banner
8 år sedan
4363 Har läst om projektet
2 0

Miljöklassad rackethall byggs i Skogås

Bevakat av:
PRESS_Skogas_Racketcenter 2
banner

 

Huge Fastigheter bygger en ny rackethall i Skogås i Huddinge kommun.

Rackethallen är en del i det ramavtal som undertecknades med Arcona vid årsskiftet 2013/2014 med Arcona om fem nya idrottshallar i kommunen de kommande åren.

– Med vårt hallkoncept kan vi bygga effektivt, billigt och miljövänligt, säger Caroline Abrahamsson, projektchef vid Arcona.

Den nya rackethallen byggs invid den befintliga tennishallen i Skogås vid Laduvägen med närhet till Lötparken samt pendeltåg. Rackethallen kommer att bestå av tre större salar med möjlighet till ett flertal olika racketsporter, samt dans, aerobics och yoga.

Ramavtal

– Projektet går bra. Vi har ett tätt hus nu och har börjat med enkling och installationer inne i byggnaden, berättar Caroline Abrahamsson på Arcona. Nu ska vi också börja arbeta med miljön runt hallen.

– Vi har med vårt hallkoncept byggt ett antal liknande hallar i Stockholmsområdet de senaste åren och vi har ramavtal med både Huddinge och Stockholms kommun, säger Caroline Abrahamsson.

Rackethallen blir den första att färdigställas i Huddinge. Ytterligare två hallar projekteras också nu. I Stockholm har Arcona byggt de nya hallarna i Stora Mossen, Vinterviken och Sätra.

Effektivt hall koncept

Grunden i hallkonceptets konstruktion är stålstomme på platta med sandwichelement och tegelväggar invändigt. Från grundkonceptet kan hallarna sedan varieras efter hur exempelvis omklädningsrum ska placeras eller om det ska finnas cafeteria.

– Konceptet har gjort att vi undan för undan kunnat effektivisera genomförandeprocessen och arbetat upp rutiner med våra leverantörer, säger Caroline Abrahamsson. Vi hittar hela tiden nya sätt att spara tid och pengar i byggprocessen.

Vidare får Arcona efterhand feed back från de färdiga anläggningarna och kan justera detaljer i slutprodukten.

– Exempelvis kan det handla om vilken typ av dörrstopp barnen gärna klänger i och som snart måste ersättas. Då kan vi undvika det problemet i nästa hallprojekt, säger Caroline Abrahamsson.

Anpassad leverans

Arconas långvariga samarbete med ett fåtal leverantörer i projekten gör att också de efter hand effektiviserat sin produktion.

Temahallen AB i Vinslöv är en av stomleverantörerna till idrottshallskonceptet.

– Vi har jobbat tillsammans i många projekt nu och samarbetet fungerar väldigt bra, säger Magnus Peterson, vd för Temahallen AB som levererat och monterat stålstommarna och väderskyddet.

– I vår tillverkningsanläggning i Vinslöv kan vi skräddarsy hallkonstruktionen och anpassa leveransen enligt kundens önskemål, säger Magnus Petersson.

Miljöbyggnad

Anläggningen är indelad delas av i två hallar optimerade för badminton på internationell nivå och en hall som ska kunna användas till mer varierade idrottsaktiviteter. Här kan också mindre mässevenemang anordnas.

I byggnaden finns även en bana för squash och en bana för padeltennis. På andra våningsplanet finns kontor, mindre omklädningsrum, gym och aktivitetsrum.

Vad gäller installationerna i byggnaden har mycket arbete lagt ner på att hitta de perfekta förutsättningarna för badminton i hallarna. Bland annat är golvet uppreglat för att ge stegisättningen det rätta ljudet och mycket tid har gått till att hitta ett ljus och en färgsättning som inte bländar eller stör spelarna.

Byggnaden kommer att värmas upp med fjärrvärme och vara mycket energieffektiv. Rackethallen är certifierad enligt Miljöbyggnad nivå silver, med guld gällande energiförbrukningen.

– Huge Fastigheter har det som ambition och vi har satt det som krav i alla hallar vi projekterar, avslutar Caroline Abrahamson.

 

Fakta: Rackethall Skogås

Vad: Nybyggnation av idrottsanläggning

Byggtid: okt 2014 – okt 2015

Byggherre: Huge fastigheter

Generalentreprenör: Arcona

Halleverantör: Temahallen AB

Arkitekt: Arcona

Värde: Cirka 87 miljoner.

 

Otto Marand

 

Projektkategori
Sport & Fritid
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt