starkt efterfrågade.

Alla tre hus byggs parallellt. På studenthusen har man i dagsläget hunnit till femte och sista planet, där är nästa steg att lägga på taket, på flerfamiljshuset är man i färd med själva pålningen. Lägenheterna är på ett rum och kök till sex rum och kök, storleken på dem varierar från 23-136 kvadratmeter.

Planlösningen är relativt öppen och flertalet lägenheter har två balkonger. De som bor högt upp i fastigheten får dessutom underbar utsikt över kyrkan och slottet som en härlig bonus. Till de gemensamma utrymmena hör cykelrum och barnvagnsrum samt två tvättstugor och ett garage som ligger under huset. I varje badrum, som är försett med kakel och klinker, är det även förberett för egen tvättmaskin om så önskas.

Innergården blir trevlig och är väl genomtänkt med plats för småbarnslek, fri lek, olika sittplatser samt en pergola. Mellan flerfamiljshuset och studenthusen kommer det att finnas olika grillplatser. Arbetet, som är ett trepartsavtal med NCC, VERA arkitekter och Uppsalahem, har enligt Jeanette Nilsson gått mycket bra och följer tidplanen. Det som förlängt processen en aning var överklagande av detaljplanen i början som dragit ut på tiden, i övrigt har allt rullat på.

Studentlägenheterna beräknas att vara klara för inflyttning till vårterminens start 2016 medan man beräknar att flerfamiljshuset kommer att stå klart för inflyttning till maj 2017.

På Uppsalahem ställer man höga miljökrav och kvarteret Haubitsen byggs enligt kraven för Miljöbyggnad silver. Bland annat har man satsat på kravmärkta kök och strävar efter låg energiförbrukning som för studenthusets del kommer att landa på 59 kWh/m2,år medan det i flerfamiljshuset i dagsläget ligger på 66 kWh/m2,år. Man har även förberett för framtida solceller på taket och är noga med att sortera avfall på bygget.

– Vi kommer att ha tre mycket fina hus när allt är klart och de kommer som sagt verkligen att komplettera området perfekt, avslutar Jeanette Nilsson.

Byggherre: Uppsalahem AB

Arkitekt: VERA arkitekter AB

Byggnadsentreprenör: NCC Construction Sverige AB

 Ofelia Vasquez Graah-Hagelbäck

 

 

Projektkategori
Bostad
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt