banner
8 år sedan
3016 Har läst om projektet
0 0

Närhet till hav och kulturhistoria

Bevakat av:
aJM_Porslinskvarteren_Exteriör
banner

Småstadskänsla och bara ett stenkast till skog och skärgård utmärker nya Porslinskvarteren som byggs på Värmdö i centrala Gustavsberg.

Gustavsberg går en spännande framtid till mötes. De närmaste åren kommer den gamla skärgårdsorten att blomma upp. Cirka 1 400 nya bostäder kommer att byggas. Det kommer att anläggas promenadstråk och en grön park kommer att binda samman Fabrikstaden och hamnen. Parken kommer exempelvis innehålla en stor lekplats och trevliga sittytor för de boende som vistas i området. Gustavsberg har en historia som bruksort men går nu mot att vara en småstadscharmig idyll för familjer och andra som vill ha nära till både skog, hav och shopping. Målet är att lyfta fram och förädla det som redan finns: skärgården, den gamla fina bruksarkitekturen och den vackra naturen

– Hela planen bygger på att blanda gammalt och nytt, det finns en tydlig kulturell karaktär som genomsyrar hela området, berättar Anna Månsson på ÅWL Arkitekter.

ÅWL Arkitekter genomför projektet tillsammans med JM Bygg. ÅWL Arkitekter har arbetat tillsammans med JM Bygg förut, bland annat i Electroluxområdet på Lilla Essingen, i innerstan samt i Hammarby sjöstad.

– Vi har arbetat tätt ihop med JM för att lösa de utmaningar som har varit. Till exempel så fick inga sovrum vara mot gatan av bullerskäl, utan alla skulle vara mot gården.

Målgruppen är Gustavsbergsbor som är hemkära och prismedvetna. Lägenheterna är kompakta och yteffektiva vilket ger mycket rum för pengarna och kan passa till exempel unga och familjer.

– Planlösningen ska ge så mycket rum som möjligt och är samtidigt praktiska och tillgängliga för till exempel de som behöver ta sig fram med rullator. Vi har också jobbat mycket med ljusföring och genomsikter och rundgång där det är möjligt. Allt för att lägenheterna skall kännas luftiga och trivsamma.

När det gäller lägenheterna så har JM ett designkoncept som är väl uttänkt och där kunden kan välja mellan olika paket som också erbjuder en del tillval.

Utformningen av själva fasaden flirtar med den historiska porslinstillverkningen, sockeln på husen är till exempel av tegel, som ju är bränd lera och fasaden har putsade väggar i klara, tydliga nästan självlysande porslinskulörer. De franska fönstren skapar en transparent känsla och ger en modern touch. Husen sticker ut i området med sin lite djärvare färgsättning.

– Området tål det! Det blir en fin kontrast till befintlig industrikaraktär. Vi har bollat detta med Värmdö kommun.

Anna Månsson berättar vidare att det är ett kalasläge på kvarteret. Den inre delen har sydväst läge mot den slingrande parken och innergården är stor och grön. Hon nämner också att JM inte arbetar mot någon specifik miljöcertifiering utan arbetar utefter egna höga miljökrav.

– Jag tycker verkligen att det är hus att trivas i. Det är ett mysigt kvarter med trevliga lägenheter som ger ett fint tillskott till miljön. Vi är jättenöjda, avslutar Anna Månsson.

 

FAKTA

Beställare: Värmdö kommun

Byggherre: JM Bygg AB

Arkitekt: ÅWL Arkitekter

 

 

Projektkategori
Bostad
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt