banner
8 år sedan
8741 Har läst om projektet
0 0

Kista torn- en kaxig satsning på höjden

Bevakat av:
KistaTorn_brovy_utan-logga
banner

De två nya tornen ger expansiva Kista en visuell utmaning som heter duga. Med sina 35 bostadsvåningar blir det ena av de två tornen det högsta bostadshuset i Stockholm. Från takterrassen på det 120 meter höga huset får de boende en storslagen utsikt utöver det vanliga.

I Kista, till skillnad mot andra delar av Stockholm, är det helt okej att ta ut svängarna. På höjden. Faktum är att Stockholms stad gärna ser att arkitekturen sticker iväg på höjden och bidrar till en karaktäristisk silhuett med just höga byggnader. Kista torn gör numera sällskap av andra höga byggnader som Kista Science Tower och Victoria Tower. Kanske får även Kista torn en högväxt bostadsgranne framöver.

– I Kista finns flera av Stockholms högsta byggnader. Kistas landskap tål denna typ av arkitektur vilket sätter en särskild prägel på området, menar Sören Eriksson arkitekt på Brunnberg & Forshed Arkitektkontor.

Han tillägger att tornen dessutom blivit högre än vad som första var tänkt enligt ursprungsplanen. Själva planprocessen har dragit ut en aning på tiden då det till en början fanns andra intressenter som vunnit en markanvisningstävling och första hade tänkt bygga på den befintliga marken. Efter fem år tog JM över, det var då arkitekter på Brunnberg & Forshed blev involverade.

Själva huset är byggt med prefabricerad betong med dubbelsandwich betongelement. Fasaden utgörs av terrasoyta och fasadglas. Alla lägenheter är försedda med stora, lågt bröstade fönster vilket gör att stora delar av fasaden utgörs av just glas.

– Byggnaden blir effektfull med distinkta ränder av glas och finputsad betong i vitt och svart, vilket är ovanligt då det inte är helt enkelt att få till betong i en svart nyans. Det gör att tornen förutom höjden utmärker sig lite extra, berättar Angela Covacu Bohm, arkitekt på Brunnberg & Forshed.

Själva lägenheterna, som är på två till fyra rum och kök, beskriver hon som moderna samt öppna och ljusa med ett härligt ljusinsläpp tack vare de stora fönstren med låg brösthöjd. Standarden är god som i alla JM:s projekt. De boende kan göra olika tillval för att sätta en egen prägel på boendet. Lägenheterna är försedda med var sin loggia vilket är en praktisk inbyggd balkong som ger lägenheterna en extra wow-känsla.

– Det blir som ett extra uterum som skulle kunna liknas vid en punschveranda. Det går att sluta utrymmet helt eller öppna de stora glaspartierna och omvandla uterummet till en högst användbar balkong, förklarar Angelica Covacu Bohm.

På taket finns gemensamhetslokaler samt terrass där de boende i byggnaden kan njuta av den fantastiska och vidsträckta utsikten.

Responsen på boendet i Kista torn har varit god och försäljningen har gått mycket bra. I just denna stund finns enbart tre lägenheter kvar till salu. Att bygga på höjden har medfört en del utmaningar dit bland annat den tekniska processen får räknas.

– Det har inte alltid varit helt självklart vilken väg vi ska ta. Materialmässigt har vi också fått söka oss fram efter de bästa alternativen, menar Sören Eriksson.

Han konstaterar att det inte byggs så många höghus på 60:e breddgraden vilket gör att det ännu finns en hel del olika alternativ att utforska. Att bygga högt upp då det blåser är också mycket krävande.

Ytterligare en utmaning har bestått i att få plats med inte mindre än 360 postlådor i den gemensamma entrén som i det närmaste kan liknas vid en foajé. De boende kommer också att kunna dra nytta av conciergeservice som strategiskt också kommer att ligga i entrén.

– Servicen blir allt mer vanlig och underlättar för de boende som kan få hjälp med enkla vardagliga tjänster, förklarar Sören Eriksson.

Fakta

Byggherre: AB Borätt

Arkitekt: Brunnberg & Forshed Arkitektkontor

Totaleprenör: JM AB.

 

 

Projektkategori
Bostad
banner

Kommentera projektet

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla projekt