banner
8 år sedan
6297 Har läst om projektet
2 0

NCC bygger och flyttar till eXlent:a Hyllie

Bevakat av:
banner

NCC:s nya regionkontor i Hyllie blir en BREEAM eXlent kontorsfastighet med aktivitetsbaserad planlösning. Byggnaden har en aerodynamisk utformning med glaserade keramiska plattor från Spanien i fasaden och stora glaspartier på den nio meter höga bottenplan som ger huset en svävande känsla.

Från takterrassen syns hela Malmö med kringliggande slättlandskap och utsikt över Öresundsbron till Danmark. Huset är 35 meter högt och består av åtta våningar varav takterrassen ligger på det nionde planet.

Arkitekt Daniel Hohentahl på Kanozi Arkitekter Syd är skaparen bakom det speciella huset med mörk keramisk fasad där himlen återspeglar sig. Huskroppen är ca 10 200 kvm, 7 300 kvm LOA. Varje våningsplan är ca 1 000 kvm för att ge plats åt en till fyra hyresgäster. Konstruktionen består av utfackningsväggar och pelare med HDF-bjälklag.

 – Vi uppför och hyr ut lokaler. Eftersom vi inte har någon förvaltning utan är projektutvecklare kommer huset att säljas, säger Pär Friis, projektledare på NCC Property Development.

Grundläggning

Sommaren 2014 påbörjades schaktningsarbeten och grundläggning för källare, med bland annat plats för parkering. Innan jul var grundläggningsarbetena färdiga och efter nyår 2015 påbörjades stommontaget.

– Nu reser vi stål- och betongstomme. I februari påbörjas arbetet med utfackningsväggarna där skärmteglet, d v s keramikplattorna som utgör fasaden ska sitta. Installationsarbetena påbörjas efter hand som vi reser stommen. Tanken är att man använder montagestegar för elinstallationerna som då kan förberedas i tidigt skede, detta gäller även ventilations- och rörinstallationer, säger Johan Siecke, projektchef på NCC Construction.

Byggnaden kommer att bli 35 m högt och bestå av åtta våningar med ett förhöjt våningsplan på nio meter. Fönsterpartierna blir höga med indragna entresolbjälklag. Ändarna på huskroppen är avsmalnande i sin form vilket ger aerodynamisk känsla.

Altan överst

Varje våningsplan är ca 1 000 kvm och är uppdelade så att det finns plats för fyra hyresgäster på varje våningsplan. På bottenvåningen finns två kommersiella lokaler, vara den ena planeras för att bli restaurang. På plan nio finns en altan där de som arbetar i huset kan njuta av den vackra utsikten över Malmö och bort mot Köpenhamn.

– NCC kommer att sitta på de tre nedersta planen med reception och möteslokaler på bottenplan. Fastigheten uppförs enligt miljöcertifieringssystemet BREEAM Excellent en av de högsta nivåerna, samt Miljöbyggprogram Syd och Green Building. Vi kommer att ha 128 solcellspaneler på taket som producerar ca 30 000 kWt/år för att skapa kyla i lokalerna. Huset värms upp av miljöklassad fjärrvärme. Elöverskottet som produceras säljs över nätet, förklarar Pär Friis.

Automatstyrda persienner

Närvarostyrd LED-belysning och VAV-system i ventilationen, vilket gör att ventilationen stängs ner när det inte finns folk i lokalen. Automatstyrda persienner mellan glaspartierna som styrs av solljuset skall ge ett behagligt inomhusklimat.

– Vi anpassar planlösningen efter hyresgästernas önskemål. Även om tidsplanen är tajt går projekteringen enligt plan. Vi har duktiga och engagerade medarbetare som tar ansvar för att arbetet skall bli så bra det bara går, säger Johan Siecke.

Den 1 april 2016 går NCC:s flytt från Västra Hamnen i Malmö till eXlent-huset i Hyllie.

 

Fakta Hyllie eXlent

Typ: Kontorsbyggnad

Byggstart: September 2014

Färdigt: Mars 2016

Byggtid: 18 månader

Byggherre: NCC Property Tjugosex AB

Arkitekt: Kanozi Arkitekter Syd

Byggnadsentreprenör: NCC Construction Sverige, Region Syd.

 

Illustration: Kanozi Arkitekter Syd

Foto: Kim Hall

 

Projektkategori
Handel & Kontor
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt