banner
8 år sedan
5966 Har läst om projektet
2 0

Kreativ förskola i Uddevalla

Bevakat av:
Kreatören-förskola
banner

En ny förskola byggs i Rotviksbro i Uddevalla efter ett mycket annorlunda och kreativt koncept, därav namnet Kreatören. Förskolan kommer att rymma sex avdelningar à 20 barn samt ett tillagningskök.

 Den 15 april 2014 togs det första spadtaget för förskolan som byggs intill Rotviksbro äldreboende, en lugn miljö där verksamheterna ska kunna dra fördel av varandra.

Förskolan är inspirerad av Reggio-Emilia-filosofin som bygger på att alla människor är kompetenta och kreativa. Här kommer barnen verkligen få möjligheten att utveckla dessa egenskaper.

Viktig kommunal satsning på barn

– Det är en mycket rolig förskola att bygga, ett fantasifullt projekt och inte en tråkig kommunal institution, berättar Johan Ahlström, projektledare på Markbygg Construction Väst AB. Det är spännande inne- och utemiljöer och stora ytor för skapande verksamheter. Det kommer att bli en ljus förskola med två avdelningar för de allra minsta. Uddevalla kommun har överkapacitet på en avdelning som innebär buffertplatser, säkerligen en klok tanke inför framtiden.

Detta är den fjärde förskolan i Uddevalla efter Reggio-Emilia-filosofin men den första med detta utekoncept. Här ska barnen gå i fem år och utvecklas genom de olika kreativa miljöerna. Utomhusmiljön består av musikrum, sinnesrum, snickeri och odling. En amfiteater och en grillplats kommer också att finnas bland buskar, träd och växter. Detta innebär ett nytt spännande alternativ till de traditionella lekplatserna.

Gedigen byggnation

– Byggnaden har också utvändigt en rolig fasad. En mix mellan tegel och röda fasadskivor som är gröna vid entréerna. Fönstren är också osymmetriskt placerade, vilket ger ett fantasifullt intryck.

Taken är försedda med solceller som gör att man är självförsörjande på varmvatten.

– I övrigt har projektet inte varit en byggteknisk utmaning. Det är till största delen en enplansbyggnad i betong, med teknikutrymme i plan två på en mindre del av huset. Ytterväggarna och takstolarna är i trä. Det har varit ett populärt finarbete för våra snickare.

– Uddevalla har ett mycket bra koncept och är en bra beställare, säger Johan Ahlström. Det är en trevlig kund att arbeta med. Här har man satsat på gedigna material, som exempelvis tegelfasader med en lång livslängd.

Markbygg är ett litet byggbolag som växer alltmer och arbetar i hela Västra Götalandsregionen med avdelningar i både Göteborg och Uddevalla. Snickeri är en viktig del i verksamheten för både bostäder, kontor och industrier. Företaget har en kapacitet för större arbeten och all kompetens i huset med både bygg- och anläggningskunskaper. Det innebär att beslutsvägarna blir enkla vilket är en fördel för beställaren.

Förutsättningar för fantasi

– Detta är fjärde förskolan som vi bygger i Uddevalla efter detta koncept, berättar Frida Olsson, handläggare på Uddevalla kommun. Skillnaden är att Kreatören har ett helt nytt tänk när det gäller utomhusmiljön. Här finns inga gungor eller traditionella klätterställningar.

Detta dagis skapar förutsättningar för fantasi istället för lek och ger barnen möjligheten att själva utveckla olika egenskaper. Här finns en affär och möjlighet att baka kakor och bjuda på.

– En konstgjord sjö i gummimaterial har en brygga och en träbåt som gymnasieelever på byggprogrammet har byggt. Det skapar engagemang för fler skolverksamheter.

En grind finns mellan förskolan och det intilliggande äldreboendet. Avsikten är att kunna ha ett utbyte, exempelvis att kunna Lussa tillsammans.

– Personalen har varit mycket engagerad, berättar Frida Olsson. Det är en förutsättning för ett projekt av detta slag ska lyckas. Genom att vi tidigare har byggt förskolor enligt detta koncept underlättar det kostnadsmässigt. Samtidigt måste förskolorna vara oberoende av personal som flyttar och rör på sig. Det är roligt med det stora engagemanget och så länge det finns förståelse för det tekniska och vi förstår varandras roller blir det bra. Det handlar som så ofta om ett givande och tagande.

I juni 2015 kommer förskolan att stå klar för slutbesiktning och vara redo till hösten att ta emot 120 blivande kreatörer.

FAKTA Rotviksbro i Uddevalla

Byggherre:Uddevalla kommun

Totalentreprenör: Markbygg Construction Väst AB

Geokonsult: Bohusgeo AB

Arkitektskiss: Tengbomgruppen

Markskiss: BBK Teknik & Miljökonsulter AB

Konstruktör brand: Integra Engineering AB

Vent, kyl, styr o övervakning, VS: ÅF-Infrastructure AB

Målning: Uddevallamålarna AB

El: Zeatec Electro AB

Vent, styr handl.: Caverion Sverige AB

VS: Radiator VVS AB

Fönster: Domlux.

 

 

Projektkategori
Skolor
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt