banner
8 år sedan
6329 Har läst om projektet
0 0

Ny högstadieskola i Skara

Bevakat av:
aviktoriaskolen_eksteriør_aften_aart-architects
banner

Skara kommun bygger en ny högstadieskola för 600 elever. Den nya skolan kommer också att rymma en särskola och ett produktionskök för 4000 portioner.

Viktoriaskolan, den nya högstadieskolan, byggs på Teglagärdet i Skara. Skolan kommer att ersätta två äldre skolor, Djäkneskolan och Teglaskolan. Dessutom flyttar Skaras centralkök in i lokaler i skolan.

Arkitekttävling

För att få fram så bra förslag som möjligt på hur den nya skolan skulle se ut, utlyste Skara kommun en arkitekttävling år 2011. 42 arkitektfirmor var intresserade. Fem valdes ut till att gå vidare. Till slut vann den danska arkitektfirman AART Architects A/S tävlingen. PEAB Sverige AB blev generalentreprenör och byggnadsentreprenör.

– Arkitekttävlan gällde från början en skola för 350 elever, berättar Mikael Leijon, projektchef och samordnare av underhålls- och investeringsprojekt för Skara och Götene kommuner. Det var ett politiskt beslut att revidera projektet och bygga en skola för 600 elever.

Öppen arkitektur

AART architects A/S lade ner ett stort arbete på att anpassa sitt bidrag till tävlingen efter moderna pedagogiska behov.

– Vi har ritat en skola som är mycket öppen både utåt och inåt. Utåt öppnar sig skolan mot den gröna offentliga parken. Atriumet och skoltorget öppnar skolan inåt. Vi har planerat skolbyggnaden som ett pedagogiskt lärandeverktyg, där rummen inspirerar och stimulerar elevernas lust att lära, säger Anders Tyrrestrupp, designansvarig för projektet, och ägare till AART architects.

Politisk debatt

Sommaren 2012 fick Skaras tekniska förvaltning i uppdrag att genomföra projekteringen av det vinnande förslaget. I februari/mars 2013 var kostnadsbilden klar. Projektet skulle kosta 330 mkr.

– Det uppstod en viss politisk debatt, berättar Mikael Leijon. Förslaget gick igenom i november 2013. Vi gjorde anbudsförfrågningar sommaren 2014, för upphandling i september. Arbetet pågår sedan februari 2015. Vi har schaktat färdigt, pålat, botten är gjuten i hissgropen.

Förutom grundskolan och centralköket, kommer det även att finnas en särskola och en multifunktionell idrottshall. Idrottshallen finns i samma hus som skolan. Skolan byggs i tre våningsplan, med en BTA på 11000 kvm. Skolbyggnaden kommer att få miljöklass Silver.

Den totala investeringskostnaden är ca 338 mkr, dvs något över den ursprungligen uppskattade kostnaden.

– Grundläggning och markkonstruktion pågår i sommar fram till oktober, berättar Mikael Leijon. Innerväggar och installationer görs under 2016. I maj 2017 skall Viktoriaskolan vara klar för besiktning.

Fakta

Värde: ca 338 mkr
Byggherre: Förvaltningen för service och teknik Skara/Götene
Generalentreprenör: PEAB Sverige
Arkitekt: AART architects A/S

Projektkategori
Skolor
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt