banner
8 år sedan
7998 Har läst om projektet
0 0

Nova blir universitetets nya ansikte i Örebro

Bevakat av:
Handelshögskolan-Campus-Örebro
banner

Den nya Handelshögskolan i Örebro blir ett blickfång med sin annorlunda arkitektur. Det är de danska arkitekterna Juul & Frost som har utformat byggnaden, som bland annat inrymmer en Aulamagma med plats för 500 personer samt forskning och undervisningslokaler i fyra plan. I september 2015 beräknas bygget vara slutfört. En investering på ca 270 miljoner kr.

Örebro växer med ca 4000 nya invånare per år, mycket tack vara universitetet som blivit en magnet för orten. Behovet av en ny handelshögskola har funnits länge och projekteringsproceduren har varit lång innan första spadtaget kunde tas hösten 2013.

Tillgänglighet

Universitetet som ville att bygganden skulle sticka ut, ställde stora krav på tillgänglighet och att uppnå 60 procent av BBR-kraven när det gäller energiförbrukningen. Riktlinjerna hamnade under 70 kWh per kvm och år. Dessutom finns det framtida planer på att installera solceller för att bli ännu mer energieffektiv. Fjärrvärme och fjärrstyrd kyla styr inomhusklimatet. Fönsterpartierna är sol-avskärmande.

Byggnaden består till stora delar av glasad fasad och hårdslipade betonggolv i de publika delarna av grundkonstruktionen. Invändigt i aulan finns det inslag av trägolv och väggar i trä. Aulan blir lika hög som de fyra våningsplanen tillsammans. Hela huset är 9 000 kvm.

I Aulan blir det fullständig AV-teknik, tilltagen scen för promovering av doktorander som disputerar samt intern och extern föreläsning. Ett café och studielounch är placerad på bottenplan och skall fungera som en naturlig mötesplats för studenter, forskare och personal.

Science Park

Handelshögskolan är ännu ett steg för nära samverkan mellan Örebro kommun, näringslivet och universitetet där Örebro Science Park och företagsinkubatorn.

– Inkubatordelen spelar en viktig roll för utvecklingen av universitetet. Nova är minst sagt ett spännande projekt med en modern arkitektur som verkligen sticker ut Invigningen sker den 16 oktober, säger Ulf Wennlöf, projektledare på Örebroporten.

I anslutning av Universitetssjukhuset Örebro ligger Campus USÖ och som utförs av Landstingsfastigheter. Byggnaden är av sedd för läkarstuderande och medicinska forskare.

Byggprojektet bekostas av fastighetsägaren Örebroporten Fastigheter AB från vilken Örebro universitet kommer att hyra lokalerna. Totalentreprenör för byggprojektet är ByggTema i Örebro AB.

 

Fakta 

Byggstart: september 2013

Färdigt: oktober 2015

Byggherre: Örebroporten Fastigheter AB

Byggentreprenör: Byggtema i Örebro AB

Arkitekt: Juul & Frost Arkitekter, White Arkitekter AB

Värde: ca 270 miljoner kr.

 

Illustration: Juul & Frost

 

Projektkategori
Skolor
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt