Öijareds Hotell i Lerum sticker ut. Det har byggts ”svävande” och mycket naturnära med skogens egen träfasad som komplement till Öijareds Golfklubbs befintliga klubbhus i sten, som är insprängt i en kulle.
Tillbyggnaden av en hotelldel med plats för upp till 200 personer och ombyggnad av golfklubbens klubbhus inkluderar en konferensanläggning för 100 personer, tre golfstudios, bibliotek och lounge med öppen spis, ett hus för gästernas golfbagar, ett effektivt tork- och strykrum, ett nytt reningsverk och nya tillfartsvägar. Det handlar om ett 60-miljonerbygge som gett 34 mycket flexibla rum och flera nya faciliteter för klubben.
Arkitekten Johan Brandström på Kjellgren Kaminsky Architecture AB beskriver att den nya hotellbyggnaden förmedlar en naturnära känsla, där skogens färger och gedigna material visar sig genom trä, sten och dova färger. Projektet förhåller sig respektfullt till existerande byggnad och omgivande natur och hotellet smälter på ett stillsamt sätt in i skogsbrynet. Byggnadens material är valda med omsorg och fasadens vertikala ribbor är hämtade ur den omgivande skogen. I hotellet kan besökaren uppleva skogens tystnad och förmåga att absorbera ljud, liksom eldens förtrollande och samlande kraft.
Det är ett modernt hotell med hög nivå på alla ytskikt och hög detaljrikedom. Det är över lag i toppklass. Det är dessutom sprinklat och säkert.
– Klubbhuset är från slutet av 80-talet och bygget av ett hotell, möjligheten att erbjuda ett boende, har varit ett sätt att utveckla klubbens erbjudande i en tid av allt hårdare konkurrens inom golfen, säger Johan Brandström.
– Min utmaning har varit att det fanns en unik byggnad på plats, en byggnad som varit mycket känd och omskriven genom arkitekten Gert Wingårdh. Jag ville förhålla mig till det, skapa min egen grej men med tydlig relation och respekt till det befintliga. Det var en balansgång att inte sänka eller höja det befintliga.
”Svävar över marken”
Hotelldelen med flera spännande vinklar ligger i nära anslutning till klubbhuset och en förbindelsegång som ger den nyanlända gästen en bra överblick över golfanläggningen förbinder byggnaderna. Hotellet är byggt i två våningar, där varje rum utgörs av en självbärande prefabricerad modul. Det ursprungliga klubbhuset ligger i en kulle till stor del under mark, medan hotellbyggnaden i direkt anslutning till detta upplevs hänga i luften. Det vilar på en betongplatta som i sin tur vilar på stålpålar. Byggmetoden har gjort det möjligt att bevara nära stående träd. Anläggningen värms upp med restprodukter från skogen, har eget avlopp och det planeras vindkraftverk.
Öijareds Hotell har 34 mycket flexibla rum för allt från en till sex personer, vilket gör det möjligt att ta emot så olika gäster som 34 weekendpar eller upp till 200 personer i form av lag eller kompisgäng, där fler personer delar rummen, som erbjuder rum-i-rum-lösningar.
Lyckat samverkansprojekt
–Upplägget på entreprenaden har varit ett samverkansprojekt. Det har varit ett fantastiskt lyckat samarbete, där vi arbetat mycket nära mellan arkitekt, byggare och beställare. Det har varit särskilt viktigt vid en så här unik byggprocess, säger Marcus Bramer, affärsområdeschef på byggföretaget RO-Gruppen.
– Vi har kunnat få med oss folk som inte kan byggnation men som bidrar med kunskap om verksamheten. Vi har kunnat lösa alla uppkommande problem i nära kontakt på enklaste sätt och vi har hållit vår budget. Teamet kan vara flexibelt inför problemlösning när alla sitter i samma båt.
– På plats har vi byggt stommar, korridorer och trapphus, medan rummen har kommit som prefabricerade kompletta moduler. Alla rum monterades på två veckor. Hotellet matchar det extrema klubbhuset men med en helt annan byggmetod.
– Det har varit en stor utmaning att bygga hela hotellet och bygga om klubbhuset utan att störa pågående verksamhet, där exempelvis utslaget på första hålet ligger på klubbhusets tak, säger Marcus Bramer.
FAKTA
Öijareds Hotell i Lerum, Västra Götaland
Byggherre: Öijared Park AB
Totalentreprenör: RO-Gruppen Södra Älvsborg AB
Arkitekt: Kjellgren Kaminsky Architecture AB
Konstruktör: Stiba AB
Gösta Löfström