banner
8 år sedan
5404 Har läst om projektet
0 0

Kvarnengallerian först ut när kvarteret Kvarngärdet i Uppsala byggs om

Bevakat av:
Kvarnkallerian_Kvarngärdet-Fasad-orsningen-St-Persgatan_Salagatan
banner

 

Kvarteret Kvarngärdet i Uppsala får en helt ny ”kostym” när handelsplatsen Kvarnen med sina 5 500 kvm kommersiella lokaler byggs om och ca 150 hyresbostäder utökas med ytterligare 70 nya bostäder i blandade storlekar, från mindre studiolägenheter till stora etagelägenheter. Totalt tillkommer ca 4 000 kvm BOA.

2011 förvärvade ALM Equity tillsammans med Andersson & Company fastigheten Kvarngärdet 35:3 från Uppsala Kommuns Fastighets AB. Fastigheten omfattar såväl handelsplatsen Kvarnen med sina ca 5 500 kvm lokaler för kommersiell verksamhet som ett bestånd om 150 hyresbostäder.

– Intentionen med förvärvet är att skapa ett levande och attraktivt kvarter genom att utveckla byggrätter ovanpå befintliga bostäder och ge handelsplatsen i bottenplan en ny, spännande karaktär, säger Johannes Bolvede, projektledare på ALM Equity AB.

Mötesplats

Med tanke på det unika läget med utsikt över Uppsala har bostadsutvecklingsprojektet fått namnet Vaksala Panorama. Genom nya fasader, innergårdar med mera har ALM Equity ambitionen att skapa en attraktiv mötesplats för både konsumenter och boende som besöker kvarteret.

– Vi får möjlighet att ovanpå befintliga bostäder utveckla 70 nya bostäder i blandade storlekar, allt från små effektiva lägenheter för studenter och förstagångsköpare till stora lägenheter i etage för familjen som vill hålla kvar vid stadens puls samt närheten till den service och kommunikationer som det innebär, säger Johannes Bolvede.

I höstas antog kommunen bygglov för en av sex huskroppar uppe på gården, vilket blir den första etappen i projektet. Denna etapp omfattar 11 bostäder i storlekar från ca 30 till 120 kvm.

Värdeskapande

– I kontrast till bostäderna har handelsplatsen länge levt ett liv utan tydlig vision och styrning. Marknaden hade inte någon större förhoppning om en större utveckling på handelssidan. Nu när vi bygger om blir det värdeskapande för både befintliga och nya entreprenörer, som haft stor del av den ökade attraktiviteten i stadsdelen som helhet. En bra och tydlig butiksmix som fungerar som dragare mellan olika handlare i Kvarnen och som dessutom bidrar till en bättre service för alla som lever och verkar i området såg vi som A och O redan i ett tidigt stadium i projektet, säger Johannes Bolvede.

Handeln skapar goda synergier mellan bostad och kommers, vilket lyfter hela kvarteret till stadsbyggnadsidealet, levande stad.

– Med befintliga starka hyresgäster i form av bland annat Uppsalas mest uppskattade ICA och ett Systembolag har det lett oss mot ett koncept som fokuserar på mat och service i handelsplatsen. Ledorden för gallerian har blivit: ”Kvalité, närhet och service”, säger Johannes Bolvede.

Trendig känsla

Handelsplatsen kommer därmed att knyta an till utvecklingen av staden och matcha mot den framväxande trendiga känsla som man tror kommer att prägla östra sidan av Uppsala centrum.

Förhoppningen är att handelsplatsen och hela kvarteret skall bil en mötesplats för boende och arbetande i närområdet fylld med matbutiker, caféer och restauranger och med ett kompletterande serviceutbud av vardagskaraktär som gör handelsplatsen till ett självklart val för alla boende och verkande i närområdet.

 

 

 

Fakta

Vad: Ombyggnad av galleria på Kvarngärdet, Uppsala, etapp 1

Byggtid: juli 2014-november 2014

Byggherre: Kvarnengallerian AB

Total- och byggnadsentreprenör: Andersson Company Byggnads AB

Arkitekt: Werket Arkitekter AB

Värde: Cirka 50 miljoner kr’

 

Foto: Werket Arkitekter

 

Projektkategori
Bostad · Handel & Kontor
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt