banner
8 år sedan
5155 Har läst om projektet
0 8

Livsstilshotellet Vox i Jönköping

Bevakat av:
aVOX-detaljer-nyadel2-07
banner

Inrymt i en befintlig byggnad i centrala Jönköping finns livsstilshotellet Vox Hotel. Lyxiga sviter med utsikt över Vättern kombineras med små kompakta hotellrum där lobbyn är den centrala mötesplatsen för både gäster och besökande.

– Vi har velat skapa vardagslyx åt alla, berättar Jens Ragnarson, arkitekt på Semrén & Månsson arkitekter. Detta är ett helt nytt hotell i en befintlig kontorsfastighet där en tidigare biograf också har legat.

Hotellet har 143 rum med fyra sviter varav en på 70 kvadratmeter, ett antal standardrum med utsikt över Vättern samt 70 rum på tio kvadratmeter. Dessa små rum har inga fönster men i övrigt all bekvämlighet som man kan önska och den ombonande känslan som är genomgående i upplevelsen på Vox Hotel.

– Avsikten är att man ska kunna träffas i lobbyn eller i restaurangen och kunna njuta av all lyx som detta hotell erbjuder. Samtliga platser i lobbyn är försedda med eluttag för laddning av telefoner och datorer. Rummen inbjuder till avkoppling eller kanske det sista arbetsmailet.

Gott samarbete ger resultat

– Vi har haft ett mycket gott samarbete med fastighetsägaren, Fastighets AB Eric Ekblad och hotelloperatören, berättar Jens Ragnarson. Ett hotell skapar man inte på egen hand. Det är samarbetet som ger det lyckade resultatet. Hade vi inte haft en engagerad fastighetsägare och en drivande hotelloperatör hade vi inte kommit så långt som vi har gjort i detta projekt.

Det är gedigna material som har valts för att hålla över tid, sten, plåt och mycket guld som glittrar och glimmar och åstadkommer den lyxiga känslan.

– Det är alltid lättare att börja från början. Här har vi format en ny miljö i en befintlig fastighet som innebär en mängd olika hänsyn. Vi har lyckats genom duktiga entreprenörer som lagt ner stor omsorg vid utförande av de små detaljerna och detta gagnar självklart i slutändan gästerna som bor här, säger Jens Ragnarson.

Spännande markplan

I den nybyggda översta våningen finns de fyra sviterna samt ett gym. Men det är under gatunivå som det spännande sker. Här finns de små rummen på tio kvadratmeter. Trots att de är små är de rikt utsmyckade och minutiöst utformade för bästa komfort.

Varje våningsplan har sin egen karaktär med lyxiga material som sammet, mässing och sten. Vardagslyxen ska genomsyra alla delar av hotellet.

Mötesplatsen i hotellet är lobbyn där både gäster och Jönköpingsbor ska kunna träffas. En böljande trävägg löper genom bottenvåningen och förbinder baren, matsalen, receptionen och lobbyn. I träpanelen finns nischer som formar gemytliga och lite privata sittplatser.

– Vox Hotel är vårt största ombyggnadsprojekt någonsin, berättar Ralf Ekblad, vd i Fastighets AB Eric Ekblad. Vi har skapat ett helt nytt design- och livsstilshotell med 143 rum mitt i Jönköping. Hotellet på 4 050 kvadratmeter har inneburit en investering på 145 miljoner kronor i den befintliga fastigheten.

Unikt hotell för framtiden

Kvarteret Apoteket består av två byggnader där under många år planer har funnits av en påbyggnad av den norra delen som har en fantastisk utsikt över Vättern. När Försäkringskassan, som var en av hyresgästerna, drog ner på sin verksamhet föddes tankarna om ett hotell som kunde dra nytta av de frigjorda ytorna i gatuplan samt den gamla planen av en påbyggnad.

– För att nå framgång på hotellmarknaden bestämde vi oss för att det inte skulle bli ett hotell i mängden, säger Ralf Ekblad. Vi ville skapa ett unikt livsstilshotell med ett koncept som skulle locka den nya unga genrationen av resenärer. För att uppnå detta kontrakterade vi arkitekt Magnus Månsson på Semrén & Månsson som har ritat de unika designhotellen i Göteborg; Avalon Hotel och Clarion Hotell Post.

Gatan matchar entrén

För att matcha hotellets design och reducera ljudnivån har man bekostat en ombyggnad av själva Lejongatan. Samtidigt har ny gatubeläggning lagts i olika nyanser av svart och grått som harmonierar med golvet i loungen. Sviter med fantastisk utsikt över Vättern ingår i den 1100 kvadratmeter nyskapade ytan högst upp där de översta våningarnas fasader har klätts i guldfärgad plåt som ger det exklusiva intrycket även på långt håll.

 

FAKTA

Byggherre: Fastighets AB Eric Ekblad

Hyresgäst: Vox Hotel AB

Arkitekt: Semrén & Månsson AB.

Projektkategori
Hotell
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt