banner
9 år sedan
6872 Har läst om projektet
1 0

Ny fjärrvärmeanläggning i Österåkers kommun

Bevakat av:
banner

Eon har tagit i drift en ny biobränsleeldad fjärrvärmeanläggning i Åkersberga i Österåker kommun norr om Stockholm. Sandkilsverket är en av flera nya anläggningar när Eon växer i Storstockholm.

Nya Sandkilsverket är på 49,2 megawatt installerad effekt och består av fyra pannor. Den största, som är basen i anläggningen, är en 13 megawatts biobränsleeldad panna med rökgaskondensering.

Dessutom innehåller värmeverket en 4 megawatts pelletspanna samt två oljepannor på 2 x 11 megawatt, varav den ena ska drivas med bioolja, framförallt restprodukter från matindustrin.

Grönt och förnybart

‒ Oljepannan är bara en haverireserv och målet att den aldrig ska behöva användas. Det innebär att Österåkers värmeproduktion blir hundra procent grön- och förnybar, säger Thomas Nyberg, enhetschef för drift och produktion på Eon och beställare av den nya anläggningen.

Sandkilsverket ersätter tre äldre uttjänta anläggningar som släcktes ned vid årsskiftet, då den nya anläggningen hade sin första värmeleverans. Byggnaden är uppförd av Peab och processutrusningen är levererad av Jernforsen Energisystem. Anläggningen har projekterats av Eon och Midroc tillsammans.

‒ Anläggningen gick in i provdrift i början av april vilket innebär att vi testar alla funktioner och att vi fått det vi betalat för. Än så länge ser det bra ut, säger Thomas Nyberg.

Kraftig tillväxt

Nya Sandkilsverket försörjer än så länge endast Österåkers kommun med fjärrvärme, men är dimensionerat för en kraftig tillväxt.

Eon finns har i dag ett 30-tal anläggningar i åtta fjärrvärmenät norr och väster om Stockholm; Håbo, Bro, Kungsängen, Järfälla, Täby, Åkersberga, Vallentuna och Vaxholm.

‒ Vi växer på i princip alla orter där vi finns och planerar ett flertal nya anläggningar. Nästa utbyggnad blir i Täby där planerad byggstart är juni i år, säger Thomas Nyberg.

 

Fakta Sandkilsverket

Vad: Ny fjärrvärmeanläggning i Österåkers kommun

Byggtid: december 2013‒december 2014

Byggherre: Eon Värme Sverige

General- och byggnadsentreprenör: Peab

Leverantör av processutrustning: Jernforsen Energisystem

Värde: Mer än 100 miljoner kr.

Projektkategori
Energi
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt