banner
8 år sedan
5332 Har läst om projektet
0 10

Kontor blir lägenheter på Hisingen

Bevakat av:
aVirveltorget,-exteriör,-gårdssida_ABAKO-Arkitektkontor-AB
banner

Fastighets AB Balder bygger om ett flerbostadshus vid i kv Skålpundet vid Virveltorget på Hisingen. Det är kontorslokaler som byggs om till 49 bostadsrätter.

Projektet utförs på totalentreprenad med Betonmast AB som totalentreprenör. Betonmast AB är ett dotterbolag till den norska byggkoncernen Betongmast AS. Betonmast AS har 15 dotterbolag och en omsättning på mer än 3 miljarder norska kronor per år. Det svenska dotterbolaget har funnits sedan 2013.

ABAKO Arkitektkontor AB har ritat de nya lägenheterna. Betongentreprenör är TNB Betongentreprenader AB. Ombyggnaden har också inneburit mureriarbeten, som sköts av Svantessons Mureri AB.

Omfattande ombyggnad

– Huset är ungefär 60 m långt, 15 m brett, och 5 våningar högt. Vi har blåst ut allting invändigt. Det enda som är kvar är betongpelare, säger Carl Hagman, platschef vid Betonmast AB. Vi river av yttertaket och bygger på en indragen våning. Vi river också ut båda hissarna och river det ena schaktet. Vi bygger ett nytt schakt istället för det rivna, och förlänger det andra.

Huset kompletteras också med loftgångar, balkonger och nya fasader. Samlad BTA är 4900 kvm.

– Projekteringen startade i december 2014, fortsätter Carl Hagman. Vi började bygga fysiskt den 2 mars 2015 och skall vara klara sista januari 2016. Inflyttningen sker i februari, i etapper. Vi har hittat en del asbest, vilket ingen hade räknat med. Att ta bort den har ställt till det tidsmässigt, men vi håller sluttiden.

Bostadsrätter för ungdomar

Bostadsrätterna blir på 1-3 rum. Det är 6 st 1or på 35 kvm, 33 st 2or på 65 kvm, och 10 st 3or på 80 kvm. Lägenheterna är främst tänkta för ungdomar, men minst en lägenhet har köpts av ett äldre par.

Keillers Park

Huset ligger i stadsdelen Brämaregården, inom gångavstånd från den vackra Keillers Park och Ramberget. Parkområdet donerades till Göteborgs stad av James Keiller år 1906, och öppnades för allmänheten 1908. Därefter har parkområdet utökats och utvecklats i flera omgångar. Ramberget är en av Göteborgs högsta utsiktspunkter och är väl värt att besöka. På den nordöstra sluttningen av Lilla Ramberget ligger Seillers Villa, en boplats från den yngre stenåldern.

Goda kommunikationer

Kommunikationerna in till centrala Göteborg är goda. Det finns flera buss- och spårvagnslinjer som går direkt in till centrum. Det tar ca 10 minuter att åka in till centrala Göteborg. Tycker man om att promenera, kan man gå in till centrum, över Götaälvbron, på mindre än en timme.

FAKTA

Värde: ca 100 mkr
Byggherre: Fastighets AB Balder
Totalentreprenör: Betonmast AB
Arkitekt: ABAKO Arkitektkontor AB.

Projektkategori
Bostad
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt