banner
8 år sedan
6200 Har läst om projektet
0 8

Kombinerat vårdboende och bostadsrätter sticker upp i Landskrona

Bevakat av:
aVästerpark-landskrona-5
banner

HSB och Midroc:s nya bostads- och vårdboende i Västerpark blir ett landmärke för Landskrona. Det tolv våningar höga huset blir det högsta som någonsin byggts och får hänförande utsikt över staden och Öresund. HSB Landskrona och Midroc Property Development investerar ca 140 miljoner kr i första etappen.

De sex nedersta våningarna kommer att inrymma ett vårdboende med 45 lägenheter medan de sex översta våningsplanen blir totalt 22 bostadsrättslägenheter. Inom området finns det även möjlighet att uppföra byggnader i en andra byggetapp, men när det projektet påbörjas är ännu inte fastställt.

Nytt landmärke

– Detta blir ett landmärke med en fantastisk utsikt. Vi jobbar med miljöklassningssystemet Miljöbyggnad. Miljöbyggnad nivå silver är det baskrav som vi har på Midroc Property Development. Vi sätter alltid miljön i fokus på våra projekt och då tittar vi både på hur huset produceras när det gäller materialval men även när det gäller framtida drift, säger Carl von Strokirch, affärschef på Midroc Property Development.

Med detta projekt introducerar HSB Landskrona och Midroc ett helt nytt boendekoncept med blandade funktioner. Att kombinera vårdboende med bostadsrätter tillhör inte vanligheterna.

– Vi är glada över den positiva responsen från marknaden. Vi har redan sålt alla lägenheterna, vilket visar på vilken succé detta har blivit. Det är en ny produkt på marknaden, att kombinera vårdboende med bostadsrätter, men det verkar fungera utmärkt, säger Johan Svedström, projekt- och fastighetschef på HSB Landskrona.

Markanvisning

När HSB hade fått markanvisningen bjöd de in Midroc som byggherre. MVB Syd blev totalentreprenör och byggnaden är ritad av arkitekt Martin Seitzberg på Jais Arkitekter. Hela byggnaden omfattar 6476 kvm bruttoyta och LOA/BOA är 5362 kvm. I november 2014 sattes spaden i marken och projektet beräknas vara klart i juni 2016.

Huset består av två olika byggnadsdelar med tydliga arkitektoniska uttryck och med varsin separat entré samtidigt som de binds samman genom fasadmaterial och fönstersättning. Genom en avsmalnande del från plan 7 till 12 skapas utrymme för generösa terrassytor för de boende. Fasaden består av flera sorters tegel, skivmaterial och glas.

– Västerpark kommer att bli ett bra exempel på hållbar stadsutveckling. För HSB betyder detta att vi får tillfälle att bygga rejäla lägenheter med god HSB-standard på en fastighet som tidigare varit ett bombhål i Landskrona, som kommunen kallar det. Vi ser nya möjligheter att fortsätta exploatera i området med fler hus.

Gästlägenhet

Lägenheterna består främst av treor och fyror, men har även enstaka tvåor och femmor samt en gästlägenhet på bottenplan. Storleken på lägenheterna är 71,5 – 127,5 kvadratmeter. Det finns terrass i tre väderstreck och inglasade balkonger om ca 14 kvm. Balkongerna har sydväst, väst, västnordlig respektive österläge. På 12:e plan finns en fem- och en fyrarumslägenhet.

– Där har kunderna själva haft möjlighet att rita hur de ville ha lägenheterna planmässigt, och en av kunderna valde att flytta ett badrum. I övrigt är det öppen planlösning mellan vardagsrum och kök. De som vill stänga av köket har haft möjlighet att göra detta, men enligt en marknadsundersökning som vi genomförde föredrog alla öppen planlösning, berättar Johan Svedström.

Lägenheterna på plan 7, vilket är bostadsföreningens ”bottenplan”, är mellan 70-95 kvm stora. Det bestårav en tvåa, en trea och två fyror. Samtliga lägenheter har egen tvättmaskin och tumlare i badrum. Balkongerna är inglasade.

Vårdboende

Vårdboendet har 45 vårdplatser, gemensam matsal, personalmatsal och omklädningsrum. På plan ett finns varuintag, kontor, på plan två till sex finns det nio vårdplatser på respektive plan. Allrum och kök samt tvättrum finns på varje vårdplan. I utemiljön finns sittplats där man kan blicka ut över egen trädgård som tillhör vårdboendet.

– För oss på Midroc är detta projekt en möjlighet för oss att visa vad vi kan. Landskrona är en spännande stad som det varit tyst om ett tag. Därför känns det kul att få vara med att utveckla staden på nytt, säger Carl von Strokirch.

 

 

FAKTA

Byggtid: november 2014-juni 2016

Byggherre: Midroc Projects AB

Total- och byggnadsentreprenör: MVB Syd AB

Arkitekt: Jais Arkitekter AB

Plåtentreprenör: Sätofta Gruppen

Värde: Cirka 140 miljoner kr.

 

 

Foto: Midroc/HSB Landskrona

 

 

Projektkategori
Sjuk & Hälsovård
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt