banner
8 år sedan
4216 Har läst om projektet
0 0

Linköping först med ny smart parkerings-app

Bevakat av:
dukaten
banner

Dukaten Parkering i Linköping är först med den nya parkeringslösningen där kunden registrerar sin bil på webbsidan och bilens registreringsnummer kopplas till betalkort. När kunden lämnar P-huset registreras parkeringstiden och summan dras direkt från kortet och kvittot skickas till kundens e-postadress.

Det helt nya automatiska parkeringssystemet har teknikföretaget Swarco utvecklat. Kunden registrerar användarkontot via Swappaccess. Appen kan laddas ner antingen android eller via iPhone. På vissa parkeringsplatser kan bilisten se antalet lediga platser på sin display.

Vid ankomsten avläses registreringsskylten med hjälp av en kamera och bommen öppnas. När bilisten skall köra ut läses registreringsskylten av och bommen går upp. Utkörningen registreras och ett kvitto skickas till bilistens e-post. Kostnaden dras automatiskt från användarens konto.

Parkerings-app

På parkeringsplatser utan bom går bilisten in på appen, hittar ”din parkeringsplats” och trycker på ”parkera”. När man skall åka går bilisten in på appen igen och trycker ”avsluta parkering”. Tiden registreras och beloppet dras automatiskt från kontot. Flera bilar kan registreras på samma inloggning och en sammanställning av alla kvitton går också att få.

– Vi ville ta fram ett snabbare transaktionssystem så att man skall slippa vänta på att bilisten framför skall trycka ut en biljett. Med det nya e-systemet skipper man köer. Dessutom finns det ett miljötänk där man redan i appen kan se var det finns lediga parkeringsplatser. Appen är gratis och kan lätt laddas ner, säger Thony Rysjö försäljnings- och produktansvarig på Swarco.

Det kommunala parkeringsbolaget Dukaten i Linköping är först med att använda systemet i större omfattning. Trondheim i Norge var först ut med att använda det och intresset från andra orter lät inte vänta på sig.

Slipper P-böter

– Vi ville utveckla ett system som gjorde det enkelt och där man slipper riskera parkeringsböter. Ska man handla i butiker eller göra ett läkarbesök är det lätt att missa när parkeringstiden tar slut. Man vet inte hur länge man är iväg. Med vårt system slipper man känna oro för parkeringsböter och man betalar bara för den tid du står parkerad, säger Thony Rysjö som tillägger att Swarco håller på att utveckla ett månadsbiljettsystem för framtiden.

Dukaten Parkering, som ingår i Sankt Kors Fastighets AB, ansvarar för genomförandet i Linköping och har i dagsläget sju anläggningar med bommar; fem p-hus, Flygplatsen i Linköping, ett p-garage och ett 50-tal utomhusparkering. Den nya betalfunktionen i appen Parkering Linköping kan nu användas på 130 tomtmarksparkeringar runt om i Linköpings kommun.

Lätt att parkera

– Vi ville underlätta för våra kunder och har tidigare gjort en marknadsundersökning där vi frågade vad våra kunder ville ha när de parkerar. Svaret var att det skulle vara ”så lätt som möjligt”. Då hittade vi detta system som gör att vi kan utgå från hur våra parkeringsplatser fungerar idag, men då blir smidigare med det nya e-systemet, säger Matts Skeppstedt, affärs- och marknadsutvecklare på Dukaten Parkering.

Sedan den 21 januari 2015 har systemet varit igång och kunderna har redan reagerat positivt över den nya lösningen. Parkerings Sverige, som har den årliga parkeringskonferensen i Stockholm i april, har visat stort intresse.

– Vi har gjort en stor investering i detta och hoppas att fler kommuner och parkeringsbolag skall införa samma eller ett liknande system så att våra kunder kan använda det på andra parkeringsplatser i landet, tillägger Matts Skeppstedt.

Projektkategori
Infrastruktur
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt