banner
8 år sedan
5145 Har läst om projektet
0 1

Kvarteret Förrådet i Nyköping blir attraktivt bostadsområde

Bevakat av:
banner

Redan i maj flyttar de första hyresgästerna in i det första av sex punkthus med totalt 104 lägenheter i kvarteret Förrådet i centrala Nyköping. Kvartersnamnet kommer av att kommunens gamla centralförråd låg på området. Husen uppförs enlig Miljöbyggnad silver.

Nyköping växer och behovet av fler bostäder har funnits länge. När kommunen beslutade att flytta det gamla centralförrådet till annan plats passade det kommunala bostadsbolaget Nyköpingshem att köpa marken.

Uppdraget att bygga de sex punkthusen fick till Peab Sverige AB. Comarc Projektering tog fram förslag på detaljprojektering och nu är de första tre husen inne i ett intensivt kompletteringsskede med installationer och inredningsarbeten. Hela byggprojektet beräknas bli en investering på ca 96 miljoner kr.

Besiktning

– Vi startade sommaren 2014 med markarbeten och pålning. Sedan augusti påbörjade vi arbetet med stommen och nu i mars ska det första huset besiktigas. Inflyttning i hus 1, 2 och 3 sker i maj. Inflyttningen sker successivt fram till oktober, säger Jonas Andersson, projektledare på Peab Sverige AB.

De sex punkthusen är i varierande höjd mellan tre till fem våningsplan. Lägenheterna är yteffektiva med öppen planlösning. Lägenhetsfördelningen är 12 procent fyror, 36 procent treor, 28 procent tvåor och 24 procent ettor. Snittstorleken på lägenheterna är 60 kvm, d v s från 34 kvm till 80 kvm.

Samtliga lägenheter har balkonger med möjlighet till inglasning i framtiden. Även köken är förberedda med plats för diskmaskin och dusch/badrummen har förberetts för tvätt och torktumlare. Standarden är parkettgolv i alla rum, klinker i entré och plastmatta på vägg och golv i våtutrymmen.

Miljöbyggnad

Tvättstuga, förrådsutrymme och miljöbyggnad finns på gården. Likaså plats för parkering, lekplats och grönområden med buskar och träd.

– Vi har byggt husen i semi prefab med bärande betongväggar och utfackningsväggar med stålelement ifrån Flens Byggelement. Plattbärlag är pågjuten på plats. Husen är i princip platsbyggda med ganska hög prefabgrad, säger Jonas Andersson.

Totalt har det varit ca 80 personer i alla yrkesgrupper som har varit inblandade i projektet. Nu är projektet inne i ett kompletteringsskede med installationer och invändigt uppsättning av kök, dörrar och listning.

Murad tegelfasad

– Den nedre delen av fasaden på bottenplan består av murad tegelfasad och putsad fasad ovanför. På så sätt blir fasaden är hållbar och ger ett livfullt intryck. I trapphusen är trapporna klädda med blinker och det finns hiss i samtliga hus, förklarar Jonas Andersson.

Det nya bostadsområdet ligger centralt i Nyköping med närhet till butiker och allmänna kommunikationsmedel.

Fakta flerbostadshus Kv Förrådet

Kommun: Nyköping

Byggstart: april 2014

Byggherre: Nyköpingshem AB

Totalentreprenör: Peab Sverige AB

Arkitekt: Comarc Projektering AB

 

Foto: Comarc Projektering AB

 

Projektkategori
Bostad
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt